Prima pagină » Local » Minunea trăită de părintele Calistrat Chifan, după ce s-a rugat la Sfântul Spiridon: „Sfinții te ajută, dar trebuie să știi cum să crezi” – VIDEO

Minunea trăită de părintele Calistrat Chifan, după ce s-a rugat la Sfântul Spiridon: „Sfinții te ajută, dar trebuie să știi cum să crezi” – VIDEO

13 oct. 2022, 12:35,
în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a vorbit, la BZI LIVE, despre minunea pe care a trăit-o, după ce s-a rugat neîncetat la Sfântul Spiridon. Iată cum a reușit îndrăgitul duhovnic să scape de o operație la inimă și să se însănătoșească.

Sfântul Ierarh Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Askia, din insula Cipru, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Numele acestuia provine de la grecescul „σπυρις”, care înseamnă „coșuleț împletit”. Înainte de a fi hirotonit episcop, Sfântul Spiridon s-a îndeletnicit cu păscutul oilor. A fost căsătorit și a avut o fiică, dar a rămas văduv încă de tânăr.

Despre Sfântul Spiridon se spune că pleacă periodic din raclă, pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă în rugăciune, cu credință și cu dragoste. Astfel că, Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, ale cărui Sfinte Moaşte se păstrează în catedrala cea mare din insula Corfu, Grecia, este un mare făcător de minuni. Este cinstit de Biserică pe data de 12 decembrie.

Minunea trăită de părintele Calistrat Chifan, după ce s-a rugat la Sfântul Spiridon: „Sfinte Spiridoane, cred că numai tu trebuie să mă faci sănătos!”

Părintele Calistrat a relatat un episod din viața sa, de pe vremea când se confrunta cu probleme la inimă. Fiind internat în spital, duhovnicului i-a fost recomandat să se opereze, fiindcă suferea de o afecțiune cardiovasculară. În acel moment, el a decis că nu medicii trebuie să îl salveze, ci credința. Astfel, a părăsit spitalul și a mers la biserica în care se află icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon. S-a rugat, a făcut acatiste și a visat cum a primit vindecarea. Iată întreaga poveste a părintele Calistrat Chifan.

„Am vreo trei sfinți care mi-s dragi cel mai tare. Este Sfântul Ioan Iacob, este Sfântul Ioan Botezătorul și cu Sfântul Spiridon. Iar pe moș Gheorghe Lazăr l-am avut încă din 1988, când nici nu era sfânt. Ăla e sfântul meu preferat, deci cu ăla dorm în chilie.

Sfinții ăștia mi-au fost dragi, pentru că lui Sfântul Spiridon i-am citit pentru prima dată viața și părintele Cleopa îl avea la foarte mare evlavie. Și, ca drept dovadă că lucrează, în 1994 eram internat la Cardiologie și mi-au spus că trebuie să mă duc la o operație la București. Ei, când am auzit eu de operație, m-am dat viteaz, merg, nu-i nicio problemă. Dar mi-am făcut catrafusele ușor și am și șters-o din spital. Pe jos am plecat de la spitalul Spiridon, direct acasă, la mănăstire la Bârnova. Cum să mă taie pe mine pe inimă? Și, înainte de a pleca, am intrat prin biserică, la Sfântul Spiridon și este o icoană făcătoare de minuni, undeva la dreapta, are așa cu argint pe ea. Și erau pe vremea aia banii ăia mari cu Avram Iancu și am băgat unul în cutia milei și am zis așa: „Sfinte Spiridoane, cred că numai tu trebuie să mă faci sănătos”. Și am făcut acatistul ani de zile, îl citeam și de două ori pe zi și de trei ori pe zi, sfântul trebuie să mă ajute.”, a mărtusit părintele pentru BZI LIVE.

Nu după multă vreme, părintelui i-a apărut în vis mitropolitul Antonie Plămădeală. Acesta l-a binecuvântat și, în scurt timp, preotul Calistrat Chifan s-a trezit din cauza unei pocnituri, pe care a simțit-o în zona inimii, semn că minunea tocmai s-a produs.

„Și într-un post al Crăciunului, acuma făceam tratamentul ce-mi dăduse de la cardiologie. Între timp, am ajuns la alt bun cardiolog, îmi dăduse același tratament. Și, cum stăteam așa într-o iarnă, am zis: „De când mă rog eu la Sfântul Spiridon și chiar nu face nicio minune? Ori l-am supărat, ori poate chiar nu-s bolnav, am zis în sinea mea. Și, într-o noapte, ce visez? Cum erau ogoarele alea la Mănăstirea Bârnova, erau toate arate, că era toamna, cobora un om în haine vișinii, ușurel, cu bățul în mână, a intrat în ogradă prin zidul mănăstirii, unde era o spărtură, așa ca o ușă în construcția zidului.

Și am zis: „Vai de mine, cred că ăsta este Mitropolitul Antonie Plămădeală”, așa mi-am închipuit eu când l-am văzut. Și el a zis: „Părinte Calistrat, pleacă capul să te binecuvântez, că acum nu suntem la identificări personale, la autobiografii. Și am plecat capul, mi-a făcut cruce pe cap și, în somn și, nu mint, că Dumnezeu este martor și m-ar putea pedepsi, am sărit din somn, că mi-a pocnit ceva înăuntru, în inimă, în coșul pieptului și m-am speriat de pocnitura aia. Am simțit durerea aia și m-am trezit. Am pus mâna, am văzut că bate inima repede, am luat tensiunea, am văzut că nu era mare, am luat apă cu zahăr și am luat cum luam eu atunci nifedipin.”

Părintele Calistrat Chifan: „Sfinții te ajută, dar trebuie să știi cum să crezi”

Timpul a trecut, iar părintele Calistrat a mers, din nou, la un medic cardiolog, care i-a făcut o ecografie la inimă. Atunci a ieșit la iveală faptul că inima duhovnicului era sănătoasă, semn că Sfântul Spiridon a lucrat pentru vindecarea ei.

„Și nu m-am mai dus la spital, am zis că ăsta a fost un semn de la Dumnezeu. Și n-am mai mers la spital până în martie, până am găsit o altă doctorească de inimă , doamna Dima o chema, ea mi-a dat cel mai potrivit tratament. Și a zis: „Eu am să vă fac un ecograf pe inimă”. M-a pus acolo, undeva și s-a uitat și a tot scris și a desenat și am stat acolo o oră și ceva. Și a zis: „Aveți inima biologic sănătoasă. Da, aveți hipertensiune, aveți predispoziția la tensiuni mari, dar asta ține de tratament, nu ține de boala inimii. Inima nu are biologic nimic.

Și atunci mi-am dat seama că ăla a fost semnul de la Sfântul Spiridon: „Nu te mai operezi, te faci sănătos”. Și de asta spun că sfinții te ajută, dar trebuie să știi cum să crezi.”, a subliniat Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, în emisiuneaBZI LIVE.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024