Breaking News
O elevă din clasa a XI-a a Colegiului Național Iași va reprezenta România la finala europeană CanSat 2025, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) în Olanda!
Elevi talentați, la la Etapa Europeană
Bianca Fira din clasa a XI-a B, ca urmare a etapelor de înscriere și selecție, sub îndrumarea profesorilor de informatică și fizică, a parcurs activitățile de pregătire la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele, devenind membră a echipei FabSat – un grup de elevi talentați din Iași, Suceava, Vaslui și Târgoviște.
În perioada 8–12 mai 2025 a avut loc Etapa națională a Concursului Interdisciplinar „CanSat” România 2025, echipa câștigând Premiul „Best CanSat Project” (Locul I) s-a calificat la Etapa Europeană. Finala europeană – „Space Engineer for a Day – A Celebration for the Students of CanSat 2024–2025” – se va desfășura în luna iunie, la sediul ESA din Olanda.
Concursul CanSat constă în construirea unui satelit de dimensiunea unei doze de suc, capabil să transmită date atmosferice și poziția GPS în timp real. Misiunea secundară a echipei FabSat a fost una inovatoare: satelitul s-a separat în trei module independente, pentru a studia diferențele de parametri pe traiectorii distincte, o abordare originală care a impresionat juriul.
Echipa FabSat a fost formată din:
Maria Bianca Fira – Colegiul Național Iași
Andrei Ipate – Liceul de Informatică „Grigore Moisil” Iași
Robert Mereuță – Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui
Andreea Bahan – Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca
Andrei Mozăceanu și Răzvan Sitaru – Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște
Proiectul este coordonat de dr. Alexandru Ivan (Institutul Național de Fizica Materialelor – NIMP) si de dr. Gabriel State, profesor de fizică la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște, oferind sprijin esențial în pregătirea tehnică și logistică a echipei.
Sursa: Colgiul Național Iași – Facebook.