Titlurile zilei

Nora rectorului de la UMF Iași Viorel Scripcariu s-a trezit cu sechestru pe avere! Judecătorii au luat decizia la cererea fostului arhitect-șef Ionel Oancea! Miza scandalului este un teren valoros din Bucium!

Publicat: 30 mai 2020
Judecătorii au admis cererea formulată de fostul arhitect-șef al Iașului, Ionel Oancea, în procesul intentat Ioanei Sadiye Scripcariu, nora rectorului UMF Iași, și au pus sechestru pe averea femeii
Nora rectorului UMF Viorel Scripcariu s-a trezit cu sechestru pe avere la cererea fostului arhitect-șef Ionel Oancea

Judecătorii gălățeni au pus sechestru pe averea deținută de Ioana Sadiye Scripcariu, nora rectorului UMF Iași, Viorel Scripcariu. Instanța a pus sechestru atât pe bunurile pe care femeia le are singură, cât și pe cele pe care le are în co-proprietate, până la concurența sumei de 327.000 de lei. Decizia vine într-un litigiu în care Ioana Scripcariu a fost acționată în judecată de fostul arhitect-șef al Iașului, Ionel Oancea, și soția acestuia. Totul a pornit de la promisiunea de vânzare a unui teren în zona Bucium

Nora rectorului de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” Iași s-a trezit cu sechestru pe avere! Judecătorii din cadrul Curții de Apel Galați au luat decizia recent, la cererea fostului arhitect-șef al Iașului, Ionel Oancea, și a soției sale.

„Instanța admite apelul declarat de reclamanții Oancea Cornelia și Oancea Ionel Corneliu împotriva încheierii Tribunalului Iași. Schimbă în parte încheierea atacată, numai în ceea ce privește soluția dată cererii de instituire a măsurii asiguratorii a sechestrului asigurator. Admite cererea de instituire a măsurii asiguratorii a sechestrului asigurator formulată de reclamanții Oancea Cornelia și Oancea Ionel Corneliu în contradictoriu cu pârâta Scripcariu Sadiye Ioana. Dispune instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile cu care pârâta Scripcariu Sadiye Ioana figurează la OCPI Iași (fie individuale, fie în co-proprietate, în acest din urmă caz sechestrul asigurator urmând a fi instituit asupra cotei indivize ce îi revine pârâtei din bunul respectiv), până la concurența sumei de 327.000 de lei”, au precizat magistrații din cadrul Curții de Apel Galați.

Decizia este definitivă.

Fostul arhitect-șef Ionel Oancea și soția lui au dat-o în judecată pe nora rectorului UMF

Nora rectorului UMF Iași Viorel Scripcariu a fost dată recent în judecată de soții Ionel și Cornelia Oancea. Cei doi le-au cerut magistraților să o oblige pe Ioana Sadiye Scripcariu să le restituie suma de 327.000 de lei, cu dobânda legală calculată de la 1 februarie 2017 și până la achitarea integrală.

„Pârâta (Ioana Sadiye Scripcariu – n.r.), alături de alte două rude, în calitate de moștenitori, este beneficiară a reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de teren de 19 hectare în zona Bucium, prin titlul de proprietate din 5 septembrie 2005. Anterior intabulării terenului, pârâta a mandatat prin procură specială pe numitul Alexa Gică să o reprezinte în orice litigiu, să administreze imobilele proprietatea sa și să vândă oricui va considera la prețul cel mai avantajos bunurile sale.

În primăvara anului 2009, am luat legătura cu mandatarul pârâtei, cu care ne-am înțeles să ne vândă suprafața de 3.200 mp de teren, la prețul de 30 de euro pe metrul pătrat. Acesta ne-a explicat că urmează să se încheie actul de vânzare-cumpărare după soluționarea procesului având ca obiect anularea titlului de proprietate și după efectuarea împărțelii pe proprietate. Tot el ne-a explicat că pârâta nu are resurse financiare și ne-a cerut diferite sume cu titlu de avans, până când se putea realiza vânzarea”, au precizat soții Ionel și Cornelia Oancea.

Reclamanții spun că nora rectorului UMF Iași a confirmat primirea banilor

Ionel Oancea și soția sa au mai menționat că, de pe 9 aprilie 2009 și până pe 21 decembrie 2013, ei au achitat cu titlu de avans suma de 327.000 de lei, sumă ce a fost evidențiată pe fiecare plată într-un caiet.

„Întrucât am dat o sumă mare până pe 21 decembrie 2013 și nu se încheiase actul de vânzare-cumpărare, am încheiat cu mandatarul pârâtei promisiunea de vânzare. Prin aceasta s-a stabilit termen maxim pentru efectuarea vânzării pentru 31 decembrie 2016, iar, dacă nu se perfecta până la acea dată, urma să se restituie suma dată cu titlu de avans cel mai târziu la 31 ianuarie 2017.

La începutul anului 2017, am aflat că terenul promis ar fi fost vândut. Luând legătura cu mandatarul și cu pârâta, aceasta a confirmat și a promis restituirea sumei, după care nu a mai răspuns la telefon. Având în vedere că vânzarea terenului promis de către pârâtă a făcut inadmisibilă vreo cerere de pronunțare a unei hotărâri care să țină loc de act de vânzare-cumpărare, potrivit promisiunii încheiate, ea avea obligația de a restitui avansul până cel mai târziu la 31 ianuarie 2017”, au subliniat Ionel și Cornelia Oancea.

Aceștia au adăugat că, de la înțelegerea inițială cu mandatarul Ioanei Shadiye Scripcariu (fostă Winkler – n.r.) și până la începutul anului 2017, femeia a intrat în familia rectorului UMF Iași, căsătorindu-se cu fiul lui Viorel Scripcariu. La un moment dat, mandatarul ar fi fost dat la o parte. Deși Oancea l-a luat la întrebări pe Gică Alexa, acesta i-ar fi explicat că a acționat în numele femeii.

Soții Ionel și Cornelia Oancea au cerut punerea unui sechestru pe averea Ioanei Sadiye Scripcariu

Pe data de 28 mai 2019, adică la primul termen de judecată al procesului cu nora rectorului UMF Iași, soții Ionel și Cornelia Oancea au precizat că vor să-și completeze cererea. Astfel, aceștia le-au cerut judecătorilor instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra cotei părți indivize de 33 la sută din totalul 50.230 mp de teren, proprietatea nurorii rectorului UMF Iași, dar și asupra suprafeței de 113.718 mp teren proprietatea femeii.
Mai apoi, soții Oancea au afirmat că cer instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile cu care Ioana Sadiye Scripcariu figurează la OCPI fie individuale, fie asupra cotei indivize a celor în co-proprietate. Ionel Oancea a căutat-o pe Ioana Shadiye Scripcariu, pentru a-i cere banii. Acesta a fost momentul în care Viorel Scripcariu ar fi intervenit, potrivit reclamanților. Astfel, Scripcariu ar fi mers la biroul lui Oancea, pentru a-l asigura că nu va rămâne păgubit.

„De bună credință, noi am achitat un avans pentru suprafața de teren de 3.200 mp. Încheierea actelor de vânzare-cumpărare în formă autentică a fost amânată, fiind invocate procesele existente pe rolul instanțelor privind terenurile revendicate de pârâtă și rudele sale. Atât procuratorul, cât și mama pârâtei ne-au promis ferm că, imediat ce se vor termina litigiile, se vor încheia actele de vânzare-cumpărare. Însăși pârâta, împreună cu soțul și socrul său (Viorel Scripcariu – n.r.), la începutul verii 2016, ne-a vizitat la birou pentru a ne asigura că știe de promisiunea de vânzare și că va încheia actele imediat ce se termină litigiile”, a precizat Ionel Oancea în fața instanței.

Ce a spus nora rectorului UMF Iași în fața judecătorilor

Ionel Oancea a adăugat că, văzând că promisiunile ferme nu se materializează, a realizat că, de fapt, s-a urmărit efectiv înșelarea sa și a soției sale de către nora rectorului UMF Iași, cu speranța că vor pierde termenul de acționare în judecată. Ionel Oancea a mai afirmat că Ioana Sadiye Scripcariu nu neagă încasarea sumelor de către mandatarul său, ci doar pretinde faptul că acesta din urmă nu i-ar fi dat niciodată sumele respective. Mai mult, Ioana Sadiye Scripcariu ar fi susținut că ar fi formulat o plângere penală pentru înșelăciune și gestiune frauduloasă împotriva propriului mandatar.
La rândul ei, nora rectorului UMF Iași a cerut respingerea solicitărilor reclamanților.

„Solicit respingerea acțiunii, deoarece aceasta este inadmisibilă”, a afirmat Ioana Sadiye Scripcariu.

Inițial, Tribunalul Iași a dispus disjungerea cererii privind instituirea unui sechestru asigurator. De asemenea, instanța ieșeană a respins cererea reclamanților ca fiind inadmisibilă. Ulterior, Ionel Oancea și soția sa au formulat apel. Apelul a ajuns pe rolul Curții de Apel Galați.

„Cer respingerea apelului și menținerea încheierii atacate ca temeinică și legală. Trebuie avut în vedere contextul formulării cererii de instituire a sechestrului asigurator, respectiv la o dată ulterioară introducerii acțiunii principale”, a mai afirmat Ioana Sadiye Scripcariu.

Totuși, judecătorii din cadrul Curții de Apel Galați au decis să admită apelul și să dispună instituirea unui sechestru pe averea nurorii lui Viorel Scripcariu.

Comentarii
 • Viermele asta de Oancea nu s-a saturat cata spagaraia a luat , bani, terenuri, apartamente , uite asa se imbogatesc hienele ajunse in functii inalte iar acum nu i-a mai mers smecheriile cu nora dr Scripcariu care nu poate fi dusa de nas . Va felicit dna pentru ca aveti curajul asta de a arata ca nenorocitul asta a dus in eroare justitia

 • Care doamna Oancea? Cea care strica casele oamenilor? O „doamna”, intr-adevar…care il duce de nas pe ”domnul Ionel”. Acum niste pacalici…

 • Dumnezeu nu bate cu parul. Nu uitati asta. D-zeu nu bate cu parul.
  Si haideti sa nu-i mai plangem pe „saracii” astia. Astia daca deschid robinetul, cade cufarul cu bani. Stim foarte bine cine sunt aceste doua familii.

 • Constat că de fapt multe chestii scrise sunt de fapt povesti de adormit copiii.
  Plata pe caiet, confirmarea verbala, etc. nu țin de procedura civila, ci de povesti jurnalistice.
  Adevăratele probe se afla la dosarul instantei, iar articolul este doar legenda, adică cu iz de adevăr. Sper că nu si cu iz de mucegai, de varza murata sau de canalizare refulată. Și nu toate odată.

 • Faptul mandatarul nu a dat sumele incasate nu o disculpa cu nimic…Mandatarul a contractat in numele ei – ea avea deci obligatia de a incheia contractul de vanzare asa cum s-a stipulat in contractul de promisune…
  Nu are relevanta cine e – cum e…astea sunt simple ,,detalii” – juridic – contractul de promisiune trebuie onorat prin incheierea vanzarii, altfel suma platita avans se restituie…si se pot cere si despagubiri pentru eventualele daune….

Adauga un comentariu