National

Nouă din cei zece polițiști din Timiș saltați pentru luare de mită au fost reținuți

Publicat: 15 iun. 2021
sigla oficială a poliției
Un bărbat a fost luat de către oamenii legii de două ori într-o singură zi

În urma reținerilor de la Timişoara, doar 9 din 10 poliţişti din cadrul Compartimentului Înmatriculare şi Evidenţa Vehiculelor Rutiere sunt cercetaţi pentru luare de mită. Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, autorităţile au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 10 inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Agenţii de poliţie din cadrul DRPCIV, Compartimentul Înmatriculare şi Evidenţa Vehiculelor Rutiere Timişoara, au primit de mai multe ori mită, aceştia în mod repetat sume de bani. Toată această actiunie s-ar fi petrecut în perioada 23 ianuarie 2021-22 mai 2021. Sumele de bani erau date pentru a relua şi eliberă în mod preferenţial, „peste rând”, documentele pentru înmatricularea de vehicule.

Din cei 10 de inculpaţi doar 9 dintre ei s-a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore, iar marți aceștia vor fi prezentați Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă.

Cnad au fost dus la audieri cei 10 inculpaţi

Conform celor de la Direcției Generale Anticorupție, luni, 14 iunire 2021, au fost duşi la audieri 10 agenţi de poliţie din cadrul SRPCIV – Compartimentul Înmatriculare și Evidență a Vehiculelor Rutiere Timișoara, aceştia fiind suspectaţi de săvârşirea mai multor infracțiuni de luare de mită.

Conform cercetărilor a rezultat facptul ca pe parcursul a 4 luni, în perioada ianuarie – mai 2021, aceștia ar fi pretins și primit, prin intermediari, în mod repetat, cu titlu de mită, diferite sume de bani cuprinse între 20 și 100 de lei, totalizând aproape 100.000 de lei, pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv înmatricularea unor autovehicule fără programare sau prin procesarea mai multor seturi de dosare de înmatriculare auto la o singură programare.

În perioada menționată, cercetările au evidențiat înfăptuirea a 384 de acte materiale de luare de mită.

4 politisti din capitala au fost retinuti

Un alt caz în care polițiștii au fost reținuți s-a produs la începutul lunii martie. Patru din cei șapte polițiști de la Secția 16 din Capitală au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, în vreme ce ceilalți trei au fost plasați sub control judiciar de magistratul de drepturi și libertăți al instanței, care a judecat propunerea arestării preventive a acestora, spun surse judiciare.

„La data de 03.03.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 9 inculpaţi, agenţi de poliţie din cadrul DGPMB Secția 16 Poliție – Biroul de Ordine Publică, pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, respectiv complicitate la tortură. Totodată, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore a 8 dintre inculpaţi, respectiv măsura controlului judiciar faţă de un inculpat”, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Ministrul Afacerilor Lucian Bode, a avut o reacție după acest eveniment

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis joi, 4 martie 2021, faptul că va avea loc o anchetă în ceea ce priveşte evenimentele care s-au produs la Secţia 16 din Bucureşti.

„Fapta s-a petrecut în septembrie 2020, au urmat toate procedurile legale, a fost deschis un dosar în rem, iar decizia de ieri, de a-i reţine pe opt din cei nouă suspecţi, având în vedere acuzaţiile care li s-au adus, este din punctul meu de vedere una corectă. Este inadmisibil să ai un astfel de comportament tu, care îmbraci uniforma de poliţist. Sigur că va urma o anchetă, vom vedea exact care sunt probele, dar dacă fie şi unu la sută din ceea ce s-a spus în spaţiul public este adevărat, aceşti indivizi nu fac cinste uniformei de poliţişti”, a declarat Bode la Aeroportul „Henri Coandă”, la un eveniment organizat de Poliţia de Frontieră.

Adauga un comentariu