Eveniment-Social

Obiect special, legat de marele George Topîrceanu, poate fi admirat la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași

Publicat: 03 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Obiect special legat de marele George Topîrceanu poate fi admirat la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași
Obiectul lunii martie, 2021, la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, este un portret al lui George Topîrceanu semnat L. Viel și realizat în ultima perioadă a vieții poetului. Portretul lui Topîrceanu, aflat în patrimoniul Muzeului din Iași, are și el o istorie pe măsura vieții și trăirilor aproape misterioase ale poetului

La Muzeul Național al Literaturii Române Iași este un portret al lui George Topîrceanu semnat L. Viel și realizat în ultima perioadă a vieții poetului. Portretul lui Topîrceanu, aflat în patrimoniul Muzeului din Iași, are și el o istorie pe măsura vieții și trăirilor aproape misterioase ale poetului. Acesta poate fi admirat la Muzeul „George Topîrceanu”, în perioada 2-31 martie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare)

Obiectul lunii martie, 2021, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, este un portret al lui George Topîrceanu semnat L. Viel și realizat în ultima perioadă a vieții poetului. Portretul lui Topîrceanu, aflat în patrimoniul Muzeului din Iași, are și el o istorie pe măsura vieții și trăirilor aproape misterioase ale poetului. Acesta poate fi admirat la Muzeul „George Topîrceanu”, în perioada 2-31 martie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Legendarul George Topîrceanu, un mare admirator al sexului frumos

Pe George Topîrceanu „legenda îl preceda și-l însoțea”, spuneau cunoscuții. Anumite „taine” l-au urmat și-n posteritate. De o inteligență pătrunzătoare, o seninătate care îl definea, descris de unii contemporani ca fiind eminamente un singuratic, scund, dar bine proporționat, lasă mereu impresia, prin rafinament, că e un june ieșit la promenadă, într-o zi de primăvară. Despre el, puțini știu că era un mare admirator al sexului frumos și ținea să apară în fața acestora ceva mai arătos, de aceea purta încălțăminte cu talpa groasă și tocuri înalte. Iradia simpatie în jurul lui, ca o sobă încălzită, iarna, căldura”, arată Traian N. Gheorghiu, în „Miercurile” de la „Însemnări ieșene”, Junimea, Iași, 1980, paginile 46-47.

Portretul lui George Topîrceanu, aflat în patrimoniul Muzeului ieșean, are și el o istorie pe măsura vieții și trăirilor aproape misterioase ale poetului

Portretul lui George Topîrceanu, aflat în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, are și el o istorie pe măsura vieții și trăirilor aproape misterioase ale poetului. Realizat în ultima parte a vieții sale, posibil ultimul portret, a fost semnat L. Viel. Pe verso stă scris în creion: „Poetul George Topîrceanu, povestind. L. Viel, Câmpina”. Sub acest text, se mai poate citi însemnarea: „La pat”. L. Viel este Liese Viel, una dintre multele admiratoare ale lui Topîrceanu, cea care a surprins în portret și zâmbetul trist, dar și privirea șăgalnică a poetului.

Desenul este realizat în cărbune și pastel, pe carton. După moartea lui Topîrceanu, survenită în 1937, portretul a ajuns în posesia Otiliei Cazimir, care i l-a trimis în Franța lui Constantin Ciopraga, împreună cu manuscrise, fotografii, pentru a-i „înlesni” documentarea în vederea realizării unei monografii, ce va ieși din tipar în 1966. La scurt timp, Otilia Cazimir a murit, iar profesorul Ciopraga a donat tot ceea ce a primit de la poeta Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. Întreaga prezentare a acestor date este făcută de muzeograf Diana Lona Leonte (Muzeul «George Topîrceanu»). Portretul lui George Topîrceanu poate fi admirat la Muzeul „George Topîrceanu”, în perioada 2-31 martie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Adauga un comentariu