Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Nici o legătură între consumul de lapte și colesterol, potrivit unui nou studiu
Nici o legătură între consumul de lapte și colesterol, potrivit unui nou studiu

Nici o legătură între consumul de lapte și colesterol, potrivit unui nou studiu

28 mai 2021, 18:54,
în Sanatate

Consumul de lapte nu vă va crește nivelul de colesterol (rău), cel puțin conform unui nou studiu științific.

Sunteți expus riscului de a avea colesterol dacă consumați lapte în mod regulat? A priori nu, dacă vrem să credem concluziile unei noi analize științifice, publicată la 24 mai 2021 în Jurnalul Internațional de Obezitate. Mai degrabă, ar fi invers.

Analiza s-a axat pe trei studii populaționale și a constatat că persoanele care consumau în mod regulat cantități mari de lapte aveau niveluri mai scăzute de colesterol bun (HDL) și rău (LDL). În ciuda unui IMC destul de ridicat, consumatorii de lapte ar avea, de asemenea, un risc de boli coronariene cu 14% mai mic decât riscul mediu în populația generală.

Echipa a optat pentru o abordare genetică a consumului de lapte, concentrându-se pe o variație a genei care codifică lactaza, o enzimă cheie pentru digestia lactozei în lapte. Privind persoanele care poartă această variație genetică, echipa s-a asigurat că observă nivelurile de colesterol ale pasionaților de lapte, deoarece au reușit să-l digere și, prin urmare, probabil să-l consume ani de zile.

„Studiul arată cu siguranță că consumul de lapte nu este o problemă semnificativă pentru riscul bolilor cardiovasculare, chiar dacă există o ușoară creștere a IMC și a grăsimii corporale la consumatorii de lapte”, a comentat Vimal Karani, autor principal al studiului și profesor de nutrigenetică și nutrigenomică la Universitatea din Reading (Marea Britanie), într-un comunicat, potrivit Sante Magazine.

„Ceea ce observăm în studiu este că rămâne neclar dacă grăsimea din produsele lactate contribuie la scăderea nivelului de colesterol sau dacă se datorează unui factor necunoscut”, a adăugat el.

Pentru autorii studiului, aceste date sugerează că nu are niciun rost să determine un pacient să înceteze consumul de lapte dacă are colesterol ridicat sau orice alt risc de boli cardiovasculare. Ar fi mai bine să ne concentrăm asupra altor surse de grăsimi proaste (brânză, unt, cremă fraîche, carne roșie etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *