National

Ministrul Muncii a făcut anunțul! Când se implementează în România salariul minim european

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Muncii a făcut anunțul Când se implementează în România salariul minim european
Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană.

Ministrul Muncii a făcut anunțul! Introducerea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă există numeroase disput în privința acestei directive UE. Iată când se implementează în România salariul minim european.

Ministrul Muncii a făcut anunțul!

Ministerul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie. Două milioane de români câștigă în prezent salariul minim pe economie.

România face parte din grupul țărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. Din păcate, România nu se situează pe o poziție avantajoasă când vine vorba despre salariul minim garantat la nivel național, dar nici când vine vorba de indicele nivelului prețurilor pentru consumul gospodăriilor.

Ce contribuții plătesc românii la stat

Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Din salariul brut se reține impozitul pe venit, dar și contribuțiile CAS și CASS.

Mulți români se plâng de faptul că rămân cu foarte puțini bani din salariul lunar.  La un venit de 4.000 de lei, adică salariul medi, statul oprește 144 de lei sub formă de impozit, după care, la fondul de pensii ajung 1.697 de lei. De asemenea, românii mai plătesc 679 de lei la asigurări de sănătate și alți 153 de lei ca fond de șomaj.

După dările la stat, angajații mai cheltuiesc aproximativ 30% din salariu pe alimente. După carburant vin facturile, dări care nu sunt scutite de taxa pe valoare adăugată. La eclectricitate statul oprește 19%. Odată achitate aceste dări și taxe, urmează impozitele sub diverse forme, mașini, imobile, dar și servicii publice. Astfel, din 4.000 de lei, aproximativ 25% ajung la stat.

O nouă lege vizează salariile românilor! Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Legea va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.

Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Adauga un comentariu