Actualitate

Nicușor Dan nu îl vrea pe Mihai Neamțu viceprimar al Capitalei: „Discuția este închisă”

Publicat: 08 oct. 2020
Nicusor Dan cu masca de protectie
Nicuşor Dan, noul primar general

Primarul ales al Capitalei Nicușor Dan îi transmite lui Mihail Neamțu că nu îl dorește ca al treilea viceprimar. Nicușor Dan califică această posibilitate drept o „știre care nu are niciun fel de fundament”.

Mihail Neamțu, vicepreședinte PMP, declararse că este propunerea Partidului Mișcarea Populară pentru funcția de viceprimar, ceea ce ar necesita înființarea unui nou post, deoarece Bucureștiul are doar doi viceprimari.

„În acest moment, noi funcționăm după o lege, Codul Administrativ, și Codul Administrativ spune că Primăria Capitalei are doi viceprimari și protocolul semnat de PNL și USR-PLUS vorbește de un viceprimar de la PNL și un viceprimar de la USR-PLUS. PNL și l-a desemnat pe Sebastian Bujduveanu acum câteva zile, USR-PLUS și l-a desemnat încă de acum câteva luni pe Vlad Voiculescu. Deci, pe ceea ce înseamnă viceprimari, discuția este închisă”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan vrea o alianță cu PMP

Primarul ales a precizat că, totuși, ar dori o alianță cu PMP pentru consolidarea majorității în Consiliul General al Capitalei.

„În ceea ce privește majoritatea din Consiliul General, aici știți că sunt 55 de consilieri, majoritatea simplă este de 28 de consilieri. PNL și USR PLUS au împreună 29 de consilieri, deci cu unul mai mult decât majoritatea. PMP are cinci consilieri și da, mi-aș dori ca în majoritatea care va guverna Consiliul General să facă parte și PMP-ul, dar asta este o decizie pe care trebuie să o ia împreună, după ce este stabilită definitiv componența Consiliului General, e o decizie pe care s-o ia împreună consilierii celor trei partide. Mi-aș dori să fie și PMP-ul, din două motive. Unul: pentru a avea o majoritate mai largă, care să preîntâmpine absențe sau incidente, care pot să apară oricând. Doi: pentru că împreună cu PMP-ul putem să avem majoritatea și la Consiliul Local al Sectorului 5, singurul la care în momentul ăsta PNL și USR PLUS nu pot să facă singuri majoritatea”, menționează Nicușor Dan.

Mihail Neamțu: „Sunt propunerea PMP pentru viceprimar al Bucureștiului

Vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară, Mihail Neamțu, a declarat astăzi că PMP este propunerea pentru funcția de viceprimar care coordonează instituțiile de cultură ale Primăriei Capitalei.

Mihail spune că Nicușor Dan, PNL și USR vor trebui să decidă dacă PMP va fi cooptat pentru a forma o majoritate clară în Consiliul General al Primăriei, acum fiind una “fragilă”. O situație similară este și în alte locuri din țară.

„Decizia este a celor care fac deja majoritatea și decizia pe care o va lua PNL și USR. În cazul în care va fi cooptat un membru PMP din Consiliul General, va consolida majoritatea.

Acum, dacă la ora asta cineva se îmbolnăvește sau defectează, se pierde majoritatea. Nicușor Dan e la doar un vot distanță de a pierde majoritatea. Dacă nu este cooptat un membru PMP, ei vor rămâne cu o majoritate fragilă“, a declarat Mihail Neamțu.

Mihail Neamțu: „Decizia e la Nicușor Dan și liderii USR și PNL“

Liderul PMP susține că decizia în ceea ce îl privește aparține liderilor USR și PNL.

„Decizia e la Nicușor Dan și liderii USR și PNL. Noi n-am solicitat nimic. E o propunere care s-a făcut din partea PMP, Mihail Neamțu, viceprimar pentru instituțiile de cultură ale Primăriei. În funcție de maturitatea politică care va fi demonstrată în următoarele zile, Primăria București va avea o majoritate consolidată sau nu”, a precizat Mihail Neamțu.

Mihail Neamțu a adăugat că protocolul de colaborare prevede metodologia de principiu pentru colaborarea între PNL și PMP, acolo unde se poate constitui o majoritate în consiliile locale și cele de CJ.

Negocieri pentru colaborare

Reprezentanții celor două partide negociază în acest moment pentru a lua o decizie. Liderul PNL, premierul Ludovic Orban, a spus că PMP se află la guvernare alături de liberali.

PNL a ratificat, în ședința Biroului Executiv Național de luni, protocolul de colaborare în plan local între PNL și PMP.

“PMP se află la guvernare alături de PNL. Facem parte din aceeași familie politică a PPE și am luat decizia ca în consiliile locale și cele județene să avem un protocol de colaborare pentru a pune în aplicare programele de dezvoltare locală, promisiunile ambelor partide în campanie”, declarat secretarul general al liberalilor, Robert Sighiartău.

Adauga un comentariu