Eveniment-Social

Ministerul Educației a adus o mare veste pentru orașul Iași! Decizia vizează un domeniu special și unic în România

Publicat: 16 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministerul Educației a adus o mare veste pentru orașul Iași Decizia vizează un domeniu special și unic în România
Ministerul Educației vine cu o veste aparte pentru orașul Iași! Centrul Județean de Excelentă (fondat în 2001 la inițiativa marelui profesor Seryl Talpalaru) nu va fi desființat, potrivit ultimei variante a proiectului de lege a învățământului preuniversitar. Mai mult, o noutate pentru Centru este selecția copiilor care participă la cursurile de pregătire derulate aici, aceasta urmând a se realiza ”începând cu nivelul de vârstă specific clasei a III”

O decizie a Ministerului Educației a venit cu o mare și importantă veste pentru orașul Iași! Centrul Județean de Excelentă, fondat în 2001, la inițiativa marelui profesor Seryl Talpalaru, nu va fi desființat, potrivit ultimei variante a proiectului de lege a învățământului preuniversitar. Mai mult, o noutate pentru centru este selecția copiilor care participă la cursurile de pregătire derulate aici, aceasta urmând a se realiza „începând cu nivelul de vârstă specific clasei a III-a”

Ministerul Educației a luat o decizie care vine cu o veste extrem de bună pentru orașul Iași! Concret, Centrul Județean de Excelentă (CEX), fondat în 2001, la inițiativa marelui profesor Seryl Talpalaru, nu va fi desființat, potrivit ultimei variante a proiectului de lege a învățământului preuniversitar. Mai mult, o noutate pentru centru este selecția copiilor care participă la cursurile de pregătire derulate aici, aceasta urmând a se realiza „începând cu nivelul de vârstă specific clasei a III-a”.

De precizat că CEX Iași are printre cele mai bune rezultate și performanțe ale elevilor și profesorilor din întreaga țară. De asemenea, centrul ar putea beneficia de o mai mare finanțare, respectiv de o mai bună și decentă remunerare a cadrelor didactice care se implică, de cele mai multe ori benevol și gratis, în pregătirea copiilor foarte buni.

Ministerul Educației a adus o mare veste pentru orașul Iași! Decizia vizează un domeniu special și unic în România

Pe de altă parte, urmează ca experții să lucreze cu Ministerul Educației la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvernul României, până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe Legile Educației, până pe 15 martie. La capitolul „Elevii capabili de performanțe înalte”, la articolul 105, alineatul 1, se arată că „statul sprijină elevii capabili de performanțe înalte atât în unităţile de învăţământ, cât şi în centrele judeţene de excelenţă.

Organizarea şi funcţionarea centrelor judeţene de excelenţă se aprobă prin Ordin al ministrului Educaţiei”. Alineatul 2 menționează faptul că „centrele judeţene de excelenţă, numite, în continuare, centre de excelenţă, funcţionează ca unităţi de educaţie extraşcolară”. La articolul 106, cu un text prezent și în legea actuală a Educației, adică nr. 1 din 2011, și în proiectul din vara lui 2022, este reglementat că

„în unităţile de învăţământ şi în centrele de excelenţă se pot desfăşura activităţi suplimentare de învăţare cu elevii capabili de performanţe înalte. Aceştia beneficiază de programe educative care le respectă particularitățile de învăţare şi de orientare a excelenţei. Aceste programe sunt de aprofundare a învăţării, de grupare pe abilităţi, de îmbogăţire a curriculumului cu noi domenii, de mentorat şi transfer de competenţă, de accelerare a promovării, conform ritmului individual de învăţare”.

Centrul Județean de Excelență Iași își propune să promoveze performanța în educație

Misiunea Centrului Județean de Excelență Iași este de a oferi educație la un înalt standard de calitate pentru dezvoltarea cognitivă și socio-emoțională a copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte, printr-o ofertă educațională diversificată, flexibilă și adaptată, care să stimuleze și să valorizeze, la nivel optim, potențialul beneficiarilor, în vederea obținerii excelenței într-o societate a cunoașterii și învățării permanente. Centrul Județean de Excelență Iași își propune să promoveze performanța în educație, dezvoltând o cultură a excelenței, printr-un climat de împărtășire și valorizare intelectuală, contribuind, astfel, la formarea unor tineri competenți, creativi și autonomi, implicați în dezvoltarea comunității.

Pe acest plan, o decizie a Ministerului Educației a adus o mare veste pentru orașul Iași.

Adauga un comentariu