Actualitate

Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Cu câți bani mai rămân cetățenii din salariul lunar

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Cu câți bani mai rămân cetățenii din salariul lunar
Mulți români se plâng de faptul că rămân cu foarte puțini bani din salariul lunar. 

Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Din salariul brut se reține impozitul pe venit, dar și contribuțiile CAS și CASS. Iată cu câți bani mai rămân cetățenii din salariul lunar.

Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat

Mulți români se plâng de faptul că rămân cu foarte puțini bani din salariul lunar.  La un venit de 4.000 de lei, adică salariul medi, statul oprește 144 de lei sub formă de impozit, după care, la fondul de pensii ajung 1.697 de lei. De asemenea, românii mai plătesc 679 de lei la asigurări de sănătate și alți 153 de lei ca fond de șomaj.

După dările la stat, angajații mai cheltuiesc aproximativ 30% din salariu pe alimente. După carburant vin facturile, dări care nu sunt scutite de taxa pe valoare adăugată. La eclectricitate statul oprește 19%. Odată achitate aceste dări și taxe, urmează impozitele sub diverse forme, mașini, imobile, dar și servicii publice. Astfel, din 4.000 de lei, aproximativ 25% ajung la stat.

Județul din țară cu cele mai mici salarii

Constanța este județul cu cele mai mici salarii din România. Câștigul salarial brut la nivelul județului Constanța este, în medie, 4381 de lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Județele cu cele mai multe joburi sunt București, Timiș, Cluj și Brașov. Domeniile către care s-au făcut cele mai multe angajări au fost în vânzări, management, financiar/contabilitate, retail, IT.

Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună.

Profesii precum cea de șofer, asistent medical, operator call-center și contabil se află în topul preferințelor. Joburile de șofer au fost cele mai căutate de candidați de la începutul anului și până acum. Cei mai mulți dintre aceștia au fost interesați de oportunitățile disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir sau cei de distribuție.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

De la 1 martie s-a majorat baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cei afectați trebuie să se fi înregistrat personal ca șomeri la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acest lucru trebuie făcut nu mai târziu de prima zi de șomaj. Perioada în care o persoană poate beneficia de indemnizație de șomaj depinde de cât timp a plătit asigurarea de șomaj în ultimii trei ani și de vârstă. Dacă plățile de asigurare au fost efectuate pentru un total de douăsprezece luni, indemnizația de șomaj va fi plătită timp de șase luni. Cu 24 de luni de plăți de asigurare, perioada de cerere este de douăsprezece luni.

Comentarii
Adauga un comentariu