National

Ministrul Educației, despre posibilitatea desfășurării cursurilor online, chiar și după deschiderea școlilor: „Au tot dreptul să nu se expună la virus”

Publicat: 27 ian. 2021
Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul MEC
Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării, într-o intervenţie publică scurtă a fost interpelat vineri, 12 februarie 2021, câți elevi sunt infectați cu virusul Sars-CoV-2 în București şi la nivel naţional

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre posibilitatea desfășurării cursurilor online, chiar și după deschiderea școlilor. Astfel că, profesorii sau elevii care suferă de o boală și nu se pot vaccina, pot continua să predea, și respectiv să învețe, de acasă.

Cu toate acestea, există și o condiție: bolile profesorilor trebuie certificate de un medic de medicina muncii.

„Activitatea cu prezență fizică e cerută de întreaga societate. Acele situații în care elevii au vulnerabilități ei tot vor trebui să aibă acces la educație online. La fel la profesorii, singura diferență este că ele trebuie să fie certificate de un medic de la muncă. Profesorul sau învățătorul are tot dreptul să nu se expună la virus. Au vulnerabilități medicale? Trebuie respectate! Dar ele trebuie certificate de un medic de medicina muncii

Nu ne întrebați cum o să facem asta (n.r.: școală online și fizic în instituție)! Va trebui să găsim soliții la toate acestea…

Eu nu pledez pentru varianta cea mai comodă. Nu există nici în lege, nici în Constituție dreptul de a alege”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, la postul Digi24.

Sorin Cîmpeanu: „Vaccinarea este un element important, dar care nu condiţionează redeschiderea şcolilor”. Ministrul Educației, despre desfășurarea cursurilor online

Ministrul Educaţiei a făcut o serie de precizări referitoare la deschiderea şcolilor, în condiţiile în care col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat că în România, din data de 28 ianuarie, timp de 10 zile, persoanele din domeniile esenţiale nu vor mai fi vaccinate şi vor reprogramate la o dată ulterioară. Din această categorie făceau parte și cadrele didactice.

„Încă din 14 ianuarie a fost anunţat public că vaccinarea este un element important, dar care nu condiţionează redeschiderea şcolilor din 8 februarie. Evoluţia epidemiologică este factorul care determină decizia de redeschidere a şcolilor după cele trei scenarii. Vaccinarea nu condiţionează. Anunţul de azi nu schimbă cu nimic decizia care va fi anunţată pe 2 februarie Atunci va fi analizată evoluţia ratei de infectare şi pericolul determinat de răspândirea noii tulpini.

Ministrul Educației este de părere că riscul nu poate fi eliminat total, subliniind că s-au vaccinat până acum aproape 8000 de cadre din sistemul de învăţământ.

„Noi considerăm că riscul nu poate fi eliminat total, dar trebuie păstrat în limitele în care poate fi gestionat. S-au vaccinat până acum aproape 8000 de cadre din sistemul de învăţământ, 80.000 sunt programate pentru vaccinare. Disponibilitatea de vaccinare creşte de la o zi la alta. Factorul limitativ este disponibilitatea dozelor de vaccin. Acesta există în toată lumea”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Valeriu Gheorghiță: „Se decalează cu 10 zile cei programaţi care deservesc zone esenţiale“

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, 26 ianuarie, la prezentarea bilanțului campaniei de imunizare, că etapa I a fost un real succes.

„Până în acest moment, au fost administrate 484.631 de doze la un număr de aproximativ 459.567 de persoane, din care 434.503 persoane vaccinate cu prima doza și circa 25.064 persoane vaccinate cu doza a doua. Numărul total de reacții adverse a fost de 1.213 reacții comune și minore, fără reacții majore înregistrate. Vaccinarea persoanelor din prima etapa, azi sunt vaccinate 209.307 persoane din prima etapă și mai sunt programate 20.790 de persoane în platforma de programare pentru prima doză.

Din acest punct de vedere considerăm că obiectivul pentru etapa I a fost atins, ne situăm la peste 90% procent de acoperire vaccinală”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu