Stiri si curiozitati

Mușchii capului. În ce situații aceștia funcționează împreună?

Publicat: 26 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mușchii capului. În ce situații aceștia funcționează împreună
Este bine să știi că mușchiul occipital-frontal are două părți

Mușchii capului sunt combinați într-o listă conform standardului internațional Terminologia Anatomica, care a fost elaborat de Comitetul Federal pentru Terminologie Anatomică și Asociația Federației Internaționale a Anatomiștilor. În unele cazuri, mușchii funcționează împreună. De cele mai multe ori, fenomenul se produce în timpul vorbirii articulate, mestecatului, înghițirii și căscatului.

Cu excepția mușchilor voluntari legați de organele de simț, văzul și auzul, și de partea superioară a sistemului digestiv, toți mușchii capului sunt împărțiți cei masticatori, derivați ai primul arc branhial alături de mușchii mimici sau mușchii feței și mușchii bolții craniene.

femeie care se tine de gat din cauza durerii
În cazul în care ai stat în curent, acest mușchi poate fi lezat

Mușchii capului. De ce sunt atașați aceștia

Cei patru mușchi de mestecat de pe fiecare parte sunt legați genetic, aceștia provin din același arc branhial, cel mandibular, morfologic. Toți mușchii se atașează de maxilarul inferior, pe care îl mișcă în timpul contracțiilor și cel funcțional care efectuează mișcări de mestecat. În cazul în care acest mușchi este lezat sau ai suferit o lovitură în care acesta a avut de suferit posibil este să simți amețeli la mișcarea capului.

Un mușchi mestecător, începe de la marginea inferioară a osului zigomatic și arcul zigomatic și se atașează de tuberositas maseterică și de partea exterioară a ramului maxilarului inferior. Muşchiul temporal, cu începutul său larg, ocupă întregul spaţiu al fosei temporale a craniului, ajungând în vârf până la linia temporală. Fasciculele musculare converg în formă de evantai și formează un tendon puternic care se potrivește sub arcul zigomatic și este atașat de processus coronoideus al maxilarului inferior.

Mușchiul pterigoidian lateral, pleacă de la suprafața inferioară a aripii mari a osului sfenoid și din procesul pterigoidian și este atașat de gâtul procesului condilar al maxilarului inferior. De asemenea, acesta este atașat și de capsulă și la discul articular al articulației temporomandibulare. De cele mai multe ori, acest mușchi poate provoca înțepături în cap.

Mușchiul pterygoid medial, își are originea în fosa pterygoidea a procesului pterigoid și este atașat de suprafața medială a unghiului maxilarului inferior simetric, la tuberozitatea cu același nume.

femeie care tine mainele langa fata si zambeste
Mușchiul temporoparietal pleacă de la casca tendinoasă

Mușchii mimici. Unde sunt localizați ei

Mușchii mimici sunt localizați sub piele, pornesc de la oasele craniului și sunt țesuți în piele. La contractare, pielea este deplasată, schimbându-și relieful, formând expresii faciale.

Este bine să știi că mușchiul occipital-frontal are două părți. În primul rând, acesta are abdomen frontal,  pleacă de la casca tendinoasa, fiind atașat de pielea sprâncenelor. Acesta ridică sprânceana în sus, formează pliuri transversale ale pielii frunții.

Pe când abdomenul occipital, pleacă de la cea mai înaltă linie nucală, baza procesului mastoid al osului temporal, fiind atașat de casca tendonului. Acesta trage întinderea tendonului, adică pielea scalpului în spate.

Mușchiul temporoparietal pleacă de la casca tendinoasă, fiind atașat la baza urechii. Acesta are funcție rudimentară, trage auricularul în sus. Mușchiul mândru pleacă de la osul nazal, lipit de pielea dintre sprâncene. Acesta formează pliuri transversale peste podul nasului. În cazul în care ai stat în curent, acest mușchi poate fi lezat.

femeie care priveste in sus si tine mainele pe ridurile de pe frunte
Mușchii mimici sunt localizați sub piele

Mușchiul circular al ochiului. Părțile acestora

Mușchii ochilor au porțiunea orbitală. Aceasta începe din partea nazală a osului frontal, procesul frontal al osului maxilar. Înconjoară fisura palpebrală, atașându-se de oase de-a lungul marginilor cavității orbitale. Aceștia răspund de închiderea ochiilor.

Pe când, partea seculară pleacă de la ligamentul medial al pleoapei, se atașează de ligamentul lateral al pleoapei. Aceștia au funcția de închidere a pleoapelor. Este bine să știi că partea lacrimală, pleacă de la osul lacrimal fiind lipit de peretele sacului lacrimal. Acest mușchi are funcția de a extinde sacul lacrimal.

Mușchii capului care încrețește sprâncenele începe din partea medială a arcului supraciliar. Acesta este atașat de pielea sprâncenelor. Acest mușchi are funcția de a reuni sprâncenele, provocând formarea unei cute verticale deasupra podului nasului. Mușchiul care ridică buza superioară pleacă de la marginea infraorbitară a osului maxilar, fiind atașat de pielea buzei superioare. Acesta are funcția de ridică buza superioară.

femeie care tine mainele pe fata
Cei patru mușchi de mestecat de pe fiecare parte sunt legați genetic
Adauga un comentariu