Marți, 10 noiembrie, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că încă nu este necesar transferul pacienților COVID-19 în străinătate. Acest lucru se datorează posibilității gestionării pandemiei, situația nefiind scăpată de sub control. Declarația făcută de ministru apare pe fondul decesului a șase pacienți din Timișoara, care au murit, fiindcă nu mai aveau loc la Terapie Intensivă.
Tătaru afirmă că, dacă va fi nevoie ca unii pacinți să fie transferați în străinătate, aceste cazuri vor fi gestionate centralizat la nivelul Comisiei Europene.
“La nivelul Comisiei Europene se fac aceste transferuri, cum avem comandamentul pentru vaccin, cum avem eu ştiu, comandamentul pentru medicamente, Remdesivir. Există şi acest comandament. Este un comandament care va face o gestionarea acestor cazuri, dar în acest moment nu este cazul la noi. Noi am evaluat la nivelul fiecărui spital potenţialul de extensie a paturilor de terapie intensivă odată ca şi dotare, a doua oară că şi personal, şi avem şi evaluarea lor la nivel de judeţ şi la nivel de regiune. avem, acele pături care sunt operaţionale în acest moment sau operaționabile în 7-14 zile în măsura în care va fi nevoie”.”, a declarat Tătaru, potrivit stirileprotv.ro.
Beatrice Mahler: „Un pacient critic poate muri în timpul transferului”
Medicii, care se ocupă de tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, spun că ar trebui să fie ultima soluție aceea de a transfera bolnavii în alte țări.
“Până când în România sunt paturi de terapie intensivă este important ca pacientul de terapie sau pacientul critic să beneficieze cât mai rapid de această asistență acolo unde este patul liber. Un pacient critic poate muri în timpul transferului. Atunci când ne gândim la viaţă şi la faptul că trebuie să facem orice pentru a salva viaţa până la urmă transferul este o soluţie însă ar trebui să fie ultima soluţie la care apelăm”, a declarat Beatrice Mahler, manager Institutul de pneumoftiziologie Marius Nasta.
Nelu Tătaru, despre un posibil lockdown: „Nu putem să închidem tot”
Marţi, 3 noiembrie 2020, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a intervenit în direct la un post de televiziune. Acesta a menţionat că nu se va ajunge la un închidere totală a României doar din cauza faptului că în unele zone apar focare. Ministrul susţine că adaptarea se face de la localitate la localitate.
Având în vedere că există o transmitere comunitară diversă în localităţile statului român, nu se poate lua o decizie radicală la nivel naţional, cum ar fi lockdown-ul.
”Avem o transmitere comunitară diferită din localități. Nu putem adapta la nivel național, să închidem tot pentru că într-o anumită zonă sunt anumite focare pe care le putem carantina sau izola, să ducem la un lockdown. Adaptarea o facem de la localitate la localitate. (…) Evoluția situației dă norma sau măsurile pe care trebuie să le luăm. Fiecare activitate o avem cu anumite norme. Esențial ar fi să respectăm regulile. (…) Nu intenționăm să ajungem la un stat polițienesc, dar trebuie să știm că fiecare avem partea noastră pe care trebuie să o facem în acest context”, a spus Nelu Tătaru la un post de televiziune.