Femeia de 40 de ani, originară din Heerhugowaard, care a fost reținută în urma jafului de artă de la Muzeul Drents din Assen, a fost eliberată recent, dar autoritățile au anunțat că rămâne suspectă într-o anchetă paralelă privind dispariția unor comori de aur din România.
Anunțul a fost făcut de Parchetul General (OM), care a precizat că, deși femeia a fost eliberată din arest, investigațiile continuă.
Răsturnare de situație în dosarul furtului tezaurului dacic din Olanda
Femeia a fost arestată împreună cu alți doi bărbați din Heerhugowaard la scurt timp după jaful din muzeu, iar ulterior poliția a identificat și reținut un al patrulea suspect. Totuși, decizia de a o lăsa în libertate poate indica faptul că implicarea ei în furtul de la muzeu ar putea fi mai redusă decât a celorlalți suspecți. Parchetul nu a comentat în mod direct despre acest aspect, dar a subliniat că nu există dovezi suficiente pentru a o menține în arest pentru mai mult timp.
„În acest moment, nu vedem motive suficiente pentru a o reține. Femeia poate aștepta finalizarea anchetei în libertate”, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului. În ciuda eliberării ei, trei dintre suspecții principali – bărbați de 26, 34 și 36 de ani din aceeași localitate – rămân în arest preventiv și vor fi audiați într-o primă instanță pe 9 mai. Aceștia sunt acuzați de implicare directă în furtul unor obiecte de artă extrem de valoroase, inclusiv un coif de aur și trei brățări din aur, expuse la Muzeul Drents în cadrul unei expoziții dedicată civilizației Dacice.
În paralel cu ancheta asupra jafului, poliția olandeză a lansat apeluri publice pentru a identifica alți suspecți, divulgând numele și fotografiile a doi bărbați, Bernhard Z. și Douglas W., în speranța că publicul le va putea furniza informații despre dispariția obiectelor de artă. De asemenea, un alt suspect a fost surprins într-o filmare de securitate în magazinul Praxis din Assen, la scurt timp înainte de furt.
În cazul în care comorile, printre care și celebra piesă de aur „Coiful de la Coțofenești” și cele trei brățări din aur, nu vor fi recuperate, guvernul olandez se așteaptă să fie solicitată o despăgubire substanțială, estimată la aproximativ 5,8 milioane de euro. Astfel, ancheta continuă să stârnească un interes considerabil, având în vedere valoarea imensă a pieselor dispărute și implicațiile internaționale ale furtului.