Actualitate

Motivul din cauza căruia România nu poate produce Remdesivir. Câte doze vor intra în țară săptămâna viitoare

Publicat: 11 oct. 2020
fiolă remdesivir
Motivul din cauza căruia România nu poate produce Remdesivir. Câte doze vor intra în țară săptămâna viitoare

Săptămâna viitoare, în România vor intra 200 de mii de doze de Remdesivir, tratamentul folosit împotriva noului coronavirus. Această informație a fost adusă la cunoștința publicului duminică, 11 octombrie, de către Virgil Guran, consilier al premierului.

„E puţin Remdesivir pe stoc dar vom primi 200.000 de mii de doze. Săptămâna viitoare, din SUA, din cota comandată anul acesta”, a spus Guran.

De asemenea, el a menționat și motivul din cauza căruia țara noastră nu poate produce Remdesivir.

„Am discutat cu cei de la Antibiotice Iaşi. Ar dura cinci ani până s-ar ajunge la producţiei, iar noi avem nevoie acum”, a explicat consilierul premierului, potrivit cărui statele care produc Remdesivir au luat măsuri în acest sens cu mult timp înainte de debutul pandemiei.

Ungaria s-a săturat să aștepte! A început să producă Remdesivir pe plan intern

Remdesivir, medicamentul folosit în tratarea COVID-19, a început să fie produs pe plan intern în Ungaria. Vineri, 9 octombrie, ministrul ungar al inovaţiei şi tehnologiei, Jozsef Bodis, a declarat că Richter, compania farmaceutică ungară, a produs până acum  în etapa iniţială doze suficiente pentru circa 250 de pacienţi.

Conform spuselor ministrului, vor fi produse doze pentru mai mult de 800 de pacienți, până la finalul lunii octombrie. Producția acestui medicament este finanțată de Guvernul de la Budapesta, care a oferit 400 de milioane de forinţi (1,1 milioane de euro).

De asemenea, Ungaria se mai ocupă și de producția antiviralului Favipiravir. Aceasta se află în curs.

Remdesivir nu este singurul medicament pe care medicii îl administrează

Conform declaraţiilor ministrului Sănătății, Remdesivir nu este singurul medicament pe care medicii îl administrează în tratarea pacienţilor care au fost infectaţi cu coronavirus. Dacă de la începutul lunii iulie, până acum, medicii au folosit aproximativ 11.000 de doze, în momentul de faţă, în România mai există doar 4.000 de doze, susţine Tătaru:

„Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum şi alte antivirale”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

România nu va rămâne fără medicamentele care se folosesc în tratarea COVID. Ministrul Nelu Tătaru a dat asigurări că, odată ce vom rămâne fără Remdesivir, în depozitele din ţară se află alte tratamente care ajuta la tratarea virusului. Începând de săptămâna viitoare, în depozitele românești vor intra peste 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea virusului din Wuhan.

”Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluţia unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se foloseşte la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.

În altă ordine de idei, Nelu Tătaru a anunţat că România va încheia un contract cu firma producătoare de medicamente, iar în ţară, în Octombrie vor ajunge peste 12.000 de doze de Remdesivir. Dacă dozele utilizate până acum au fost donaţie de la Comisia Europeană, cele 12.000 de doze contractate acum sunt contracost.

Adauga un comentariu