Eveniment-Social

Ministrul Mediului, Costel Alexe, noi modificări la Codul Silvic! Hoţii vor rămâne fără utilaje

Publicat: 09 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Mediului Costel Alexe noi modificări la Codul Silvic Hoţii vor rămâne fără utilaje

Ministrul Mediului, Costel Alexe a adus noi modificări la Codul Silvic. Conform modificărilor făcute de acesta, hoţii care sunt prinşi furând lemn din pădure ar putea rămâne fără autorismele utilizate pentru comiterea infracţiunilor silvice.

Votul final pentru noul Cod Silvic va ajunge în Camera Deputaţilor săptămâna viitoare. Proiectul este unul care înăspreşte pedepsele.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, noi modificări la Codul Silvic

Conform declaraţiilor făcute de ministrul Mediului, Costel Alexe, hoţii care sunt prinşi furând lemn din pădurile statului vor rămâne şi fără autovehiculele utilizate pentru comiterea infracţiunilor silvice. Măsură este una excelentă, susţin mai multe voci din politică. Măsura luată vine în susţinerea celorlalte măsuri prevăzute de lege. Concret, un hot se va alege, pe lângă dosarul penal şi amendă, şi cu confiscarea mijloacelor de transport folosite în comiterea infracţiunii:

”Codul Silvic în variantă modificată ar putea intra la vot final, în Camera Deputaţilor, săptămâna viitoare. Unul dintre amendamente importante se referă confiscarea mijloacelor utilizate pentru comiterea de infracţiuni silvice, inclusiv a utilajelor şi/sau vehiculelor folosite. Astfel, pe lângă amendă şi cercetare penală, hoţii de lemne vor rămâne şi fără mijloacele pe care le folosesc pentru comiterea ilegalităţilor”, a mai afirmat Alexe.

Hoţii vor avea parte de măsuri mai dure

Ministrul Costel Alexe a explicat că noul Cod Silvic vă prevede şi înăsprirea sancţiunilor pe care oamenii legii le pot lua. Conform ministrului, încadrarea la furt se va face indiferent de cantitatea de arbori pe care hoţii au furat-o. Se va trece şi la schimbarea etapizată a modului de comercializare a lemnului în România, din lemn pe picior în lemn fasonat. Masaurile sunt eficiente şi pot duce la o scădere a comiterii infracţiunilor în domeniul silvic. Cel mai probabil, legea va fi votata în Parlament săptămâna viitoare. Reprezentanţii USR solicită adoptarea, de urgenţă, în sesiunea extraordinară, a legilor de modificare a Codului Silvic, pentru evitarea sesizării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din cauza tăierilor ilegale de păduri din România.

Amenzi pentru persoanele care hrănesc urşi

Conform ministrului Mediului, Costel Alexe, vor exista amenzi pentru cei care hrănesc ursii. În viziunea ministrului, prin hrănirea urşilor, cetăţenii fac mai mult rău decât bine. Într-o declaraţie recentă, Costel Alexe afirma faptul că, un urs care va fi hrănit de om, nu se va întoarce în pădure pentru a căuta hrana ci se va obişnui cu acest lucru. Indiferent cât de prietenos este un urs, acesta este foarte periculos pentru oameni pentru că este un animal sălbatec.

„Pentru că am avut acest caz de emoţie publică săptămâna trecută, vreau să spun un lucru şi lansez un apel către populaţie. Venind ieri spre Braşov, am văzut cozi de maşini şi în faţa fiecăreia era câte un urs. Fac un apel la populaţie şi sper să înţeleagă: ursul este un animal sălbatic, şi nu de companie. Dacă vom considera că hrănind un urs îi facem un bine, fals! Facem cel mai mare rău cu putinţă acelui exemplar sau specii. Odată hrănit de om, să nu ne imaginăm că se va întoarce în munte, să-şi caute hrana. (…) Indiferent cât de prietenos poate părea, este un animal sălbatic şi poate face victime. (…) Am văzut pe reţelele de socializare – şi nu aş vrea să jignesc vreun conaţional al meu, dar are IQ-ul zero – cum privea spre urs în timp ce-l hrănea”, a spus Alexe.

Adauga un comentariu