Prima pagină » Local » Municipalitatea pregătește reabilitarea și eficientizarea termică a 14 unități școlare
Municipalitatea pregătește reabilitarea și eficientizarea termică a 14 unități școlare

Municipalitatea pregătește reabilitarea și eficientizarea termică a 14 unități școlare

03 sept. 2020, 15:16,
Cristian ZAVASTIN în Local

Primăria Municipiului Iași pregătește demararea unui program de lucrări de reabilitare și eficientizare termică la 14 unități școlare, respectiv la 23 de clădiri, cu o suprafață totală de 35.818,45 metri pătrați.

Valoarea totală a programului este estimată la 24 de milioane de lei, iar în prezent fondurile sunt asigurate prin împrumut în sumă de 21 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), împrumut a cărui contractare a fost aprobată de Consiliul Local pe 30 aprilie 2020.

„Educația este o prioritate pentru mine, ca primar, și, de aceea, am decis să începem cât mai repede acest program de modernizare a infrastructurii școlare. Intenția noastră este să începem lucrările cu fonduri împrumutate de la BERD, iar apoi să decontăm lucrările cu fonduri europene prin Cadrul financiar multianual 2021 – 2027 sau Mecanismul european de redresare și reziliență, care includ linii de finanțare pentru acest tip de investiții”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Municipalitatea pregătește reabilitarea și eficientizarea termică a 14 unități școlare

Unitățile de învățământ propuse spre reabilitare termică sunt:

– Grădinițele cu program normal nr. 11 (strada Decebal, nr. 25 bis) și nr. 21 (șoseaua Națională, nr. 64);

– Grădinițele cu program prelungit nr. 9 (strada Otilia Cazimir, nr. 31) și nr. 25 (strada Argeș, nr. 5);

– Școlile Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” (strada Buridava, nr. 10), „Elena Cuza” (stradela Canta, nr. 10) și „George Coșbuc” (strada Prof. I. Simionescu, nr 16);

– Liceul Tehnologic „Petru Poni” (bulevardul Socola, nr. 110);

– Liceul Teoretic „Waldorf” (Calea Chișinăului, nr. 132 bis);

– Colegiile Tehnice „I. C. Ștefănescu” (bulevardul Socola, nr. 51-53), „Dimitrie Leonida” (bulevardul Socola, nr. 188-190), Transporturi și Construcții (bulevardul Socola, nr. 82), Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” (strada M. Sturdza, nr. 43) și „Mihail Sturdza” (strada M. Sturdza, nr. 2).

Pe lângă reabilitarea și eficientizarea termică la cele 14 unități școlare, împrumutul de 21 de milioane de euro de la BERD este destinat și susținerii lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a cinematografului Dacia, precum și lucrărilor de modernizare a depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia.

Primăria Iași modernizează piața Podu de Piatră

Altfel, Primăria Iași modernizează piața Podu de Piatră, contractul fiind semnat pentru realizarea proiectării. Ulterior, se vor cunoaște cu exactitate costurile de execuție. Documentația trebuie realizată în termen de 3 luni. La procedură au participat mai multe firme

Primăria Iași modernizează piața Podu de Piatră. Recent, a fost finalizată licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare. Contractul a fost semnat cu Yda Proiect Consulting SRL, din Iași. Oferta financiară a fost de 47.100 lei, fără TVA, în condițiile în care prevederea bugetară a fost de 100.000 lei. Firma este controlată de Ștefan Andrei Sticea. În 2019, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 2,1 milioane lei, profit de 1,2 milioane lei, datorii de 570.914 lei, cu un număr de 9 angajați. La procedură au mai participat General Proex SRL, Trust AVB SRL, Bracons Proiect SRL și Asocierea Arhivolta Studio de Arhitectură SRL – Raichman Studio SRL. Ofertele acestora au fost refuzate.

„Având în vedere că atât bulevardul Nicolae Iorga, cât și șoseaua Națională sunt două artere foarte intens circulate (pe bulevardul Nicolae Iorga se găsește și linia de tramvai), precum și faptul că la o distanță de circa 150 metri se află și magistrala 600 de cale ferată, se va prevedea în cadrul proiectului o barieră de protecție fonică pe laturile de vest și de nord, cu o înălțime suficientă, astfel încât funcțiunea de parc de recreere și odihnă să își atingă scopul”, se arată în obiectivul municipalității.

Pe terenul de 2.128 metri pătrați a funcționat în trecut o piață agroalimentară, abandonată între timp. Tarabele au fost demolate, iar zona a fost folosită ca parcare. Urmează ca o suprafață generoasă să fie ocupată de spații verzi. Prin proiect se dorește și punerea în valoare a Podului de Piatră, aflat pe lista monumentelor istorice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024