Local

Parcul industrial de la Lețcani ar putea avea buget, dacă aleșii județului vor aproba proiectul de hotărâre! Sunt preconizate pierderi de milioane de euro – FOTO

Publicat: 25 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Parcul industrial de la Lețcani ar putea avea buget dacă aleșii județului vor aproba proiectul de hotărâre Sunt preconizate pierderi de milioane de euro - FOTO
Parcul industria de la Lețcani așteaptă aprobarea bugetului

Bugetul pentru parcul industrial de la Lețcani, la un pas de aprobare. Proiectul este la mâna consilierilor județeni

Proiectul de construire a parcului industrial din comuna Lețcani are ca obiectiv principal atragerea investitorilor puternici prin crearea de noi locuri de muncă pentru locuitorii din județul Iași. Iași Industrial Park SRL are prevăzut un capital social de 2,5 milioane de lei. Mai exact, suma de 2,4 milioane de lei a fost acoperită de către CJ Iași ce deține 99 la sută din părțile sociale și 25.000 de lei, suma reprezentând o parte socială ce este deținută de către comuna Lețcani.

Bugetul pentru parcul industrial de la Lețcani, la un pas de aprobare

Plenul Consiliului Județean Iași va supune votului bugetul pentru parcul industrial de la Lețcani.

„La fundamentarea veniturilor și cheltuielilor S.C. Iași Industrial Park SRL pentru anul 2023 și la estimarea pentru anii 2024-2025 s-a luat în calcul finalizarea lucrărilor de construcție a parcului, semestrul 2 din anul 2023, iar venituri din activitatea de exploatare a parcului, estimate în trimestrul 1 al anului 2024, prin încheierea, la finele anului 2023, a Acordului contractual de execuție a lucrărilor, în vederea realizării proiectului «Iași Industrial Park», ținând cont de stadiul lucrărilor de construcție a parcului și de data estimată pentru finalizarea acestora”, se arată în documentul publicat.

Astfel, pentru anul 2023, parcul industrial a propus realizarea unor venituri totale de 293.000 de lei, cheltuieli de 19.380.000 de lei, rezultatul brut fiind unul negativ, de -19.087.000 de lei, aproape 4 milioane de euro. În ceea ce privește anul 2024, SC Iași Industrial Park SRL estimează realizarea unor venturi de peste 21.620.000 de lei și a unor cheltuieli totale în valoare de 20.380.000 de lei, rezultatul brut având valoarea de 1.240.000 de lei.

În ceea ce privește estimările pentru anul 2025, Iași Industrial Park SRL a prins în buget suma de 21.820.000 de lei la capitolul venituri. În ceea ce privește cheltuielile, acestea sunt estimate la o valoare de 20.380.000 de lei. Venitul brut cuprins în buget va fi de 1.440.000 de lei.

„S.C. Iași Industrial Park SRL propune acoperirea pierderilor înregistrate până la finele anului 2023 în primii 5 ani de funcționare a activității de bază din cadrul parcului, precum și din concesionarea întregii suprafețe de teren de aproximativ 18,62 hectare”, este precizat în documentul publicat.

Comuna Lețcani va avea un parc industrial

Licitația pentru construirea unui sediu administrativ și amenajarea unui parc industrial pe raza comunei Lețcani a început în anul 2021. Valoarea estimată a contractului este de 15 milioane de lei, fără TVA. Lucrările de intervenție vizează construcția unei clădiri cu rol administrativ, realizarea drumurilor de incintă și a împrejmuirii, amenajarea terenului, racordarea la rețelele de utilități existente în zonă și eliberarea amplasamentului, ce presupune mutarea unei rețele electrice aeriene. Terenul va fi concesionat către agenți economici, iar investițiile din cadrul parcului vor fi realizate de către investitori.

În ședința de Consiliu Local de joi, 13 octombrie 2022, primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu, cofondator al proiectului „Iași Industrial Park“, a decis aproape dublarea suprafeței de teren pe care va fi amplasat parcul. Inițial au fost alocate proiectului doar 11,8 hectare. Până la urmă, Iași Industrial Park va fi dezvoltat pe o suprafață de 30 de hectare. Astfel, se vor atrage investiții majore, se va dezvolta economic întreaga regiune și va crește interesul pentru potențialii investitori.

Companiile ce vor face parte din acest parc vor fi scutite de la plata impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren. Acest lucru contribuie la dezvoltarea rapidă a agenților economici, înregistrând venituri substanțiale mult mai mari într-un timp mult mai scurt. Parcul logistic de la Lețcani oferă aceste facilități fiscale ce prezintă un punct major de interes pentru orice companie ce dorește să performeze.

Bugetul pentru parcul industrial de la Lețcani așteaptă aprobarea plenului CJ. Ședința este programată spre finalul acestei săptămâni, pe data de 27 aprilie 2027.

Adauga un comentariu