Titlurile zilei

O ieșeancă reclamă umilințele la care a fost supusă în Spitalul „Sf. Sava” din Iași! Emilia Damaschin: „Copilul meu a căutat să intre în dedesubturile spitalului, iar din cauza asta a dat-o afară, tot cu mine”

Publicat: 20 mart. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
O ieșeancă reclamă umilințele la care a fost supusă în Spitalul Sf. Sava din Iași Emilia Damaschin Copilul meu a căutat să intre în dedesubturile spitalului iar din cauza asta a dat-o afară tot cu mine
Emilia Damaschin, o ieșeancă în vârstă de 83 de ani, a fost timp de patru ani și trei luni internată în Spitalul Sf. Sava” din Iași deținut de omul de afaceri Viorel Blăjuț

Emilia Damaschin, o ieșeancă în vârstă de 83 de ani, a fost, timp de patru ani și trei luni, internată în Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de omul de afaceri Viorel Blăjuț. Femeia a povestit, cu lacrimi în ochi, despre clipele de coșmar prin care a trecut în perioada în care a fost internată în această unitate medicală

Emilia Damaschin a ajuns în spitalul deținut de Viorel Blăjuț după ce a trecut printr-o intervenția chirurgicală de by-pass aorto-coronarian și trebuia să fie supravegheată de cineva în permanență. Emilia Damaschin susține că nu a beneficiat de toate ședințele de kinetoterapie și fizioterapie pentru care a plătit. Mai mult, în timpul șederii în acest spital, femeia a fost constat furată de către angajați, aceștia i-au sustras atât produse alimentare, cât și obiecte de îmbrăcăminte.

Emilia Damaschin: „Îmi furau mâncarea din frigider, mi-au furat și din haine”

Deoarece singura sa fiică, Evelynne Kroytoro, este stabilită în străinătate și nu avea cine să o îngrijească, Emilia Damaschin a fost nevoită să se interneze la Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de omul de afaceri Viorel Blăjuț. Condițiile jalnice din Spitalul „Sf. Sava” sunt arhicunoscute. Pacienții internați aici trăiesc în condiții inumane, sunt hrăniți cu alimente de cea mai proastă calitate și din cauza lipsei de personal rămân neschimbați și murdari cu orele.

„Eu am avut de făcut tratament, mi-au pus un by-pass la inimă, iar fiica mea m-a internat acolo, că nu era loc la alt spital să mă ducă, eu neputând să mă deplasez. Fiica mea era atunci în Israel, mi-a fost foarte greu. A trebuit să fac un tratament kinetoterapeutic, plus fizioterapie împotriva reumatismului, am plătit masaj, am plătit tratament și nu mi-au făcut nimic.

Trebuiau să mă ducă cu căruțul într-o altă parte a spitalului pentru a-mi face fizioterapie, trebuiau să mă ducă la niște controale pe care totuși le plătisem, dar am impresia că nu toate mi-au fost făcute. Copilul meu a dezlegat un pic problema asta. Personalul medical era indiferent. Trebuia să le mai dai câte ceva ca să te ia în seamă. Îmi furau mâncarea din frigider, mi-au furat și din haine, se comportau urât cu pacienții și ne spuneau să ne prefacem că nu vedem”, a declarat Emilia Damaschin.

Emilia Damaschin a fost umilită în Spitalul „Sf. Sava” din Iași

În timpul pandemiei de COVID-19, pacienții internați în Spitalul „Sf. Sava” din Iași nu aveau voie să fie vizitați de aparținători. Când numărul de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 a mai scăzut, pacienții se puteau vedea cu aparținătorii doar în ușa spitalului. Una dintre întâlnirile dintre Emilia Damaschin și fiica sa, Evelynne Kroytoro, a avut loc într-un hol întunecat din unitatea medicală. Sătulă ca mama sa să mai fie supusă la atâtea umilințe, Evelynne Kroytoro a încercat să reclame situația din unitatea medicală autorităților statului, motiv pentru care mama sa a fost data afară din spital.

„În perioada pandemiei nu am avut voie să primim musafiri, așa cum s-a întâmplat, de fapt, în toate spitalele. După ieșirea din pandemie, ne scotea în ușa spitalului, 15 minute putea să vorbim cu aparținătorul, timp în care stătea infirmiera la spatele nostru, de parcă aveam ceva pistol la noi sau cine știe ce arme. Nu puteam spune o vorbă, nu puteam spune ce ne doare, ce vrem, ce ne lipsește, nimic.

Când expira timpul, nu mai puteam să mai stau niciun minut cu copilul meu, simțeam o ruptură de fiecare dată. Într-o zi a venit copilul meu să mă vadă, cu mască la gură. Eu în acea perioadă am făcut o cataractă pe care trebuia să o operez și nu vedeam bine. Nu-mi vedeam fata și i-am cerut să-mi dea un semn ca să-mi dau seama că e copilul meu. Ne-au ținut într-un hol, în întuneric, nu era nicio lumină aprinsă, am dat mâna cu ea ca să o simt. Iar pentru această faptă, copilul meu s-a răzbunat, ca să zic așa, a căutat să intre în dedesubturile spitalului, iar din cauza asta a dat-o afară, tot cu mine.

Cu sprijinul unor persoane am fost internată la Spitalul CFR și abia atunci am făcut mai multe investigații și am fost dusă la medicină internă și la balneologie. Acum mă rog la Dumnezeu să nu-mi pierd și eu mințile, că aici sunt tot felul de persoane care au tulburări. Trebuie să rezist, că acasă nu are cine să aibă grijă de mine, toți oamenii vor doar 2-4 ore, dar eu, având aparatul ăsta la inimă, mai fac câte o criză și trebuie să fiu non-stop supravegheată”, a precizat Emilia Damaschin.

Reporterii BZI nu i-au mai solicitat un punct de vedere lui Viorel Blăjuț, deoarece, de fiecare dată când a fost apelat, omul de afaceri a proferat injurii.

Comentarii
  • Aveti grija de sanatatea voastra, ca spaga la doctorii de la stat e mare, costul la privat e si mai mare, iar bataia de joc e maxima in ambele locuri.

  • Recorder este o publicație creată și deținută de jurnaliști și construită în jurul acestor principii: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public. Apelam la jurnalistii Recorder sa faca o ancheta la toate matrapazlacurile facute de cetateanul Blajut. Exista suspiciunea ca nu are autorizatie PSI, ITM, Inspectia in constructii, mediu, DSP. Nu cred ca are autorizatie de construire pe toate constructiile facute. Daca sunt, atunci sa vedem cate sunt primite pe coruptie. Trebuie vazuta relatia vicioasa dintre Blajut si PSI, ITM.

Adauga un comentariu