Actualitate

Nelu Tătaru arată cine vor fi beneficiarii vaccinului anti-COVID-19

Publicat: 11 aug. 2020
Nelu Tătaru este de părere că ”la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă”
Nelu Tătaru este de părere că ”la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă”

Nelu Tătaru arată cine vor fi beneficiarii vaccinului anti-COVID-19.

Fiindcă un vaccin anti-COVID-19 ar putea să fi gata în prima jumătate a anului viitor, iar în a doua jumătate a anului acesta să fie disponibil pentru populație, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, clarifică situația . România se află pe listă de așteptare cu 10 milioane de doze pentru a acoperi „măcar jumătate din populație, cu referire specială pentru tot ce înseamnă vârstele extreme, personal medical direct implicat și pentru tot ce înseamnă comorbidități și patologii conexe în cadrul infecției cu coronavirus”.

Vor beneficia persoanele care prezintă risc crescut de infectare. Nelu Tătaru arată cine vor fi beneficiarii vaccinului anti-COVID-19

Nelu Tătaru anunță că în primul trimestru al anului viitor vom intra în posesia acestui vaccin.

”Noi la nivelul UE, a Comisiei Europene, avem discuții cu tot ce înseamă firmă care în acest moment se află într-un studiu, fază 1 sau fază 2, pentru acele vaccinuri împotriva COVID-19. În măsura în care vom avea rezultate patentate vă vom ține la curent. Din ce știu eu, până la finalul anului vom avea și o fază trei, iar în primul trimestru al anului viitor vom avea pe piață și aceste vaccinuri anti-COVID, rămânând ca din a doua jumătate a anului viitor să-l avem în masa mare a populației”, declară Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a spus că România a cerut 10 milioane de doze pentru a acoperi „măcar jumătate din populație, cu referire specială pentru tot ce înseamnă vârstele extreme, personal medical direct implicat și pentru tot ce înseamnă comorbidități și patologii conexe în cadrul infecției cu coronavirus. Surplusul vrem să-l facem efectiv în măsura evoluției pentru tot ce înseamnă patologie coexistentă în a preveni infecția cu coronavirus”.

Nelu Tătaru despre starea de alertă. Ce declaraţii a făcut ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că îşi propune o prelungire pentru starea de alertă. Totodată acesta a adăugat ca personalul medical este „obosit, dezamăgit”.

Ministrul Sănătăţii spera într-o stabilizare a numărului de cazuri zilnice la cifra de 1.200, însă pentru acest lucru Nelu Tătaru i-a rugat pe romani să repsecte regulile.

„Eu sper să rămânem la 1.2000, după estimările noastre ar trebui să ne așezăm într-un platou. Dar regula este respectarea precauțiilor. Dacă nu vom avea o transmitere accentuată, va scădea numărul de cazuri”, a spus Tătaru, adăugând că „crește numărul celor internați la Terapie Intensivă, iar semnalele de alarmă sunt când vor fi aglomerări la Unitățile de Primire-Urgență și pacienți la AŢI. Avem în jur de 1.030 de paturi AŢI ventilate, am plecat de la 840.”

Când se vor redeschide restaurantele

Nelu Tătaru a discutat atât despre starea de alertă dar şi despre redeschiderea restaurantelor. Ministrul a preizat ca acest lucru va fi posibil în funcţie de evoluția cazurilor și a precizat că „personalul medical este obosit, dezamăgit, pentru că cineva a nesocotit munca lor de luni de zile”.

„Personalul medical este obosit, este dezamăgit, pentru că cineva, să nu vorbesc în anumiți termeni, a nesocotit munca lor de luni de zile. Era o perioadă a concedilor, era o perioadă în care spitalele erau mai mult goale decât pline, astăzi vedem cu totul altceva.

De aceea am recomandat și am rugat să mai facem un efort pentru sănătatea românilor, chiar dacă este greu, chiar dacă unii au nesocotit munca noastră. Obosim și noi și la un moment dat obosesc și pacienții și nu mai pot lupta”, a declarat ministrul Sănătății.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici!

 

Adauga un comentariu