Actualitate

Modificări oficiale în învăţământul preuniversitar. Tezele şi mediile semestriale, eliminate – LIVE VIDEO

Publicat: 30 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Modificări oficiale în învăţământul preuniversitar. Tezele şi mediile semestriale eliminate - LIVE VIDEO
Ministrul Educației a anunțat câte note vor avea nevoie elevii, după ce s-a renunțat la medii

Ministrul Educaţiei, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, a anunţat astăzi, 30 mai 2022, faptul că începând de mâine intra în vigoare o serie de modificări în învăţământul preuniversitar. Cel mai important anunţ a fost acela că tezele şi mediile semestriale sunt eliminate.

Mâine, 31 mai 2022, Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

Tezele şi mediile semestriale, eliminate din învăţământul preuniversitar

Ministrul Educaţiei a transmis în cadrul unei conferinţe de presă faptul că se renunţă la medii şi teze semestriale. De asemenea, elevii la finalul anului vor avea o singură medie generală.

„Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar. Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat că numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru o anumită disciplină. Altfel spus, pentru disciplina care are două ore pe săptămână într-un an școlar vor fi necesare minimum cinci note”, a spus Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul Educației a mai discutat și despre vacanța mobilă din luna februarie și în ce săptămână va fi pentru fiecare județ.

„Vacanța mobilă din luna februarie, 30 de județe au decis să fie în ultima săptămână, 10 au decis să fie în a treia săptămână a lunii, iar București și Suceava au decis că vacanța să fie în a doua săptămână. Județele care au decis că vacanța să fie în a treia săptămână a lunii februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova. Astăzi, au fost administrate 15.000 de teste de matematică pentru clasa a III-a, a V-a și a VI-a pentru evaluarea standardizată – proiect pilot. Am luat decizia de a propune un program integrat național „Masă sănătoasă în școli”, pentru 5 ani, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, finanțare de 1 miliard de euro”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Noua structură a anului școlar:

De asemenea, din anul școlar 2022-2023 va fi modificată radical structura, în loc de semestre vor exista 5 module de învățare, care vor alterna cu cinci vacanțe.

  • Modulul 1 de învățare : 5 septembrie – 21 octombrie
  • Vacanța de toamnă pentru toți elevii: 24-30 octombrie
  • Modulul 2: 31 octombrie – 22 decembrie
  • A doua vacanță, cea de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023
  • Modulul 3: Va începe în 9 ianuarie și se va derula până în luna februarie
  • A treia vacanță – de o săptămână – poate fi acordată în a doua săptămînă, în a treia săptămînă sau în a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar
  • Modul 4: Începe după vacanța din februarie și se va desfășura până în preajma sărbătorilor de Paște
  • A patra vacanță : 8 aprilie –23 aprilie
  • Modulul 5, ultimul: 24 aprilie – 16 iunie
  • Vacanța de vară – 17 iunie – 4 septembrie

Pe lângă faptul că mediile și tezele semestriale vor fi eliminate, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu a anunțat că meditațiile profesorilor cu elevi de la clasă vor fi interzise.

Comentarii
  • Ati distrus invatamantul nenorocitilor!.
    Ce idioti ieseu pana acum de pe bancile scolii, ce or sa iasa de acum inainte , greu de imaginat!

Adauga un comentariu