Mare personalitate a României, Gheorghe Asachi, a fost celebrată printr-un volum special, lansat la Iași! În cadrul Zilelor TUIASI 2023, Universitatea Tehnică a organizat lansarea unui volum de excepție, dedicat memoriei lui Gheorghe Asachi
O mare personalitate a României, Gheorghe Asachi, celebrată printr-un volum special, lansat la Iași. În cadrul Zilelor TUIASI 2023, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a organizat lansarea unui volum de excepție, dedicat memoriei lui Gheorghe Asachi. Prezentat în mai multe dintre ipostazele care i-au marcat viața, patronul spiritual al Politehnicii ieșene a fost cel care i-a adunat pe toți autorii, cercetătorii și cadrele didactice mai multor instituții de învățământ superior din Iași într-unul dintre cele mai importante eforturi editoriale dedicate memoriei acestuia.
O mare personalitate a României, Gheorghe Asachi, celebrată printr-un volum special, lansat la Iași
Volumul „Gheorghe Asachi – un spirit enciclopedic” a fost coordonat de prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI. Acesta a fost și moderatorul evenimentului care a fost programat în deschiderea „Simpozionului de Istoria Învățământului și Științelor Tehnice”, ajuns la ediția a XV-a ediție. Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin a explicat că pasiunea pentru Gheorghe Asachi a fost cea care i-a adunat pe toți autorii volumului și că proiectul editorial va fi unul care va rămâne mărturie pentru respectul purtat de instituția Universității Tehnice patronului ei spiritual.
„Nu a fost un act determinat de a edita o astfel de carte, a fost un fenomen de serendipitate. Am dorit să facem altceva. Acum un an, eram într-o discuție cu domnul rector și ne întrebam ce vom face de Zilele Universității, fiind 210 ani de la școala de hotărnicie a lui Gheorghe Asachi. Am spus «haideți să facem o carte în care să fie reproduse manuscrisele acestuia». Am început să căutăm la Academia Română, la bibliotecă, la arhive și am găsit un fond documentar foarte divers, foarte consistent, pe măsura dimensiunii intelectuale a lui Gheorghe Asachi. Apoi s-a pus problema cine va comenta aceste materiale și am ajuns la structura acestei cărți. Niciunul dintre potențialii autori nu a ezitat, toți au fost total de acord și s-au implicat total”, a precizat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.
O tentativă de a surprinde o parte importantă din personalitatea copleșitoare a acestuia
Prorectorul a mai explicat că volumul prezentat nu încearcă să prezinte toate fațetele lui Asachi, dar a fost realizată o tentativă de a surprinde o parte importantă din personalitatea copleșitoare a acestuia. Documentarea a fost o muncă extrem de complexă pentru fiecare autor, în unele cazuri durând până la un an de zile de la primele discuții.
„S-a produs un fenomen foarte interesant, avem o carte despre care se vorbea foarte frumos înainte de a fi publicată. Nu prea se știa ce va conține, dar foarte multă lume și-o dorea, vorbea foarte frumos de această apariție editorială, ceea ce bineînțeles că pentru noi a însemnat o anumită povară, pentru că atunci când așteptările sunt mari, și decepțiile sunt pe măsură. Dacă pentru o țară întreagă anul acesta a fost anul Cantemir, eu știu o mână de oameni pentru care a fost anul Asachi, care au citit doar Asachi sau aproape doar asta, pentru a putea înțelege ce a însemnat secolul al XIX-lea din perspectiva lui Asachi și a semenilor săi”, a completat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.
Asistăm la o premieră meșteșugită, dedicată Zilelor TUIASI și celor 210 ani de la prima Școală de Inginerie
Rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, este și autorul „Cuvântului înainte” din volum, a ținut să le mulțumească tuturor autorilor, dar și instituțiilor care și-au pus la dispoziție bazele de date pentru demersul editorial al Politehnicii ieșene.
„Asistăm la o premieră meșteșugit introdusă, dedicată Zilelor TUIASI și mai ales celor 210 ani de la prima Școală de Inginerie. Asistăm la lansarea în premieră a unei reuniri în aceeași carte a valențelor care compun într-o armonie indestructibilă personalitatea complexă a lui Asachi. De la înființarea sa oficială, universitatea noastră a recunoscut, în fiecare moment al devenirii ei, rolul lui Asachi și o evidență a acestei recunoștințe este faptul că fiecare dintre cele trei denumiri ale universității îi poată numele – Școala Politehnică, Institutul Politehnic și Universitatea Tehnică, toate «Gheorghe Asachi»”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, membru corespondent al Academiei Române, a vorbit despre acest volum ca fiind un ghid pentru toți cei din Politehnica ieșeană, care au șansa de a afla cine a fost cu adevărat Gheorghe Asachi.
„Ar trebui să judecăm faptele lui Asachi în timpurile lui și nu în timpurile moderne. Această carte are un semn al climatului firesc aproape al Iașului, al detribalizării mediului universitar. Pentru mine este o mare bucurie, fiindcă avem o carte în care se regăsesc intelectuali străluciți din Iașul universitar, și nu doar dintr-un institut și o universitate. Cred că este un semn al unei solidarități intelectuale pe care eu o salut cu reverență”, a precizat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.
Vorbim de o mare personalitate a României, Gheorghe Asachi, celebrată printr-un volum special, lansat la Iași.