Oboseala cronică este o patologie ce se prezintă la multe persoane din societatea secolului 21. Numărul cazurilor este într-o continuă creștere.
Sindromul oboselii cronice se prezintă ca o maladie caracterizată prin extremă oboseală sau istovire ce nu dispare dacă persoana în cauză doarme și nu poate fi explicată de către medici. Analizele si examinările fiind inconclusive pentru a putea da un verdict.
Cauze posibile în dobândirea afecțiunii
Sindromul oboselii cronice poate fi sinonim în unele cazuri cu boală sistemică de intolerantă la efort. Din cauza faptului ca nu se pot identifica anumite cauze concrete ce să aibă drept consecință oboseala cronica, această afecțiune este una greu de diagnosticat. Nu există teste ce pot fi folosite pentru a dovedi că o persoană suferă de această stare patologică. Deși la început a fost catalogat drept o afecțiune fictivă, medicii au acceptat că această maladie este una reală.
Orice persoana poate fi identificată cu această problemă, iar cele mai comune cazuri au fost înregistrate de către femeile de 40-60 de ani. Medicii pot oferi diverse tratamente pentru a mai scădea din efectul simptomelor, dar per ansamblu, tehnologia actuală nu deține suficiente informații pentru a o vindeca complet.
Această afecțiune poate fi o consecință a contactului dintre corpul uman și un virus, însă un sistem imun compromis / slăbit poate prezenta aceeași predispunere. Un factor comun în cei ce manifestă starea patologică este stresul ce poate duce, ulterior, la dezechilibre hormonale.
Unele studii, încă incomplete, au observat că ar fi posibilă o relație între pacient și familia acestuia, predispunerea genetică fiind un factor ce poate stimula maladia.
Oamenii de știință sugerând că sindromul oboselii cronice poate fi un stadiu final a mai multor boli, Mycoplasma pneumoniae si Coxiella burnetti fiind niște bacterii ce s-au regăsit într-o oarecare relație. Iar din statistici a rezultat că 10% din cei ce au suferit de aceste afecțiuni, ulterior au manifestat simptome de oboseală cronică.
Factorii determinanți au fost și prezența alergiilor, cât și factorii din mediul extern, de orice tip.
Cum se simte oboseala cronică?
Oboseala poate fi descrisă ca o lipsă de motivație și energie, însă simptomele pot diferenția de la o persoană la alta, fiind specifice. Lipsa de energie este atât de mare încât poate interveni cu activitățile și responsabilitățile zilnice pe care o persoană trebuie să le îndeplinească.
Problemele atât de natură biologică, cât și socială, trebuie să dureze timp de minim 6 luni și să nu apară schimbări de stare după somn, pentru a putea fi diagnosticată. De altfel, în cazul acestei maladii se poate simți o oboseală extremă după efectuarea unor activități fizice sau mentale, ce poate rezista până la 24 de ore.
Insomniile cronice sunt un simptom ce este prezent în majoritatea cazurile, somnul fiind o imposibilitate, creând astfel posibilități de a dezvolta alte afecțiuni ale ritmului cicardian (zi și noapte).
Pierderile de memorie sunt posibile simptome, nu toți au manifestat această afecțiune, iar după caz frecvența durerilor de cap este variată. Din cauza oboselii, sedentarismul intervine cu simptome specifice ale lipsei de mișcare precum durere musculară sau articulară. Existând momente aleatorii în care stările de bine alternează cu cele mai puțin bine.
Suplimente și vitamine pentru oboseala cronică
O dietă variată poate fi de ajutor în combaterea acestei afecțiuni. Anemiile sunt văzute ca principale motive pentru această afecțiune, iar complexurile de vitamine B reprezintă o soluție bună pentru remedierea afecțiunii, mai ales cobalamina. Vitamina C este foarte bună la rezolvarea acestei probleme prin îmbunătățirile pe care le aduce sistemului nervos și enzimatic. Nicotinamida are influență pe metabolismul energetic și intermediar, un motiv suplimentar de a folosi și vitamina PP.
Această maladie având simptome diferite de la o persoană la alta, pentru a aduce o ameliorare este necesară mereu utilizarea unui alt tip de tratament. Sinceritatea în ceea ce ține de simptomele prezentate și o relație bună cu terapeutul pot fi de mare ajutor în combaterea acestei stări patologice.