Prima pagină » Titlurile zilei » Orice obiect pe care ți-l dorești poate fi creat în acest loc din Iași. Cu o simplă scanare, în câteva ore poți atinge ceea ce credeai că doar în vise există

Orice obiect pe care ți-l dorești poate fi creat în acest loc din Iași. Cu o simplă scanare, în câteva ore poți atinge ceea ce credeai că doar în vise există

08 apr. 2025, 02:00, 3 ,
Paula IANUȘ în Titlurile zilei

Alfred Koczynski și Gabriela Buzdugan și-au deschis o afacere în 2021, la Iași, prin care dețin printre cele mai mari și performante imprimante 3D din România, dar și cele mai profesionale scanere 3D din lume. Investiția în această afacere se ridică la 1 milion de euro, iar sprijinul l-au primit din partea investitorului sucevean Tudor Hotnogu. Cei doi tineri pot crea orice obiect în sediul lor din Iași.

La Iași, orice obiect poate fi creat în sediul celor doi tineri, unde se întâmplă magia

Toată ideea a pornit dintr-o călătorie a lui Alfred și a investitorului în Germania, la o expoziție unde era prezentat cum funcționează imprimantele 3D. Afacerea a început prin achiziționarea a 5 imprimante de mari dimensiuni, costul fiecărei imprimante fiind de 60.000 de euro, fără TVA și taxe. Pentru că nu este un domeniu destul de cunoscut, cei doi tineri au realizat de-a lungul anilor tot felul de experimente prin care au testat această tehnologie 3D.

„Am fost cu partenerul de afaceri, cu investitorul, la o expoziție în Germania, în Frankfurt, unde se arăta cum funcționează imprimantele 3D, despre ce este vorba și ce se poate face cu ele. Ce lucruri se pot obține prin acest proces. Noi trebuia să stăm acolo 4 zile și, după, ne-a plăcut atât de mult, că am stat 2 săptămâni. Am început să luăm 5 imprimante de mari dimensiuni și să începem acest proiect. După, pe parcurs, am luat și scanerul 3D, pentru că multe persoane aveau nevoie de replica unui obiect și atunci era mult mai simplu prin scanare 3D. După, prin comenzi ce au mai dat oamenii, am observat că prețul la materia primă la plasticul respectiv este destul de scumpă și am zis să facem noi propriul nostru filament, pe care îl dezvoltăm, și urmează, în două luni, să îl punem și la vânzare”, a spus Alfred Koczynski.

Urmează în câteva luni ca cei doi tineri, în vârstă de 24, respectiv 23 de ani, să scoată la vânzare propriul lor filament, care se folosește în crearea acestor obiecte 3D de dimensiuni mai mari sau mai mici.

„Atunci, cel mai probabil, suntem singura firmă din România ce are și imprimante 3D de dimensiuni mari. Nu mai sunt în România imprimante de tipul acesta. Folosim și cel mai performant scaner 3D din lume, și în România sunt doar 3 sau 4 care se plimbă pe la muzee. După, suntem și singurul producător de materie primă ce o să și facă și un sistem de returnare a rolelor de filament. Spre exemplu, rola de filament este o rolă care, pe ea, se pune un fir de plastic, iar acela este tras de imprimantă și se face obiectul”, a adăugat acesta.

Aceste role de filament vor fi folositoare pentru cei care au imprimante 3D proprii și sunt pasionați de acest domeniu, urmând ca, după ce acestea s-au consumat, să le poată da înapoi către firmă și să obțină un voucher în schimb.

„Atunci, după ce ai printat, toți oamenii și pasionații de printare 3D – pentru că sunt mulți cei care au o imprimantă 3D în casă – cumpără aceste role de filament din străinătate. Însă, după ce au terminat rolele respective, sunt nevoiți să le arunce la gunoi și nu mai primesc nimic de pe ele, iar noi, prin rolele noastre, le luăm pe cele de la client și le oferim un voucher pe ele, să achiziționeze altele. Cu diferența din reducerile respective, vrem să plantăm copaci sau să donăm la ONG-uri care se ocupă cu plantarea copacilor”, a mai spus Alfred.

Cei doi tineri afaceriști sunt din Suceava

Alfred Koczynski și Gabriela Buzdugan sunt din Suceava și au venit la Iași pentru studii. Gabriela este studentă, în cadrul UMF, la Tehnică Dentară, iar Alfred a terminat Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, și a fost mereu pasionat de acest domeniu al afacerii. El deține în paralel și o agenție de marketing.

„Eu eram în Iași și am terminat Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, pe specializarea Management. Am fost mereu interesat să clădesc afaceri. Am avut în trecut o agenție de marketing și încă o am, dar momentan mă ocup doar de printare 3D. Unde noi dorim să facem și mai multe programe de educare pe partea de 3D, să le explicăm oamenilor, fiindcă mulți cred că un obiect printat 3D este mai ieftin decât unul de pe Temu. Ei nu înțeleg cum funcționează o imprimantă 3D, ai pus o fotografie, ai apăsat pe un buton și, gata, ai făcut obiectul. Dar nu este deloc așa. Pe scanare 3D, noi vrem să țintim acum și muzeele, unde să facem recondiționare la diferite obiecte de patrimoniu”, a spus Alfred.

Gabriela Buzdugan își dorește, după finalizarea studiilor, să se axeze tot pe printarea 3D, dar în acest domeniu al stomatologiei.

„Afacerea este a prietenei mele Gabriela și a acestui investitor. Ea este administrator 50%, iar investitorul are și el 50%. Ea mai are un an și termină, la UMF, Tehnica Dentară și, apoi, tot prin printare 3D, să deschidem un laborator de tehnică dentară, folosind tehnologii din domeniul 3D. Prietena mea a ajuns că colaboreze cu investitorul prin mine. Ori că sunt eu, ori că este prietena mea, în principiu, este același lucru. Eu, având agenția de marketing, am zis că mă ocup de tot ce ține de promovare, și, atunci, urmând să facturăm pe societatea mea, dacă eram tot eu administrator. Statul, din păcate, dacă dai banii dintr-o parte în alta, o să creadă că faci evaziune fiscală. Atunci, decât să lăsăm loc de concluzii din partea altora, am zis, mai bine, să fie mai bine așa”, a mai spus Alfred.

Imprimantele profesionale sunt aduse din SUA

Afacerea a fost fondată în 2021 și, în prezent, aceștia dețin 5 imprimante mari, 6 mici, iar pe partea de materiale printează inclusiv pe metal, pe oțel inoxidabil.

„O imprimantă costă la momentul actual în jur de 60.000 de euro, fără taxe și fără transport. Avem 5 de tipul acesta, 6 imprimante mai mici, dar pentru România sunt tot mari. Pe partea de materiale, imprimăm inclusiv pe metal, tot prin filament, este unul din oțel inoxidabil. Noi suntem în procesul acreditării soft; sunt unele certificări de care ai nevoie”, a spus Alfred Koczynski.

În întreg procesul de deschidere a acestei afaceri au existat și anumite dificultăți, cum ar fi lucrarea cu aceste imprimante 3D în funcție de temperaturi.

„Imprimantele au fost aduse din SUA. În continuare, suntem în procesul de investiție, care se ridică undeva la 1 milion de euro. Afacerea a fost fondată în anul 2021, după, urmând să tot dezvoltăm și să facem diferite piese și experimente. Pentru că este un domeniu destul de complicat și din cauza temperaturilor mari și a diferitelor materiale, piesele se contractă; uneori, nu pot respecta anumite precizii din cauza temperaturilor. Sunt foarte multe detalii și asta face un business complicat. Suntem printre singurii care facem asta în România. Nu mă refer pe parte de printare 3D, ci pe printare la dimensiunile acestea. Nu mai este nimeni în România care să printeze, dintr-o singură bucată, un obiect de 1,2 metri cubi”, a mai povestit Alfred Koczynski.

Un grup de tineri IT-iști din Iași produc roboți umanoizi pentru companiile din străinătate, dar și pentru diverși clienți din România.

Orice obiect poate fi realizat prin intermediul imprimantelor 3D

Cei doi tineri mărturisesc că pot realiza orice își doresc clienții. Totuși, pentru că este un domeniu destul de nou despre care nu se studiază la facultate, tinerii au întâmpinat și probleme în ceea ce privește găsirea unor oameni care să se priceapă la acest domeniu. Printre proiectele pe care ei le pot realiza se numără și dronele.

„Spre exemplu, am contactat și pe un profesor universitar din Iași, și a dezvoltat o dronă care doboară alte rachete, la care ne-am oferit să îi facem noi toată producția de drone. Noi putem să facem absolut orice. Noi suntem foarte tineri și ceea ce facem este de super-viitor, doar că trebuie vorbit mult despre asta, de învățat oamenii ce înseamnă domeniul printării 3D. Noi, toți trei, suntem din Suceava”, a adăugat Alfred.

Pentru că este un domeniu în care cei doi interacționează mereu cu oamenii, au întâmpinat și situații mai neplăcute, în care nu au putut ajunge la un numitor comun cu clienții.

„Spre exemplu, am avut o firmă care a venit la noi să scaneze niște produse și acelea erau printate 3D. Era vorba despre cup holdere. Cumva, majoritatea mașinilor vechi din România, cum ar fi BMW E60 sau Golf 4, cât și alte mașini, ele nu veneau din fabrică cu acei suporți pentru pahare. Atunci, prin printare 3D, s-au făcut tot felul de obiecte. În general, când faci o piesă 3D – acolo face un proiectant 3D, prin diferite măsurători, analize, adaptări, și, atunci, devine proprietatea lui intelectuală acel fișier, iar oamenii respectivi au achiziționat vreo 50 de piese de tipul acesta, făcute de alții. Au venit la noi să le scanăm și să le trimitem fișierele ca să le printeze ei, adică să le fure «invenția» altora. Noi am spus că nu facem lucrul acesta, pe lângă faptul că voiau să pună în contract clauză de confidențialitate de 20.000 de euro, dar nu aveau această etică morală să ne ceară asta. Tot timpul ne confruntăm cu situații de tipul acesta”, a mai povestit Alfred.

Un produs pe care l-au comercializat destul de mult în ultima perioadă îl reprezintă suporții de numere pentru mașini. Aceste produse le-au făcut pentru că există cerere, dar, în general, lucrează cu clienți din străinătate, din domeniul arhitecturii sau altele.

„Despre suporții auto, sunt niște produse pe care, acum, le-am dezvoltat și se vând. Spre exemplu, sunt foarte mulți oameni pasionați de mașini; în general, băieții au observat că la majoritatea mașinilor din țară, acolo unde se pun numerele de înmatriculare, un suport unde este scris un service, o reclamă, ori suportul este negru și iese în evidență. Ei au cerut astfel suporți care să nu se vadă mai deloc, și atunci, noi am făcut două tipuri de produse, suporți extra-slim standard, pe care îl prinzi în găuri, și un suport magnetic pe care, atunci când vrei să-ți faci poză sau ceva, l-ai luat efectiv în mână și, după, l-ai pus la loc”, a mai spus Alfred.

Un obiect recent pe care l-au realizat a fost un lavoar de-al unui medic stomatolog din Iași, care a venit la ei din cauză că produsul lui nu mai era estetic și nici funcțional.

Alfred Koczynski și Gabriela Buzdugan sunt doi tineri care și-au deschis o afacere în 2021, a cărei investiție se ridică la un milion de euro. Aceștia au putut să experimenteze și să dezvolte diferite proiecte datorită investiției suceveanului Tudor Hotnogu. Ei pot realiza orice obiect prin intermediul imprimantelor și scanerelor 3D, în sediul lor din Rediu, Iași.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în lumea afacerilor. A murit unul dintre milionarii României. A fost unul dintre cele mai mari branduri românești
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit Papa Francisc
SportpeSurse
Ion Țiriac devine inamicul numărul 1 al lui Elon Musk. Ce palmă primește americanul de la miliardarul român
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bobonete, în doliu, în ziua de Paște. Vestea tristă pe care le-a dat-o fanilor: Drum bun! Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025