International

OMS recomandă statelor bogate să oprească vaccinarea copiilor şi adolescenţilor. În schimb, Franţa nu permite accesul elevilor neimunizați, în clase

Publicat: 29 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
OMS recomandă statelor bogate să oprească vaccinarea copiilor şi adolescenţilor. În schimb Franţa nu permite accesul elevilor neimunizați în clase
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut în urmă cu o săptămână statelor dezvoltate economic să nu mai vaccineze împotriva noului coronavirus cei mai tineri locuitori şi să doneze dozele de ser în plus ţărilor sărace

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut în urmă cu o săptămână statelor dezvoltate economic să nu mai vaccineze împotriva noului coronavirus cei mai tineri locuitori şi să doneze dozele de ser în plus ţărilor sărace. Solicitarea nu a fost luată în considerare de Franţa, unde ministrul Educaţiei Jean-Michel Blanquer a anunţat miercuri, 28 iulie 2021, faptul că elevii de la colegii şi licee nevaccinaţi nu vor mai putea să participe la activităţi sau să fie prezenţi în clasă, relatează Le Figaro.

Directorul OMS Tedros Ghebreyesus denunţă, la Geneva, drept un ”scandal moral” faptul că circa 75% dintre vaccinurile împotriva Covid-19 administrate în lume până în prezent au fost administrate doar în zece ţări, potrivit cotidianului elveţian 20 Minutes.

Directorul OMS susține că dozele de vaccin nu au fost repartizate bine

El consideră că, dacă aceste vaccinuri ar fi fost mai bine repartizate, ar fi protejat toţi bătrânii şi personalul medical din întreaga lume.

Tedros Ghebreyesus regretă faptul că Elveţia şi alte ţări, inclusiv Franţa, au cumpărat atât de multe doze, fără să ţină cont de persoanele care nu vor să se vaccineze şi nici de faptul că vaccinarea copiilor şi adolescenţilor sănătoşi nu este deloc utilă – aşa cum arată studii recente.

Ţările cele mai afectate de pandemia covid-19 sunt cele mai sărace ţări – inclusiv Haiti, cu mai puţin de 0,1 doze de vaccin administrate la 100 de locuitori, dar şi multe ţări din Africa, Asia de Sud, Asia centrală şi de Est şi Orientul Mijlociu.

Avertisment pentru persoanele vaccinate, în contextul răspândirii variantei Delta

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut persoanelor complet vaccinate să poarte în continuare măşti, să păstreze distanţarea socială şi alte măsuri de siguranţă anti- Covid-19, deoarece varianta Delta, extrem de contagioasă, se răspândeşte rapid pe tot globul, notează CNBC.

„Oamenii nu se pot simţi în siguranţă doar pentru că au făcut cele două doze de vaccin. Încă trebuie să se protejeze”, a declarat Mariangela Simao, director adjunct al OMS pentru accesul la medicamente şi produse de sănătate.

„Vaccinul singur nu va opri transmiterea. Oamenii trebuie să continue să folosească măştile în mod constant, să fie în spaţii ventilate, să păstreze igiena mâinilor, distanţarea fizică, să evite aglomeraţia. Acest lucru continuă să fie extrem de important, chiar dacă sunteţi vaccinat, atunci când există o transmisie comunitară”, a adăugat acesta.

Comentariile OMS apar în timp ce unele ţări, inclusiv Statele Unite ale Americii, au eliminat în mare măsură măştile şi restricţiile legate de pandemie.

Oficialii OMS au precizat că recomandă aceste măsuri persoanelor vaccinate, deoarece o mare parte din populaţia lumii este nevaccinată şi variantele extrem de contagioase, cum ar fi Delta, se răspândesc în multe ţări, provocând focare.

Wall Street Journal a anunțat vineri că aproximativ jumătate dintre adulţii din Israel infectaţi cu varianta Delta au fost complet imunizaţi cu vaccinul Pfizer-BioNTech.

„Da, puteţi reduce unele măsuri şi diferite ţări au recomandări diferite în acest sens. Dar este încă nevoie de precauţie”, a declarat Bruce Aylward, un consilier principal al directorului general al OMS. „După cum vedem, apar noi variante”, a adăugat acesta.

OMS a precizat săptămâna trecută că Delta devine varianta dominantă a bolii la nivel mondial. Oficialii OMS au declarat că varianta, descoperită pentru prima dată în India, s-a răspândit în cel puţin 92 de ţări.

 

Adauga un comentariu