Local

O greșeală ce putea fi făcută de orice femeie însărcinată a semănat teroare într-o familie din Iași. Bebelușul mult așteptat a murit la două zile de la naștere chiar în mâna medicilor

Publicat: 30 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O greșeală ce putea fi făcută de orice femeie însărcinată a semănat teroare într-o familie din Iași. Bebelușul mult așteptat a murit la două zile de la naștere chiar în mâna medicilor
Copilul născut prematur a trăit aproximativ două zile

După ore de sacrificiu, copilul născut prematur la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași care cântărea doar 800 de grame s-a stins din viață. Acesta era prea mic și nu a avut putere să mai lupte. Medicii care au încercat să-l salveze au plâns când au auzit vestea tristă. Mama acestuia, o tânără de 35 de ani din județul Iași, a ajuns la Spitalul „Sfântul Spiridon” în stare foarte gravă, cu ruptură de uter. Medicii au fost nevoiți să intre de urgență în sala de operație, deoarece aceasta a pierdut 5 litri de sânge

O tânără din Iași trece prin clipe greu de imaginat. În urmă cu trei zile, femeia de 35 de ani, însărcinată, a fost la un pas de moarte. O echipă de șapte medici a intervenit de urgență petru o salva pe ea și pe copil, după ce aceasta a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”, cu o ruptură de uter și hemoragie masivă abdominală. Femeia a pierdut 5 litri de sânge.

Această complicație a apărut în urma a două operații de cezariană anterioare. După mai multe ore petrecute în sala de operații, copilul a fost scos la timp, viu, dar cântărea doar 800 de grame. A fost internat la Maternitatea „Cuza Vodă”. Medicii erau rezervați cu privire la evoluția lui de sănătate pentru că era foarte mic. La aproximativ două zile de la naștere, sâmbătă-seara (28 august 2021), copilul s-a stins din viață. Echipa medicală care a luptat până în ultima clipă să îl salveze a plâns când micuțul a pierdut lupta cu viața. Mama este bine, stabilă hemodinamic.

„Din nefericire și cu tristețe vă spun că am primit o veste cumplită, care ne-a șocat pe toți. Tocmai am fost anunțată că a murit aseară copilul de 800 de grame. Era atât de mic, dar am sperat mereu că se va face bine. Din păcate, nu a mai putut să lupte. Ne-a întristat pe toți această veste. Mama celui mic este internată în continuare în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului «Sfântul Spiridon». Aceasta este stabilă, însă mai rămâne sub supravegherea medicilor”, a declarat ieri dr. Monica Holicov de la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Tânăra mamă a mai pierdut un copil care a decedat după trei zile de la naștere

Ieșeanca trece a doua oară printr-o astfel de situație, doar că de data aceasta era să își piardă și ea viața. Tânăra mai are acasă încă un copil, pentru că la cea de-a două operație de cezariană copilul a murit. A născut la termen, însă a treia zi, bebelușul a murit. Aceasta povestește că nu știe nici acum motivul decesului celui mic. Nu doar cele două cezariene au dus la ruptura de uter. Femeia a făcut efort și a muncit pe tot parcursul sarcinii.

„Femeia este din mediul rural. Pe lângă faptul că a avut două cezariene, care au lăsat cicatrici, un alt motiv care a adus-o în situația aceasta a fost că a muncit. Fiind de la țară, a făcut treabă prin curte, a ridicat, s-a forțat. Munca i-a pus viața în pericol. Ea ne-a spus că a muncit pe tot parcursul sarcinii și mi-a povestit că, atunci când i s-a făcut rău, căra ceva greu și a simțit o durere bruscă. Atunci a fost momentul în care i s-a rupt uterul. Una din cele două cezariene a fost cu copil mort. La cea de-a doua intervenție chirurgicală, copilul i-a murit a treia zi de la naștere. A zis că nici ea nu știe de ce a murit. Viața i-a fost pusă în pericol pentru că putea să moară”, a spus dr. Monica Holicov.

Medicii ginecologi au fost chemați de urgență la Spitalul „Sfântul Spiridon”

Amintim că femeia a ajuns vineri, 27 august 2021, în stare foarte gravă la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”, cu ambulanța. În urma primelor investigații s-a crezut că pacienta are o ruptură de splină, însă au chemat și specialiștii de la Maternitatea „Cuza Vodă”, pentru a o evalua, aceasta fiind și însărcinată. Aceștia și-au dat seama că este vorba despre o ruptură de uter și au intrat de urgență în sala de operație. Copilul a fost scos viu, iar mama era bine.

„A fost o rupere de uter, fără naștere declanșată, ceea ce este un caz foarte rar, iar motivul a fostcă mai avuse două cezariene. În urma celor două intervenții chirurgicale mai vechi, era acolo o cicatrice uterină, care s-a rupt. Suspiciunea inițială a fost de ruptură de splină, pentru că deși ea a spus că nu are traumatism, iar ruptura uterină nu se vedea, deoarece era foarte mică, a pierdut mult sânge.

A pierdut aproximativ 5 litri de sânge în burtă. A fost o echipă de șapte medici chirurgi. Intervenția a avut loc la Spitalul «Sf. Spiridon», pentru că acolo a ajuns cu ambulanța. Colegii de acolo ne-au chemat pe noi să ne dăm o părere și am hotărât să intrăm în sala de operații, pentru că era vorba despre o ruptură de uter, dacă era altceva, interveneau ei. Am chemat neonatologia acolo pentru a prelua copilul. Situația a fost la limită între avort și naștere, deoarece pacienta era însărcinată în 27 de săptămâni. La 27-28 de săptămâni se consideră o limită”, a precizat medicul de obstetrică-ginecologie.

Adauga un comentariu