Economic Local

Numărul porcilor mistreți cu pestă porcină din Iași, în creștere! Pădurarii găsesc animale moarte aproape săptămânal

Publicat: 23 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Numărul porcilor mistreți cu pestă porcină din Iași în creștere Pădurarii găsesc animale moarte aproape săptămânal
Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași, spune că s-au luat măsuri pentru închiderea focarelor de pestă porcină la mistreți

Numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană, din Iași, a crescut în ultimele 3 luni. Pădurarii care verifică fondurile cinegetice din județ au găsit aproape săptămânal animale moarte

Numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană este în creștere, în județul Iași. Aproape săptămânal în pădurile din Iași sunt descoperiți porci morți din cauza virusului pestei porcine africane (PPA). Numai în ultima lună au fost găsiți 66 de porci mistreți morți. Medicii sanitar veterinari au analizat sute de probe de la animalele moarte, în acest an, în laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, iar rezultatele au arătat că principala cauză a morții este virusul PPA. Efectivele de porci mistreți s-au redus drastic în ultimii 3 ani după ce pesta porcină africană a distrus populația de mistreți. Medicii sanitar veterinari din Iași au închis cele 13 focare de pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile localnicilor din orașul Podu Iloaiei, comuna Țigănași, în satul Stejari, în satele Zagavia și Scobinți, comuna Scobinți, în satul Maxut, comuna Deleni, dar și în satul Todirel, din comuna Bârnova. Chiar dacă în județul Iași nu mai este niciun caz de PPA la porcii domestici numărul de porci mistreți care se îmbolnăvesc este în creștere.

Autoritățile iau măsuri pentru reducerea numărului de porci mistreți din Iași

Pentru că numărul de animale moarte din cauza acestui virus este în creștere specialiștii iau măsuri pentru a reduce răspândirea pestei porcine africane (PPA). Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice, de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice în condiții de biosecuritate severă, dar și de DSVSA Iași. De asemenea, specialiștii recomandă ieșenilor care au porci în gospodării să fie atenți de unde aduc hrana pentru că, în urma probelor prelevate din teren și analizate de specialiști, a traseului răspândirii virusului pestei porcine africane, au ajuns la concluzia că principalul factor al transmiterii virusului este cel uman. Focarele de pestă porcină africană la mistreți se închid în doi ani. Singura fermă din Iași unde sunt crescuți porci mistreți se află în comuna Sinești.

Gabriel Ciobanu: „La porcii mistreți situația este greu de gestionat”

Datele statistice la nivel național arată că în ultima săptămână, la nivel național, au fost stinse 5 focare de pestă porcină africană (PPA) iar la data de 16 iunie 2022 mai erau active 13 focare în exploatațiile nonprofesionale de porcine, fiind afectate 104 porcine. Potrivit lui Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași, focarele din gospodăriile ieșenilor au fost stinse iar specialiștii au luat măsurile necesare pentru ca noi focare să apară în județ.

„Noi am reușit să închidem focarele de PPA din gospodării și ținem situația sub control, informăm cetățenii, verificăm transporturile de animale vii. Dar și la porcii mistreți situația este greu de gestionat pentru că virusul acesta se transmite imediat, rămâne pe orice suprafață. Facem demersuri să închidem toate focarele, inclusiv la porcii mistreți”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Cei care găsesc porci mistreți morți în pădurile din Iași trebuie să anunțe autoritățile imediat.

Adauga un comentariu