Economic Local

Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași va fi extins cu pavilioane noi pentru deținuți! Se reia investiția respinsă de Primărie

Publicat: 07 oct. 2021
Sediul Penitenciarului din Iași
Închisoarea din Copou va fi extinsă după ce Consiliul Local a fost acționat în instanță

Noi pavilioane vor fi construite la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. Primăria Iași s-a opus proiectului, dar procesul a fost pierdut în instanță. Acum, este derulată altă investiție pentru modernizarea pavilionului destinat vizitatorilor

Noi investiții sunt anunțate la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași, strada Dr. Vicol. Recent, Primăria Iași a publicat în etapa de consultare publică Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Conform documentației, penitenciarul va fi extins cu mai multe pavilioane de detenție, în formă de „U”, cu o curte interioară pentru plimbare. Totodată este prevăzută și amenajarea unui punct de control. Pavilioanele vor avea regimul de înălțime de S+D+P+2. Extinderea va fi realizată pe aproximativ 2 hectare. Noile pavilioane vor avea o capacitate de 600 de locuri pentru personele private de libertate. În prezent, aproximativ 750 de deținuți sunt în închisoarea din Copou. În 2019, membrii Comisiei de Urbanism nu au aprobat proiectul Penitenciarului, iar Consiliul Local a respins proiectul de hotărâre. Reprezentanții Penitenciarului au acționat în instanță Consiliul Local și au câștigat. Acum, circuitul de avizare este reluat.

A fost lansată licitația pentru modernizarea penitenciarului

Recent, Penitenciarul din Iași a demarat licitația pentru execuția lucrărilor de consolidare, modernizare și supraetajare a pavilionului destinat vizitatorilor. Valoarea estimată a contractului este de 2.833.888 lei, fără TVA, aproape 500.000 de euro. La procedură au fost depuse două oferte din partea societăților Construcții Unu SA și asocierea Concret Drum SRL – Casrep SRL. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic.

„Construcția analizată, cu destinația de «Pavilion vizite», situată în incinta Penitenciarului cu regim de maximă siguranță Iași, are elemente de identificare puse la dispoziție de către beneficiar. Anul construirii este 1984, având regim de înălțime P, suprafața construită coincide cu suprafața desfășurată și este de 443.52 mp. Corpul de clădire anexat este construit pe aliniamentul unui gard de incintă realizat din cărămidă, structura corpului incluzând zidăria gardului. Structura corpului anexat, executat fără a avea la bază o documentație tehnică, sugerează o structură în cadre după două direcții, cu planșeu din beton armat”, se arată în descrierea obiectivului.

Pavilionul pentru vizitatori va fi supraînălțat cu un etaj

Nu în ultimul rând, autoritatea contractantă cere constructorului să ridice încă un etaj în pavilionul destinat vizitatorilor.

„Pentru supraînălțarea clădirii cu un etaj și recompartimentarea spațiilor existente de la parter, măsurile de intervenție sunt următoarele: dezafectarea corpului anexat și refacerea sa integrală, inclusiv a fundațiilor, care vor fi legate de fundațiile corpului inițial, consolidarea fundațiilor corpului inițial prin cămășuire, dezafectarea planșeului de peste corpul construit inițial, dezafectarea pereților de la parter care nu mai corespund solicitărilor beneficiarului”, se arată în caietul de sarcini.

Penitenciarul Iași a lansat o licitație și pentru furnizarea de alimente.

Adauga un comentariu