Obligatoriu pentru românii care stau la casă sau la bloc! Este vorba despre detectoare de fum și monoxid de carbon pentru alarmare. Românii pot beneficia gratuit de 10.000 de detectoare reprezentând donații din partea E.ON și Delgaz Grid, ca parte a campaniei naționale „Împreună pentru siguranță.” Detectoarele se instalează în fiecare locuință.
Obligatoriu pentru românii care stau la casă sau la bloc!
Un număr de 10.000 de locuințe din România vor beneficia de detectoare inteligente destinate creșterii siguranței locuințelor. Acestea vor fi distribuite în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”/„Detector pentru viață”, care va contribui la protejarea locuințelor din țară. E.ON și Delgaz Grid vor dona încă 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon, care vor ajunge în locuințele românilor.
Raed Arafat a subliniat importanța detectoarelor de fum și monoxid de carbon, explicând că acestea ajută la alertarea timpurie și evacuarea rapidă a locuinței în cazul unui incendiu.
„Detectorul de fum te ajută să fii alertat şi să evacuezi casa din timp, înainte că focul să ajungă. (…) Detectoarele de monoxid de carbon au un alt rol, mai ales în casele care au sobe, sobe pe lemn mai ales, şi unde vedem în fiecare an decese din cauza intoxicaţiei cu monoxidul de carbon. Este un gaz inodor, nu are miros, nici nu ştii că începi să te intoxici şi în momentul în care eşti intoxicat nu mai ai puterea să te mişti.”, a declarat Raed Arafat.
Ce trebuie să facă românii care au centrală termică în locuință
Românii care locuiesc la bloc și au centrale termice de apartament, dar și geamuri termopan, trebuie să respecte o lege importantă. În caz contrar, locatarii riscă să primească amenzi uriașe. Este vorba despre protecția împotriva accidentelor cauzate de gazele naturale și obligativitatea de a instala un dispozitiv special în locuinţe și anume a unui detector de gaz. Măsura este reglementată prin Ordinul nr. 5/2009 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care stabilește cerințele tehnice pentru instalațiile de gaze naturale.
,,Este esențial ca încăperile care găzduiesc instalații de gaze să aibă un volum minim de aer și să beneficieze de o ventilare adecvată pentru a preveni acumularea de gaze nocive, care pot pune în pericol locatarii. În acest context, instalarea detectoarelor de gaz devine o măsură esențială pentru asigurarea siguranței locuinței.”
Detectoarele de gaze trebuie să fie echipate cu senzori de metan capabili să detecteze concentrații de cel puțin 2% în aer și să acționeze automat asupra robinetului de închidere al conductei de gaz. Totodată, este foarte important ca detectoarele să fie înlocuite înainte de a depăși durata de viață recomandată, pentru a preveni eventualele scurgeri de gaz. În cazul în care nu se respectă legea, românii pot primi amenzi cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei.
O altă veste importantă pentru români este aceea că un număr de 10.000 de locuințe din România vor beneficia de detectoare inteligente destinate creșterii siguranței locuințelor. Acestea vor fi distribuite în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă.” E.ON și Delgaz Grid vor dona 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon, care vor ajunge în locuințele românilor.