Actualitate

Multe ţări opresc imunizarea cu AstraZeneca, iar premierul Florin Cîțu vrea ca vaccinarea să continue cu toate tipurile de ser

Publicat: 12 mart. 2021
Florin Cîțu, premierul României la un post de televiziune vorbind despre restricții
Premierul Florin Vasile Cîțu a precizat astăzi, 12 martie 2021, faptul că deşi multe state din Europa au oprit campania de vaccinare cu AstraZeneca, în România trebuie să continue imunizarea cu toate tipurile de vaccin anti-Covid-19. Oficialul susţine că Agenţia Europeană a Medicamentului spune că nu există indicii că acel vaccin să aibă legătură cu cele câteva cazuri

Premierul Florin Vasile Cîțu a precizat astăzi, 12 martie 2021, faptul că deşi multe state din Europa au oprit campania de vaccinare cu AstraZeneca, în România trebuie să continue imunizarea cu toate tipurile de vaccin anti-Covid-19. Oficialul susţine că Agenţia Europeană a Medicamentului spune că nu există indicii că acel vaccin să aibă legătură cu cele câteva cazuri.

”Campania de vaccinare trebuie să continue cu toate tipurile de vaccin, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse. Nu s-a schimbat nimic. În ceea ce privește tipul de vaccin care a fost ieri în discuție în spațiul public, Agenția Europeană spune că nu există indicii în acest moment care să facă o legătură între cele câteva cazuri și vaccin. De aceea, campania de vaccinare trebuie să continue”, a transmis Florin Cîțu.

5 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca

La nivelul Europei, premierul susţine că sunt 5 milioane de persoane care s-au imunizat cu vaccinul anti-Covid-19 produs de compania AstraZeneca, iar Marea Britanie îşi vaccinează întreaga populaţie. Prim-ministrul îndeamnă romanii să aibă încredere în experţii care au recomandat autorizarea vaccinurilor împotriva virusului prezente pe piaţă.

Reamintim faptul că statele Italia și Danemarca au oprit de urgență campania de vaccinare cu serul produs de AstraZeneca după ce s-au confirmat reacții adverse grave.

„La nivel european sunt deja 5 milioane de persoane vaccinate cu acest tip de vaccin și avem, bineînțeles, o țară, Marea Britanie, care își vaccinează toată populația. Ar fi greu de crezut că un guvern ar fi atât de iresponsabil. Deci trebuie să avem încredere în experții care au recomandat autorizarea acestor tipuri de vaccin, că își vor face treaba în continuare. Eu am spus din prima zi… dacă aș fi putut, m-aș fi vaccinat cu oricare dintre cele trei tipuri de vaccin. M-am vaccinat cu ce a fost atunci. Dacă va fi o șansă în viitor, dacă trebuie să ne vaccinăm din nou, bineînțeles că mă voi vaccina cu ce va fi atunci. Am încredere în experți.

În România, de un an de zile, există o campanie împotriva acestor acțiuni pe care le ia Guvernul de a opri pandemia. Există o campanie împotriva purtării măștii în spațiul public, există o campanie împotriva măsurilor de distanțare și există o campanie împotriva vaccinării. Din punctul meu de vedere, aceste acțiuni sunt similare cu acțiunea unor teroriști. Pentru că, a zădărnici această activitate a guvernului care are ca obiectiv îmbunătățirea sănătății tuturor românilor, este o acțiune care încearcă să submineze autoritatea statului”, a declarat Florin Cîțu.

22 de persoane ar fi decedat după ce s-au vaccinat cu AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului a menţionat faptul că în urma unei anchete preliminare, că nu există niciun indiciu că vaccinul produs de AstraZeneca a provocat moartea infirmierei care a primit serul din lotul suspect.

Reprezentanții agenției dau asigurări că nu există riscul unei coagulări sanguine mai puternice în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Reamintim faptul că 17 state au primit vaccinul AstraZeneca din lotul oprit de la administrare.

Comisia Europeană a declarat că va respecta decizia Agenției Europene a Medicamentului și că, prin urmare, nu își va revizui recomandarea pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Până la data de 9 martie 2021, din cele circa 3 milioane de persoane vaccinate în Europa, doar 22 au decedat după ce au primit serul. Nu există însă nicio dovadă că există o legătură între vaccinarea cu serul de la Astra Zeneca și decese.

”Vă atrag atenția asupra faptului că AEM a adoptat o poziție preliminară în cazul Austriei, în care, dacă nu mă înșel, au spus că nu există niciun indiciu că vaccinul a creat aceste probleme”, a declarat Ştefan De Keersmaecke, purtător de cuvânt Comisia Europeană.

Comentarii
Adauga un comentariu