Titlurile zilei

O tânără din Iași face minuni cu o bucată de lut! Afacerea a deschis-o când avea 23 de ani. „Un produs nu e chiar foarte ieftin”

Publicat: 24 ian. 2023
O tânără din Iași face minuni cu o bucată de lut Afacerea a deschis-o când avea 23 de ani. Un produs nu e chiar foarte ieftin
Adelina este unul dintre tinerii artizani din Iași

Adelina Bortă este o tânără din Iași care personalizează produse cu pastă polimerică, precum căni, accesorii, pahare, rame foto sau figurine pentru tort. Tânăra a accesat 40.000 de euro în cadrul unui program dedicat tinerilor antreprenori. Produsele sale au ajuns în toată țara, iar clienții au plătit între 75 și 200 de lei pentru o cană personalizată

Adelina Bortă este unul dintre tinerii artizani din Iași care de aproape 5 ani se ocupă de o afacere cu produse handmade. Tânăra personalizează, cu lut polimeric, căni, borcănele, accesorii, tacâmuri, pahare, rame foto, figurine pentru tort, lumânări de botez și nuntă. Tânăra are 28 de ani, dar afacerea a deschisă în 2018, când avea 23 de ani. Pasiunea pentru handmade i-a fost transmisă de mama sa.

„Am încercat mai întâi să fac produse handmade în liceu pentru că mi s-a părut interesant. Mama ne-a transmis mie și fratelui meu pasiunea pentru handmade, ea muncind o perioadă într-o fabrică unde se folosea ceramica. Planul meu de afaceri a luat naștere în 2018, când am aplicat pentru START la antreprenoriat în Nord-Est, unde am obținut 40.000 de euro.

În anul 2019 am primit banii și am deschis afacerea cu fostul meu iubit. Nu era neapărat o sumă foarte mare pentru ceea ce îți oferea. Trebuia să fii în zona urbană, de exemplu. Cu banii primiți am deschis un magazin, pe Aleea cu Castani, în spate la Hala Centrală. Apoi a venit pandemia, nu am mai avut magazinul și ne-am orientat spre online. Oricum, cei mai mulți clienți erau în online.

Apoi ne-am făcut un atelier lângă Egros și în cele din urmă am renunțat la acest spațiu pentru că era o cheltuială prea mare. Înainte de a face proiectul eram specialist în comunicare la Fundația Comunitară din Iași”, povestește Adelina Bortă.

Adelina Bortă este o tânără din Iași care deține o afacere cu produse handmade

Tânăra spune că a investit 43.000 de euro în afacere.

„Proiectul era gândit mai mult pentru produsele mamei pentru că ea făcea borcane pictate și asta m-a inspirat pentru a accesa niște fonduri. Apoi, înainte de a afla dacă primesc finanțarea, mi-am dat seama că ar trebui să investesc în pasiunea mea mai veche. Am început să investesc în materiale și deja vindeam produsele pe breslo.ro, un site dedicat artizanilor.

Apoi am aflat că primesc finanțarea și era mai bine pentru că eram pregătită. Acum, toate produsele pe care le fac sunt din pastă polimerică, doar ale mele, nu mai am produse de la mama. Pe lângă cei 40.000 de euro de pe proiect am investit și 3.000 de euro, partea cu care contribuia beneficiarul”, mai spune Adelina.

Adelina Bortă: „M-am gândit să mă mut în Spania”

Tânăra spune că a observat că cei mai mulți clienți comandă produsele online.

„Clienții noștri comandă online. În locația din spate la Hală nu veneau foarte mulți. Cei care veneau vedeau poze cu produsul pe site-ul «Odaia cu podoabe» și când intrau în magazin se duceau țintă la produsul de pe raft, văzut pe site. Am observat că pe noi, producătorii locali, nu ne-a afectat foarte mult pandemia. A venit cu multe frici pentru toată lumea. Dar nu a fost chiar așa de grav.

Mai degrabă ne afectează perioada asta. Chiar m-am gândit, la un moment dat, să mă mut în Spania pentru că acolo sunt cele mai mici taxe pentru antreprenori. Dar nu am făcut asta (n.r. – zâmbește). A trebuit să mai mărim prețurile pentru că au fost măriri în lanț. Un produs handmade nu e chiar foarte ieftin. Facem căni cu figurină modelată după poza unui om.

Prețurile încep de la 75 de lei și cresc în funcție de ce vrei să pui pe lângă. Pot să ajungă la 160, chiar 200 de lei. Am o clientă care a cumpărat multe căni de la mine, care a luat în fiecare lună câte două-trei. Sau o doamnă care a luat pentru toți colegii săi. Noi avem comenzi din toată țara”, susține producătorul.

Prețul unei căni personalizate este cuprins între 75 și 200 de lei

Cele mai căutate produse făcute de Adelina sunt cănile personalizate.

„Noi facem produsele doar pe comandă. De asta e de la sine înțeles că toate lucrurile manuale vor fi mai scumpe. Partea faină e că poți să construiești orice poveste pe cană. Într-o zi fac în jur de trei-patru produse, dar asta înseamnă trezit la 6 dimineața și culcat la 1 noaptea. Îmi ia câteva ore să fac un produs. Mie îmi plac mai mult culorile pastel, care sunt mai prietenoase.

Lutul e ca plastilina. După ce e gata cana trimit poze ca să mă asigur că totul e în regulă, apoi 40 de minute durează coacerea în cuptorul electric. Dacă fac o evaluare a anului 2022, a fost cel mai bun pentru că am renunțat la niște cheltuieli, am reinvestit în calitatea produsului, cum arată. Am triat foarte multe, dar a fost benefic pentru că așa am evoluat”, mai spune Adelina Bortă.

O altă tânără care face produse handmade este Elsa Șeica. Pe de altă parte, anul acesta vor fi lansate mai multe programe de finanțare, astfel că orice tânără din Iași poate obține banii necesari pentru deschiderea unei afaceri.
Comentarii
 • In calitate de administrator al nevestei, eu zic ca borta mea face mai multe: mincaruri si bauturi, martisoare, globuri, truse de ismenit, orice vrea fraierul sa cumpere. Eu…administrez. Mai o gainuta de la tata de la tara, mai o visina de la tata de la sat, mai un sul de tyul sa confectioneze borta semne de carte…treaba merge. Ea face munca, eu dau cu banul. Recent ne-am mutat la 3 camere (a mierlit baba) si ne-am extins productia. Urmeaza surpriza cu bonurile fiscale, care se repeta (surpriza) de la cont la cont.

 • Frumoase produce, felicitari domnisoarei, nu este usor sa concurezi cu Chinezariile vandute pe pietonalul Stefan, ar trebui sa realizeze si produse despre orasul IASI pentru turistii care vin in Capitala Moldovei.

 • Dar ce avem noi aici ? Eu si berbantul meu nu putem bea o cafă din asa ceva. Brrrr. Un artizan face unicate, la mine toti cozonacii machitori sunt diferiti, artizanali, unii cu par de motan, altii cu par (cat mai e) de la Misu Vopsea. Spania ? Eheee, noi trimitem peste tot, chiar si martisoare in Afganistan, doar banul sa-l puna entuziastii pe revolut si gata. Cat despre bortele mele, inca arat ca un superstar. Zmeurata, murata, visinata, ce-o fi, sportiva mama ma chem. Mai cu bicla, mai cu tricoul mulat (ca are pe ce), nici varicele nu mi se mai vad pe la glezne. Asta-i artizanul multiplu calificat, cine vrea tocmeala sa mearga la piata.

 • Nu stiai ca in orasul asta nu se termina
  Apa
  Aerul si
  Fraierul.

  Daca dai 45 de lei pe un glob de pom spart si decupat, cum sa nu dai 75 pe o cana pe care iti scrie numele !!!

 • Nu va obliga nimeni sa luati, beți din canile primite la nunta și când vrei sa dai jn cadou la învățătoarea copilului, te duci cu un set de spray-uri Fa, știu ca ți se par elegante.

Adauga un comentariu