Stiri medicale

Nivelurile de vitamina D din sânge pot prezice riscurile pentru sănătate și chiar moartea

Publicat: 08 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nivelurile de vitamina D din sânge pot prezice riscurile pentru sănătate și chiar moartea
Vitamina D poate prezice bolile și chiar moartea

Vitamina D poate prezice bolile și chiar moartea! Cel putin aceasta este concluzia unui studiu recent!Nivelurile de vitamina D din sânge pot fi un predictor mai bun al riscurilor viitoare pentru sănătate la bărbații în vârstă, potrivit unui studiu prezentat la e-ECE 2020. Deoarece deficiența vitaminei D este asociată cu mai multe afecțiuni grave de sănătate pe măsură ce îmbătrânim, acest studiu sugerează că investigațiile suplimentare asupra nivelului de vitamina D și legătura lor cu sănătatea precară poate fi o zonă promițătoare pentru cercetări ulterioare.

Deficitul de vitamina D, asociat cu un risc mai mare de a dezvolta multe boli

Deficitul de vitamina D este comun în Europa, în special la persoanele în vârstă. A fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta multe boli legate de îmbătrânire, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și osteoporoza. Cu toate acestea, există mai multe forme sau metaboliți ai vitaminei D în organism, dar cantitatea totală a acestor metaboliți este cea mai des utilizată pentru a evalua nivelul de vitamina D.

Prohormonul, 25-dihidroxivitamina D, este transformat în 1,25-dihidroxivitamina D, care este considerată forma activă a vitaminei D din corpul nostru. Mai mult de 99% din toți metaboliții vitaminei D din sângele nostru sunt legați de proteine, deci doar o fracțiune foarte mică este liberă să fie activă din punct de vedere biologic. Prin urmare, formele libere și active pot fi un predictor mai bun al sănătății actuale și viitoare, noteaza MedicalXpress.

Dr. Leen Antonio de la University Hospitals Leuven din Belgia a investigat dacă metaboliții liberi ai vitaminei D au fost predictori mai buni ai sănătății, folosind datele din studiul european privind îmbătrânirea bărbaților, care a fost efectuat pe 1.970 de bărbați care locuiesc în comunitate, cu vârsta cuprina intre 40 si 79 de ani, între 2003 și 2005.

Vitamina D poate prezice bolile și chiar moartea?

Nivelurile de metaboliți totali și liberi ai vitaminei D au fost comparate cu starea lor de sănătate actuală, ajustându-se pentru factorii potențial confuzi, inclusiv vârsta, indicele de masă corporală, fumatul și starea de sănătate auto-raportată. Nivelurile totale ale metaboliților liberi și legați ai vitaminei D au fost asociați cu un risc mai mare de deces. Cu toate acestea, numai 25-hidroxivitamina D gratuită a fost predictivă pentru viitoarele probleme de sănătate și nu 1,25-dihidroxivitamina D. Dr. Antonio explică:

„Aceste date confirmă în continuare că deficiența de vitamina D este asociată cu un impact negativ asupra stării generale de sănătate și poate prevedea un risc mai mare de deces”.

Deoarece acesta este un studiu observațional, relațiile cauzale și mecanismele de bază rămân nedeterminate. De asemenea, nu a fost posibil să se obțină informații specifice despre cauzele morții bărbaților din studiu, care ar putea fi un factor confuz.

Adauga un comentariu