Titlurile zilei

O investiție de 4 milioane de euro din Iași a fost aruncată la gunoi din cauza birocrației. Compania Delgaz Grid SA are nevoie de doi ani ca să facă un simplu racord electric. Mii de oameni nu au apă la robinete, deși stau cu instalația la poartă – GALERIE FOTO

Publicat: 03 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O investiție de 4 milioane de euro din Iași a fost aruncată la gunoi din cauza birocrației. Compania Delgaz Grid SA are nevoie de doi ani ca să facă un simplu racord electric. Mii de oameni nu au apă la robinete deși stau cu instalația la poartă - GALERIE FOTO
Compania Delgaz Grid SA ține în așteptare o investiție de 4,2 milioane de euro din comuna Grajduri, județul Iași, de mai bine de câteva luni

O investiție de câteva milioane de euro din județul Iași nu poate fi folosită de o comunitate din cauza gigantului Delgaz Grid SA. Compania refuză să facă la timp racordurile la energia electrică a stațiilor de pompare și epurare a apei din comuna Grajduri, deși proiectul făcut de autoritatea locală a fost finalizat. Compania ține de termenul maxim de 24 de luni impus de legislație, în timp ce mii de oameni nu au apă la robinete

Un proiect de circa 21 de milioane de lei (4,2 milioane de euro) din județul Iași nu poate fi dus la capăt din cauza birocrației statului român. Comuna Grajduri a derulat un proiect de racordare la rețeaua de apă potabilă și canalizare, investiție făcută prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) I. Proiectul a fost demarat în urmă cu mai mulți ani și finalizat chiar în toamna lui 2021. Constructorul a derulat investiția în 18 luni, însă comunitatea din Grajduri nu a avut nici până acum un strop de apă la robinete. Compania Delgaz Grid SA nu a făcut toate racordurile la energia electrică a stațiilor de pompare și epurare, astfel încât întreaga comună rămâne în continuare fără apă potabilă.

Scandal de 4,2 milioane de euro din cauza Delgaz Grid SA, în Iași

Compania Delgaz Grid SA a emis un aviz de principiu pentru această investiție, însă a dat un termen de 24 de luni pentru realizarea acestor racorduri. Astfel, deși proiectul privind alimentarea cu apă a ajuns la final, investiția nu poate fi folosită. Lucrarea a fost făcută de compania Daroconstruct din Iași, după o licitație publică. Deși investiția a fost finalizată, birocrația a făcut ca niciun locuitor din comuna Grajduri să nu aibă încă apă la robinete. Primarul Constantin Zamfirache a precizat că cele 13 puncte din cadrul proiectului nu au fost puse în funcțiune nici la această oră, tocmai pentru că Delgaz Grid SA ține cu dinții de termenul de 24 de luni.

„Proiectul a fost finalizat în septembrie 2021, însă nu a fost pus în funcțiune din cauza acestei situații. Avem opt stații de pompare, o stație de epurare, de captare și câteva rezervoare. La fiecare dintre acestea trebuia făcută alimentarea cu energie electrică. Noi am depus documentația și nu am rezolvat nimic, din păcate”, a menționat Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri.

Investiție lăsată în așteptare în județul Iași. Mii de oameni din comuna Grajduri nu au apă la robinete

Primarul comunei Grajduri a mai menționat și că autoritatea locală ar putea să dea în judecată compania Delgaz Grid SA dacă problema nu se va rezolva în cel mai scurt timp. Din opt stații de pompare s-au făcut racorduri doar la șase, însă nici acestea nu pot fi folosite.

„De exemplu, la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni trebuia să se facă întărirea liniei electrice pe o porțiune de 30 de metri, dar nu s-a făcut nimic, tocmai pentru că avem și acolo o investiție care ajută. S-au făcut lucrări pe o lungime totală de 32 de kilometri și aceasta nu poate fi folosită. Cei din comisia tehnică a companiei nu se întrunesc tot timpul. Acolo sunt zeci de persoane și se adună greu și astfel apar aceste blocaje. Dacă nu se rezolvă problema, noi poate îi dăm în judecată. Sunt instalații care trebuie să funcționeze în permanență, pe care tot noi le plătim și de care nu beneficiem”, a mai precizat primarul comunei Grajduri.

În cursul anului trecut, compania Delgaz Grid SA a fost sancționată de Consiliul Concurenței cu o amendă de 30 de milioane de lei pentru abuz de poziție dominantă.

Scandalul cu Delgaz Grid SA a ajuns la Ministerul Energiei

Problema din comuna Grajduri a ajuns și la Ministerul Energiei.

„Deși avizul de la Delgaz Grid SA a fost obținut la eliberarea certificatului de urbanism, compania menționată nu ia în calcul toate consumurile transmise prin documentația depusă la obținerea avizului. Dacă acest lucru ar fi fost luat în calcul, compania ar fi avut timpul necesar ca până la finalizarea investiției să facă toate lucrările necesare asigurării consumului solicitat în aviz”, se arată într-o interpelare făcută de deputatul PSD Silviu Macovei către Ministerul Energiei.

Deputatul a susținut că din cauza reglementărilor impuse de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), compania Delgaz Grid SA își permite să lungească inutil realizarea investițiilor locale.

„Acest neajuns este cauzat de faptul că furnizorii de energie electrică, conform reglementărilor actuale, au ca termen de răspuns la solicitări o perioadă de 30 de zile lucrătoare, iar după expirarea acestei perioade pot solicita studii de soluții sau întăriri de rețea cu termen de rezolvare de 24 de luni de la data plății studiilor de soluții. Aceste termene sunt, în opinia administrațiilor locale, exagerate, fiindcă, în exemplul de față, durata contractului de investiții în apă și canalizare a fost de 18 luni, dar, conform reglementarilor ANRE, termenul de racordare la rețea poate dura 24 de luni”, se mai arată în interpelarea parlamentarului ieșean.

Primăriile sunt obligate să plătească lucrările făcute de Delgaz Grid SA

În aceeași adresă, s-a cerut și modificarea legislației pentru ca termenul de 24 de luni să fie redus la maximum 6 luni. În plus, autoritățile locale trebuie să plătească din propriul buget racordurile făcute de Delgaz Grid SA, sumele respective fiind destul de mari.

„Considerăm această situație ca fiind generatoare de blocaje în realizarea investițiilor administrațiilor locale, mai ales în contextul în care oricum birocrația din țara noastră reprezintă o piedică majoră în dezvoltarea economică a României. În virtutea Statutului și Regulamentului privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, actualizate prin Ord. 21/30.09.2021, vă solicităm să luați în considerare și să propuneți modificarea reglementărilor care țin de ANRE pentru reducerea acestui termen de soluționare de la 24 de luni la un termen rezonabil (4-6 luni). Rezolvarea acestei deficiențe legislative este cu atât mai importantă cu cât costurile acestor racorduri sunt substanțiale (aproximativ 10 la sută din valoarea investiției) și plătite de beneficiar, iar modernizările realizate astfel rămânând în patrimoniul Delgaz Grid SA”, se mai arată în adresa respectivă.

Răspuns incredibil al Ministerului Energiei

Cu toate acestea, Ministerul Energiei s-a spălat pe mâini și a susținut că doar ANRE poate rezolva problemele cu care se confruntă primăriile ținute în șah de Delgaz Grid SA.

„Instituția noastră nu are în sfera atribuțiilor monitorizarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică sau a piețelor de energie, acestea fiind atributul Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, care are și sarcina de a emite și aproba metodologii de stabilire a prețurilor și tarifelor, de a aproba prețuri și tarife, de a asigura monitorizarea funcționării piețelor de energie electrică și gaze naturale în vederea evaluării nivelului de eficiență, transparență și concurență a acestora”, se arată în adresa semnată de Akos Derzsi, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Recent, un angajat al companiei Delgaz Grid SA din județul Iași a agresat în plină stradă un fotoreporter al cotidianului BZI, acesta fiind însă în continuare acoperit de șefii săi.

Adauga un comentariu