Eveniment-Social

O nouă provocare virtuală pentru public! Incursiune spectaculoasă în faimoasa Cultură Cucuteni, la Palatul Culturii din Iași

Publicat: 04 mai 2020

O nouă provocare virtuală pentru public! Incursiune spectaculoasă în faimoasa Cultură Cucuteni, la Palatul Culturii din Iași. Inițiativa aparține Muzeului de Istorie al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” – CMNM Iași. Aceasta oferă publicului interesat informații și explicații interesante legate de o civilizație ce a trăit în urmă cu milenii

Muzeul de Istorie al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași vine cu o nouă provocare virtuală pentru public! Astfel, pe site-ul Palatului Culturii din Iași, specialiștii instituției vin cu informații și mărturii despre o civilizație de acum câteva milenii bune. Sunt prezentate date, grafice și imagini extrem de sugestive despre Cultura Cucuteni.

Ce înseamnă incursiunea în Cultura Cucuteni, propusă de Palatul Culturii

Astfel, tocmai în acestă perioadă grea a pandemiei de COVID-19, a autoizolării, respectiv a închiderii Palatului Culturii, incursiunea propusă de specialiștii Muzeului de Istorie al Moldovei este una extrem de provocatoare și de utilă.

De reamintit că, Civilizația Cucuteni-Tripolie reprezintă cea mai fascinantă mărturie peste milenii a ceea ce a însemnat „Vechea Europă”. Aceasta poate fi situată, fără niciun dubiu, în rândul faimoaselor culturi ale Orientului Apropiat sau ale Americii Centrale și de Sud. Ea este răspândită pe teritoriile de astăzi ale României (sud-estul Transilvaniei și zona Moldovei), Republicii Moldova și Ucrainei. Durata sa de evoluție cuprinde aproximativ două milenii, începând cu anii 4.600/4.500 pâna în jurul datei de 2.750, înainte de Hristos. Aceasta a avut una dintre cele mai spectaculoase civilizații cu ceramică pictată ale lumii preistorice. Cercetările arheologice au documentat existența unei civilizații prospere ilustrată prin așezări stabile, cu locuințe de suprafață. Din cele peste 4.000 de așezări descoperite pe întreg arealul de răspândire, din care aproximativ 1.800 pe teritoriul actual al României, 90 la sută au fost distruse de foc.

 

Adauga un comentariu