National

Olguţa Vasilescu o atacă dur pe Raluca Turcan pe tema pensiilor şi salariilor

Publicat: 22 feb. 2021
olguta vasilescu
Olguţa Vasilescu o atacă dur pe Raluca Turcan pe tema pensiilor şi salariilor

Olguţa Vasilescu o atacă dur pe Raluca Turcan pe tema pensiilor şi salariilor. Fostul ministru PSD al Muncii a lansat comentarii acide cu privire la modul in care guvernanţii de la PNL încearcă să rezolve problema pensiilor şi ale salariilor.

Liberalii au în plan, din 2021, creșterea pensiilor cu rata inflației și 50% din creșterea salariului mediu brut.

”Așa a fost până acum, până anul trecut, mai precis” a spus Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Olguţa Vasilescu o atacă dur pe Raluca Turcan pe tema pensiilor şi salariilor

”Toate lucrurile astea sunt reglate, dar, pentru asta, trebuie recalculate pensiile pe noua formulă de calcul, ceea ce n-au făcut.

Vine doamna Turcan acum și ne spune că e gata softul. Eu vă spun că noi, când am plecat de guvernare în 2019, în luna octombrie, softul era în licitație” a susținut Lia Olguța Vasilescu. Ea a mai punctat că sunt mai mult de 100.000 de dosare cu șină stivuite: ”De asta recalcularea pensiilor trebuia să înceapă de la 1 ianuarie 2020. Noi suntem în 2021, în luna martie aproape. Până acum, trebuiau să fie recalculate peste 3,5 milioane de dosare de pensionare. Până în luna septembrie a acestui an, trebuiau să fie recalculate toate. Ei nici nu s-au apucat de ele. Vorbesc despre un soft care era gata de când am plecat noi de la guvernare, dar n-au vrut să aplice legea pentru că știau că înseamnă creșteri.

În ceea ce privește legea salarizării, acolo chiar cred că o să-și prindă gâtul. Noi, când ne-am apucat să lucrăm la legea salarizării, am găsit diferențe extraordinar de mari între funcționari dintr-un minister față de funcționari din alt minister. Un salariat din Ministerul Muncii avea 2.000 de lei, unul de la Finanțe avea 6.000 de lei. Atunci am zis așa: cel de la Finanțe nu mai crește, în schimb, cel de la Ministerul Muncii crește cu 25% pe an din diferență, adică 1.000 de lei pe an. În 2021, adică anul acesta, ar fi fost ultima creștere a celor cu salarii mici și, în sfârșit, se egalizau. Ei ce au făcut? Exact în acest an, ultimul la egalizare, le-au înghețat, deci, iarăși, sunt unii cu salarii mai mici, alții cu salarii mai mari. Acum, ei vin și spun că nu mai dau atât de mult pentru că nu-și mai permit. Cei de la Finanțe, care s-au oprit la 6.000 față de cei de la Muncă, care sunt la 5.000, e clar că vor avea salariile scăzute în anul următor. Altă soluție nu există, logic.”, a spus Olguţa Vasilescu.

Raluca Turcan: „Acea majorare a pensiilor cu 40%…o iluzie”

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că sistemul de pensii din România nu este pregătit pentru o eventuală recalculare a tuturor pensiilor. Acest fapt ar pune la grea încercare casele de pensii, deoarece vorbim despre aproape 5 milioane de pensii.

„În preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie și anume acea majorare de 40% care, de fapt, pe fond, trăgând linie acum, arată în continuare că mulți politicieni au vândut iluzii deșarte, pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în anul 2019, dar gândită să să intre în vigoare la 1 septembrie 2021 pentru a pregăti întregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. Păi, 4,9 milioane de pensii nu pot fi reclaculate de azi pe mâine.

Și, de altfel, acea lege prevedea o perioadă în care se actualizau toate pensiile, deci practic se pregăteau dosarele, ca după aceea să se aplice o nouă formulă. Dar, pentru a pregăti toate dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casă de pensii, aveam nevoie de aproximativ 1.000 de oameni în plus în sistemul caselor de pensii, plus echipamente și softuri care să facă compatibile bazele de date”, a spus Raluca Turcan.

Comentarii
  • Aceasta d na ar fi bine sa tacă din gura, a facut numai prostii cit a fost. Auzi mărește pensiile peste 4 ani nu cit a fost ea, e posibil asa ceva ce romanii sunt chiar niște prosti? Ce a mai făcut foarte rău pentru pensionari este următoarea:A limitat pensionarea anticipată, dacă te pensioneze la 60 ani și 35 vechime te penalizează nene cu 30 la suta deci te nenorocește. Vorbea prostii ca asa este în Germania, baliverne. Ea nu își da seama ca poate nu mai poți sa lucrezi sau nu te mai tine patronu, trăită la stat cu salarii enorme nu are cum sa înțeleagă, o fi vrut sa muncim pina la 80 de ani pentru pensiile speciale!

Adauga un comentariu