Actualitate

Ministrul propus la Educație, anunț despre redeschiderea școlilor: „Cu toții ne dorim ca școlile să fie redeschise“

Publicat: 23 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul propus la Educație anunț despre redeschiderea școlilor Cu toții ne dorim ca școlile să fie redeschise
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Ministrul propus pentru Educație, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, 23 decembrie, că școlile vor fi redeschise de îndată ce situația epidemiologică o va permite. Din păcate acest moment excede competențelor Ministerului Educației.

„Cu toții ne dorim ca școlile să fie redeschise. Școlile vor fi redeschise de îndată ce situația epidemiologică o va permite. (…) Din păcate, momentul deschiderii școlilor excede competențelor Ministerului Educației. Vă pot asigura însă că voi face tot posibilul, în această ordine de prioritizare, educație timpurie, creșe și grădinițe, apoi învățământ primar sunt greu de imaginat că s-ar putea desfășura online. Nici învățământul gimnazial nu este simplu online. Nici învățământul liceal. Nici măcar învățământul universitar. Interesul nostru general este să deschidem școlile cât mai devreme permite situația epidemiologică, fără să punem în pericol starea de sănătate a elevilor, studenților și profesorilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul propus la Educație: „Educație nu se poate face fără finanțare“

Ministrul propus pentru Educație a precizat că educația este „cu siguranță” unul dintre domeniile cele mai afectate de pandemie.

„Această perioadă de ministru va fi cu mandatul pe masă, pentru că educație nu se poate face fără finanțare, educație nu se poate face fără cadre didactice pregătite. Deci, e nevoie de alocări bugetare, e nevoie de competența cadrelor didactice, este nevoie de viziune de ansamblu asupra sistemului de educației”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a fost avizat cu 20 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și două abțineri.

Imunizarea profesorilor și a elevilor va putea asigura revenirea la normalitate

Elevii ieșeni speră că se vor putea vaccina anti-COVID-19 începând cu anul viitor. Odată imunizați, atât ei, cât și cadrele didactice ar putea să se revadă în sălile de clasă după luni la rând în care situația a impus participarea la ore online. Atât pentru părinți, cât și pentru elevi, anul 2020 s-a dovedit a fi unul și mai plin de provocări. Pandemia COVID-19 i-a trimis de pe băncile din sălile de clasă, acasă, în fața unor ecrane unde întâlnirea cu profesorii și colegii este complet diferită. Participarea la cursuri în mediul online s-a dovedit a fi mai extenuantă decât participarea fizică, iar vaccinarea împotriva noul virus a devenit singura șansă pentru revenirea la normalitate. Părinții așteaptă cu nerăbdare un vaccin anti-COVID-19 eficient și benefic pentru copii. Până atunci urmăresc rezultatele obținute la nivelul altor țări, care deja administrează serul împotriva noului virus.

Elevii ieșeni speră ca după imunizarea populației împotriva noului virus să revină în sălile de clasă

Situația din învățământul românesc a fost fără precedent în acest an din cauza pandemiei de COVID-19. Pe parcursul celor aproape 10 luni, elevii și părinții au fost nevoiți ca pe parcursul a două semestre școlare să se adapteze măsurilor impuse de autorități. Aceste măsuri nu au fost deloc ușor de aplicat, școala hibrid nu a mulțumit pe cei mai mulți dintre elevi și părinți. Vaccinarea anti-Covid rămâne soluția care le va permite să se întoarcă din nou în sălile de clasă.

„Fiecare familie decide individual și cum știu că e mai bine. Noi, ca elevi, promovăm respectarea măsurilor de protecție pentru că ne dorim să ne întorcem la școală. Nu știu dacă vaccinul va avea un efect direct, imediat, dar cu siguranță, din momentul vaccinării, cel puțin cazurile de COVID-19 nu vor fi atât de grave și spitalele nu vor fi suprapopulate, ceea ce este un mare câștig pentru că, din păcate, până în prezent, au fost multe cazuri de tineri, elevi și studenți, care au murit din cauza infecției cu coronavirus. Cu siguranță pandemia se va termina datorită unui vaccin.

În continuare cred că școala se va deschide în momentul în care autoritățile vor decide acest lucru. Și vaccinarea profesorilor va fi un pas foarte important și benefic, pentru că au fost expuși mai ales pe timpul școlii hibrid, când au intrat în contact cu multe persoane, iar astfel vor fi protejați. Eu mă voi vaccina când voi avea ocazia”, spune Alina Sava, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași.

Adauga un comentariu