Actualitate

Moment de reculegere în Parlamentul României, pentru Israel. Ce se va adopta în ședință

Publicat: 11 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Moment de reculegere în Parlamentul României pentru Israel. Ce se va adopta în ședință
Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, pentru adoptarea unei declaraţii privind atacurile teroriste îndreptate împotriva Statului Israel şi a populaţiei civile.

Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

La începutul şedinţei a fost intonat Imnul Naţional al României.

Parlamentarii au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor atacurilor teroriste împotriva Statului Israel.

300.000 de soldați israelieni, mobilizați

Israelul este în stare de război, după un atac surpriză al grupării Hamas. Iranul neagă orice implicare în atacuri. Peste o mie de oameni au fost uciși în cele două zile de violențe. Armata israeliană a mobilizat un număr record de soldați și va începe în curând o ofensivă terestră în Gaza.

Într-o discuție cu primarii localităților de la granița de sud a Israelului, premierul israelian Beniamin Netanyahu a spus că răspunsul țării va „schimba Orientul Mijlociu”.

„Suntem în mijlocul unei campanii. Știu că ați trecut printr-o încercare dificilă și teribilă. Ceea ce va experimenta Hamas va fi dificil și teribil; suntem deja în campanie și abia începem. Conducerea dvs. a fost foarte puternică în aceste zile dificile. Statul nu va lăsa piatra neîntoarsă pentru a vă ajuta pe toți. Vă cer să rămâneți pe pozițiii pentru că vom schimba Orientul Mijlociu. Vă îmbrățișez pe voi și pe locuitori.Suntem cu toții alături de voi și-i vom învinge cu forță”, a spus Netanyahu.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat luni că efectuează lovituri care vizează numeroase ținte Hamas din Fâșia Gaza.

Dar atacurile aeriene israeliene au lovit luni tabăra Jabalia, ucigând peste 50 de persoane, relatează Al Jazeera. Informațiile nu au putut fi confirmate în mod independent.

Sute de morți și mii de răniți

În plus, Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că 560 de persoane au fost ucise și 2.900 rănite în urma loviturilor israeliene cu rachete asupra Fâșiei Gaza începând de sâmbătă.

Pe de altă parte, în nordul Israelului au fost declanșate alerte de raid aerian, iar apărarea aeriană a anunțat că a interceptat mai multe rachete trase din Liban de către gruparea islamistă Hezbollah, relatează BBC.

Gruparea militantă islamistă a tras și duminică cu rachete și obuze de artilerie în Israel „în semn de solidaritate” cu Hamas. Israelul a răspuns cu focuri de artilerie.

Efraim Halevy, fost director al agenției de informații israeliene Mossad, a declarat pentru Radio Farda, redacție a Radio Europa Liberă în Orientul Mijlociu, că este evident că Israelul a fost surprins de atacul Hamas, dar că pentru moment importantă este câștigarea contraofensivei israeliene.

Întrebat cum comentează criticile aduse forțelor de securitate, care au fost luate prin suprindere de o operațiune care necesită luni de planificare și pregătire, Efraim Halevy a spus că este evident și că „rezultatele vorbesc de la sine, din păcate. Și, din păcate, evident, am fost surprinși”, dar că nu este acum momentul unei evaluări, care va fi făcută „atunci când războiul se va termina:”

„Probabil că vom avea o comisie, care va intra în detalii despre ceea ce s-a întâmplat în zilele dinaintea războiului și, probabil, va ajunge la concluzii. Momentan, nu ne concentrăm asupra examinării a ceea ce s-a întâmplat și de ce s-a întâmplat. Acum ne concentrăm asupra bătăliei în sine și apoi schimbăm cursul bătăliei.”

El a spus că, în prezent, miza o reprezintă salvarea cetățenilor răpiți de Hamas.

Întrebat cu privire la rolul pe care l-ar fi avut guvernul Republicii Islamice din Iran în atacurile Hamas, fostul oficial israelian a spus că Israelul a fost întotdeauna preocupat de ceea ce s-a întâmplat cu Hezbollahul de Sud, care este un element controlat de Iran din Liban, și dacă acesta ar putea lansa un atac. El a spus că „dacă aș fi iranian, m-aș gândi nu de două ori, ci de 10 ori înainte de a încerca să profit de ceea ce s-a întâmplat în sud pentru a slăbi Israelul în general (…).”

Hezbollah („Partidul lui Dumnezeu”) a apărut în timpul Războiul din Liban din 1982 ca organizație paramilitară șiită libaneză cu circa 15,000 de combatanți, sprijinită și dependentă de Iran și organizată, înarmată și antrenată de ofițeri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene.

Hezbollah, forță importantă în politica libaneză, care deține școli, spitale și oferă servicii sociale, este considerată mișcare de rezistență legitimă de o parte a lumii arabe și musulmane și o organizație teroristă de Statele Unite ale Americii, Israel, Canada și Olanda.

Marea Britanie a introdus aripa militară a organizației pe lista organizațiilor teroriste, iar Australia consideră că o parte a structurii sale militare, „Organizația de Securitate Externă”, este o organizație teroristă.

Din 2011, gruparea s-a implicat în războiul civil din Siria de partea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad.

În decembrie 2015 președintele Stateleor Unite, Barack Obama, a semnat o lege care împiedică finanțarea internațională a Hezbollah și definește gruparea ca organizație teroristă care se ocupă și cu traficul de stupefiante și cu spălarea de bani.

Adauga un comentariu