Actualitate

Nelu Tătaru dezvăluie câte doze de vaccin anti-coronavirus va primi România la începutul anului viitor

Publicat: 01 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nelu Tătaru dezvăluie câte doze de vaccin anti-coronavirus va primi România la începutul anului viitor
Nelu Tătaru este de părere că ”la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă”

Nelu Tătaru dezvăluie câte doze de vaccin anti-coronavirus va primi România la începutul anului viitor. Marți, la DIGI24, Ministrul Sănătății a vorbit despre câte doze de vaccin va primi România. Este vorba de 4 la sută dintre vaccinurile anti-COVID pe care le va contracta Uniunea Europeană, în situația în care aceste vaccinuri sunt așteptate să apară pe piață la începutul anului viitor. Într-o primă tranșă, UE a contractat 30 de milioane de doze. Astfel, raportat la numărul de locuitori, România are asigurat 4% dintre acestea.

Nelu Tătaru dezvăluie câte doze de vaccin anti-coronavirus va primi România la începutul anului viitor

De asemenea, Nelu Tătaru a adăugat că numărul total de doze de vaccin anti-coronavirus contractat de comunitatea europeană până în prezent se ridică la „300 de milioane de doze”. Chiar și așa, există numeroase discuții cum că ar fi mai multe doze.

„În fiecare lună, comunitatea europeană va primi din aceste contractări un număr de vaccinuri, din care noi beneficiem de acel 4%”, a spus Nelu Tătaru.

„După cum ştiţi, în studiul unui vaccin sunt faza I, faza II, în general sunt pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează un stadiu sau o fază III în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi. În acest moment, din ce ştim noi şi de la partenerii noştri europeni, sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu, două dintre ele sunt care au trecut, deja, la faza III. La nivelul comunităţii europene noi sunt angrenaţi şi suntem, să spunem, prinşi în această iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccin.

Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”, a precizat Nelu Tătaru, la Digi 24.

El a arătat că în în cazul în care vom avea oportunitatea de a primi aceste doze de vaccin, într-o primă etapă vor fi vaccinate „grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic”.

Nelu Tătaru arată cine vor fi beneficiarii vaccinului anti-COVID-19

Fiindcă un vaccin anti-COVID-19 ar putea să fi gata în prima jumătate a anului viitor, iar în a doua jumătate a anului acesta să fie disponibil pentru populație, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, clarifică situația . România se află pe listă de așteptare cu 10 milioane de doze pentru a acoperi „măcar jumătate din populație, cu referire specială pentru tot ce înseamnă vârstele extreme, personal medical direct implicat și pentru tot ce înseamnă comorbidități și patologii conexe în cadrul infecției cu coronavirus”, menționa ministrul cu aproximativ o lună în urmă.

Nelu Tătaru anunță că în primul trimestru al anului viitor vom intra în posesia acestui vaccin.

”Noi la nivelul UE, a Comisiei Europene, avem discuții cu tot ce înseamă firmă care în acest moment se află într-un studiu, fază 1 sau fază 2, pentru acele vaccinuri împotriva COVID-19. În măsura în care vom avea rezultate patentate vă vom ține la curent. Din ce știu eu, până la finalul anului vom avea și o fază trei, iar în primul trimestru al anului viitor vom avea pe piață și aceste vaccinuri anti-COVID, rămânând ca din a doua jumătate a anului viitor să-l avem în masa mare a populației”, declară Nelu Tătaru.

 

Adauga un comentariu