Sanatate

Până la ce vârstă cresc fetele: Cum să câștigi cîțiva centimetri

Publicat: 03 iun. 2021
Până la ce vârstă cresc fetele Cum să câștigi cîțiva centimetri
Înălţimea la care ajung fetele la 14-15 ani este cea de adult

Mulți părinți se întreabă până la ce vârstă cresc fetele, fiind uneori îngrijorați că micuța nu ia în înălțime. Creșterea în înălțime este rezultatul prelungirii oaselor lungi, care cresc longitudinal împreună cu cartilajul de conjugare diafizo-epifizar sau de creștere. În momentul în care cartilajul este sudat nu va mai fi posibil pentru copil să crească mai înalt.

Pubertatea apare la fete mai repede decât la băieţi. Perioada de final a creşterii în cazul fetelor este în jurul vârstei de 20 de anis au chiar 24 de ani.

Cele mai multe fete au puseul de creştere accelerată chiar înainte de prima menstruaţie. Aceasta are loc în jurul vârstei de 12 ani. După această vârstă, creşterea este de maximum 2,5 centimetri pe an.

În cele mai multe cazuri, înălţimea la care ajung fetele la 14-15 ani este cea de adult. Trebuie avut în vedere și faptul că fetele ajung la pubertate la vârste diferite. La unele, creşterea accelerată are loc la 8 ani, în timp ce la altele, la 14 ani. Important este ca fetele să păstreze o dietă sănătoasă şi să urmeze un plan de exerciţii fizice pentru a fi sigure că au parte de o dezvoltare normală.

Până la ce vârstă cresc fetele: Care este înălțimea medie

Transformările fizice sunt rezultatul acţiunii hormonului de creştere, eliberat de o zonă de creier situată îndărătul ochilor. Hormonul este eliberat mai ales în timpul somnului şi după efectuarea exerciţiilor fizice.

Câţiva centrimetri în plus la înălţime pot fi adăugaţi prin exerciţii aerobice, baschet, volei sau înot, practicat în perioada pubertăţii. După ce aceasta ia sfârşit aceste exerciţii sunt utile doar pentru corectarea posturii corporale.

La finalul adolescenţei perioada de creştere este finalizată, iar individul este considerat adult.

În mod normal, înălțimea medie a unei fete în funcție de vârstă este de:

  • 12 ani: înălţime 1,53 m
  • 13 ani: înălţime 1,58 m
  • 14 ani: înălţime 1,60
  • 15 ani: înălţime 1,62
  • 16 ani: înălţime 1,62 m
  • 18 ani Fete: 1,63 m

Factori care pot influența înălțimea

Înălțimea fetelor poate fi influențată de mai mulți factori. Foarte importantă este nutriția. Este demonstrat faptul că fetele care au suferit de malnutriție sunt mai scunde și mai slabe decât în mod normal. Totuși, printr-o nutriție adecvată pot recupera înainte de a ajunge la vârsta adultă.

Un alt factor important pentru stabilirea înălțimii este apariția dezechilibrelor hormonale. Nivelurile scăzute de hormoni de creștere pot duce la un ritm mai lent de creștere și la o înălțime mai mică la vârsta adultă.

În unele cazuri, înălțimea fetelor poate fi influențată de administrarea unor medicamente. Corticosteroizii adminsitrați în cazul astmului, spre exemplu, pot încetini creșterea.

O altă cauză a unei înălțimi mai mici în cazul fetelor poate fi prezența unor bolile pe termen lung. Fibroza chistică sau bolile de rinichi pot diminua înălțimea unei fete.

Determinarea înălțimii pe care o va avea fiica ta

Modul în care va crește fiica ta este determinat și de genetică, însă există și multe variabile.

De obicei, pentru a ști până la ce vârstă cresc fetele, se adună înălțimea tatălui cu cea a mamei, se scad 6,5 centimetri, iar rezultatul obținut se împarte la doi (Înălțimea tatălui + Înălțimea mamei – 6,5 / 2).

Totuși, chiar și acest calcul poate fid at peste cap de apariția unor factori de care nu se ține cont când se face aproxiamrea matematică.
Adauga un comentariu