În perioada dintre Crăciun și Anul Nou, România va primi 10.000 de doze de vaccin anti-COVID. Miercuri, 16 decembrie, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, la Digi24, că această tranșă va merge la spitalele de boli infecțioase, iar vaccinarea populației se va organiza în centre mari, precum Romexpo sau Arena Națională.
„În perioada dintre Crăciun și Revelion va veni o primă tranșă „simbolică” de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare și rapel pentru 5.000 de persoane, pe care le vom dirija către secțiile de boli infecțioase”, a spus Tătaru, la Digi24.
Vaccinarea populației se va realiza în centre mari, unde se vor organiza 50 de cabinete, fiecare cuprinzând câte doi asistenți medicali. Înainte de vaccinarea propriu-zisă, vor exista controale, pentru a evita eventualele probleme.
„S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari. În București, ne gândim la Romexpo sau Arena Națională. Preconizăm ca într-un centru mare cum este Arena Națională să fie în jur de 50 de cabinete de vaccinare, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenți medicali care vor face acel vaccin, având zone de așteptare, unde se dă acel chestionar, se obține un consimțământ informat. Medicul verifică bolile concomitente, verifică posibila stare alergică, iar apoi va mai fi o altă zonă post-vaccinare, în care cel venit la vaccin va rămâne 15 minute, pentru a putea fi observat și evaluat”, a completat ministrul interimar al Sănătății.
El a transmis că depozitul central va fi la Institutul Cantacuzino, unde există 10 congelatoare mari, iar în țară sunt șase centre regionale.
Nelu Tătaru este pregătit să se vaccineze în fața tuturor
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că este pregătit să se vaccineze anti-COVID-19 în mod public, dacă acest lucru va ajuta oamenii să aibă încredere în eficiența vaccinului. El a menționat că, deși a fost făcut într-un timp scurt, vaccinul este sigur, deoarece testele au fost făcute pe eşantioane mari de populaţie şi au dat rezultate bune.
Ministrul a declarat că s-ar vaccina în public, așa cum au anunțat și liderii altor țări: „Dacă ajută, da. Eu mă voi vaccina oricum”.
El a adăugat că „aceste tranşe (de vaccin – n.r.) care vin la nivelul Comisiei Europene sunt împărţite echitabil tuturor statelor membre” ale UE.
„Nu putem să ne imunizăm decât prin boală sau făcând acest vaccin. Acest vaccin, chiar dacă a fost elaborat destul de repede, are şi siguranţă. Suntem după ani de zile de cercetări în această ştiinţă a vaccinurilor. Evaluarea s-a făcut pe eşantioane mari populaţionale, pe eşantioane care au cuprins şi pacienţi cu comorbidităţi. Evaluarea de faza III ne-a arătat că au eficacitate de 95 – 97%”, a spus ministrul Sănătăţii.
El consideră că „până spre vară vom mai avea prezenţa acestui virus”.
„În primăvară vom ajunge segmentul de populaţie generală să fim vaccinaţi. Este momentul în care vom vedea o scădere a numărului de cazuri, dar trebuie să înţelegem că acest vaccin are şi un rapel, că acest vaccin are o anumită perioadă în care dă acea componentă de anticorpi şi va trebui reevaluat în alt sezon în măsura în care evoluţia se va produce în continuare”, a subliniat Tătaru.