Vaccinarea la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani împarte părinții în două categorii! Mamele copiilor bolnavi de cancer sunt de acord cu vaccinarea minorilor pentru a-i feri de o altă suferință, iar cealaltă categorie de părinți sunt reticenți în ceea ce privește imunizarea
Părinții copiilor bolnavi de cancer doresc imunizarea celor mici pentru a-i feri de încă o boală, care să îi chinuie. Acești părinți, care știu ce înseamnă suferința copiilor lor, încearcă din răsputeri să îi protejeze. Pacienții pediatrici oncologici pot fi imunizați împotriva COVID-19 doar după ce sunt declarați vindecați.
„Am observat în cadrul spitalului nostru că este o mare adresabilitate a părinților pentru vaccinare împotriva COVID-19 a copiilor din secțiile oncologice. Acești părinți care au trecut printr-o situație diferită cu cei mici conștientizează altfel situația și cer informații despre vaccin. Ei știu ce înseamnă o boală cronică, o boală grea și nu își doresc ca cei mici să mai treacă prin alte clipe grele. Sunt în stare de orice pentru copiii lor. Vaccinarea acestei categorii de pacienți este posibilă doar după niște controale riguroase.
Copilul trebuie să aibă parametri biologici normali, să fie declarat vindecat. Este nevoie de o bună comunicare între medicii oncologi, pediatri și părinți. Mă bucură că acești părinți se gândesc de două ori înainte de a lua o decizie, mai ales în privința copiilor care au sistemul imunitar destul de slăbit. Sunt abordări diferite ale părinților în ceea ce privește imunizarea minorilor, iar această categorie de părinți este chiar foarte interesată să își protejeze cât mai mult copiii”, a precizat dr. Irina Tocu, specialist epidemiolog în cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria”.
În edițiile anterioare ale „BZI” a fost prezentat cazul a trei fete minore, care au ajuns de urgență la Spitalul „Sf. Maria” după ce au fost spălate de bunică cu o substanță toxică.
Medicii epidemiologi avertizează că boala se manifestă diferit și părinții trebuie să fie precauți
De la începutul lunii iunie 2021, campania de imunizare împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani nu a avut o rată favorabilă de vaccinare. Părinții minorilor sunt reticenți în ceea ce privește imunizarea cu serul Pfizer. Medicii epidemiologi susțin că imunizarea este benefică copiilor, deoarece boala se manifestă diferit de la pacient la pacient, iar părinții trebuie să fie precauți.
„În ceea ce privește campania de imunizare a populației pediatrice, motivele pentru care părinții sunt reticenți în a lua o decizie în această privință sunt clare. Au nevoie de mai mult timp pentru a se gândi și pentru a pune în balanță toate informațiile despre acest vaccin. Este un element nou și ideea de noutate trebuie filtrată foarte bine. Și noi, la rândul nostru, ca medici, mai avem de studiat și de învățat despre tot ce apare nou. Există și acea categorie de persoane care trăiesc cu ideea că nimic rău nu li se poate întâmpla și că nimic nu-i poate atinge.
La debutul pandemiei se spunea că populația pediatrică nu este efectată sau sunt foarte puțini afectați, însă trebuie să ținem cont că acest virus se manifestă diferit de la pacient la pacient. În primul rând, terbuie să fim foarte precauți și orice simptom trebuie luat în serios. Copiii sunt fragili, având în vedere vârsta lor, care nu a permis sistemului imunitar să se dezvolte complet. Nu mai este un secret că prin vaccinare putem depăși această pandemie”, a mai adăugat medicul epidemiolog dr. Irina Tocu.
Se așteaptă o rată crescută a vaccinării minorilor odată cu sosirea vacanței de vară
La centrul drive-thru de vaccinare din parcarea ERA, unde se administrează serul Pfizer, câțiva părinți au mers și și-au imunizat copiii. Minorii au fost imunizați direct din mașină, cu acordul părinților, iar în 21 de zile se vor întoarce la centru pentru administrarea rapelului. Medicii speră la o rată crescută a vaccinării minorilor odată cu vacanța de vară.
„Am avut câțiva copii de 12-13 ani care s-au vaccinat, dar foarte puțini. Aproximativ 2 – 3 pe zi, dar nu în fiecare zi. Nu este un număr mare, dar noi ne așteptăm la o creștere, dacă ne gândim că vine vacanța și vor pleca din țară. Poate pentru că acum sunt la școală, nu au timp… sau nu știu care este motivul numărului mic de copii vaccinați. Am vorbit cu o verișoară în America și acolo campania de imunizare a minorilor merge foarte bine. Noi sperăm doar să nu ajungem la valul 4”, a precizat dr. Ștefan Rat, medicul coordonator al centrelor de vaccinare de la Gara Iași și centrul comercial ERA.
În zona ATI Covid a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, ieri, nu era ocupat niciun loc ATI. De pe data de 27 decembrie 2021, de la debutul campaniei de vaccinare desfășurată la nivelul județului Iași și până ieri, au fost administrate 353.714 doze. Luni, 14 iunie 2021, au fost vaccinate 1.734 de persoane. Din numărul total, 806 au primit prima doză, iar 928 de persoane s-au prezentat la rapel.