National

O nouă metodă de angajare în România. Iată ce trebuie să știe cei care își caută un loc de muncă

Publicat: 08 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă metodă de angajare în România. Iată ce trebuie să știe cei care își caută un loc de muncă
A apărut o nouă metodă de angajare în România, numită angajare silențioasă.

A apărut o nouă metodă de angajare în România, numită angajare silențioasă. În loc să își mărească constant forța de muncă prin angajări externe, companiile se concentrează din ce în ce mai mult pe perfecționarea și recalificarea talentelor angajaților deja existenți în firmă. Iată ce trebuie să știe cei care își caută un loc de muncă.

O nouă metodă de angajare în România

Menținerea unui număr constant de angajați și, în același timp, investiția în dezvoltarea profesională a personalului existent a devenit o preocupare pentru multe companii. Angajarea silențioasă câștigă teren ca alternativă strategică la metodele tradiționale de recrutare.

În acest fel, se menține un număr stabil de angajați, dar se încurajează și o cultură a învățării și a creșterii continue în cadrul unei firme. Recalificarea la locul de muncă este văzută ca o investiție strategică a angajatorilor.

Angajații ar trebui să vadă acest lucru ca pe o șansă de a-și extinde portofoliul personal, de a dobândi noi competențe și de a-și spori capacitatea de comercializare pe o piață a muncii în continuă evoluție.

Ce locuri de muncă sunt căutate de români

Mai bine de 350.000 de căutări au fost făcute lunile ianuarie și februarie ale acestui an. Profesii precum cea de șofer, asistent medical, operator call-center și contabil se află în topul preferințelor. Cu 54.000 de interogări pe site-urile cu locuri de muncă, joburile de șofer au fost cele mai căutate de candidați de la începutul anului și până acum. Cei mai mulți dintre aceștia au fost interesați de oportunitățile disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir sau cei de distribuție. A doua cea mai căutată poziție a fost cea de asistent medical, cu 20.000 de interogări, urmată de operator call-center (17.000 de căutări), contabil și specialist în resurse umane, fiecare cu câte 11.000 de căutări.

Pe locul al cincilea se află cuvintele cheie „remote” și „acasă”, care au fost folosite în peste 9.000 dintre căutările efectuate de candidați anul acesta. Joburi precum dezvoltatori de software, ingineri de rețea, analiști de date și securitate cibernetică ar putea avea salarii foarte atractive în 2024, datorită cererii mari de pe piață. Specialiștii au realizat recent o analiză a celor mai bine plătite joburi în viitor. În top se află inginerii de date, analiștii și experții de date, dezvoltatorii de aplicații, inginerii FinTech, dezvoltatorii de software și aplicații, specialiști în transformare digitală și arhitecți de baze de date.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Ministerul Muncii a precizat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

Adauga un comentariu