Eveniment-Social

Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei, expuse la Palatul Culturii din Iași

Publicat: 26 mai 2020
exponate din cadrul muzeului de istorie al moldovei din cadrul palatului culturii cand sunt vizitatori
Muzeul de istorie al Moldovei din cadrul Palatului Culturii Iași

„Suvenir din Paris”, o nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Palatului Culturii din Iași. Aceasta aduce în atenția vizitatorilor, în perioada 26 mai – 30 august 2020, la Palatul Culturii din Iași, o selecție de piese cu valoare deosebită, reunite sub titlul „Suvenir din Paris”. Expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10:00 – 17:00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16:30)

O nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Palatului Culturii din Iași. Aceasta aduce în atenția vizitatorilor, în perioada 26 mai – 30 august 2020, la Palatul Culturii din Iași, o selecție de piese cu valoare deosebită, reunite sub titlul „Suvenir din Paris”.

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, aducând în atenția vizitatorilor, în perioada 26 mai – 30 august 2020, la Palatul Culturii din Iași, o selecție de piese cu valoare deosebită, reunite sub titlul „Suvenir din Paris”. Acestea au o directă legătură și similitudine între orașele Iași și Paris, în anul 1889, când în capitala Franței s-a desfășurat tocmai Expoziția Universală, eveniment consacrat inaugurării unuia dintre cele mai importante simboluri ale Europei. Este vorba despre faimosul Turn Eiffel. Vizitatorii vor putea admira în această micro-expoziție o farfurie decorativă ce provine din descoperirile arheologice prilejuite de modernizarea urbanistică a orașului Iași din perioada comunistă și care a fost realizată în Franța, în serie mică, special pentru a marca Expoziția Universală de la Paris, din anul 1889.

Micro-expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris” va putea fi vizitată între orele 10:00 – 17:00

La Micro-expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris”, exponatul vedetă are o valoare deosebită, numărându-se printre puținele piese de acest tip păstrate până astăzi. Este o unică farfurie care a fost procurată, cel mai probabil, cu ocazia unei vizite întreprinse la Paris, fie de către un participant ieșean, reprezentant oficial din partea țării la evenimentul internațional, fie de către un expozant la pavilioanele românești. De la respectivul eveniment, Muzeul de Istorie a Moldovei deține și albumul cu fotografii de la Pavilionul României, amenajat la Paris. Pe prima pagină se păstrează autograful prințului George Bibescu, președintele Comitetului român, din textul căruia aflăm că albumul a fost dăruit generalului Ion Emanuel Florescu (1819-1891). Într-una dintre fotografii, a fost imortalizată intrarea în pavilionul României; pe laterala porticului arcuit apare menționat și numele orașului Iași.

Micro-expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris” va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10:00 – 17:00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16:30). De reamintit că, la Muzeul de Istorie al Moldovei de la Palatul Culturii din Iași, publicul poate admira și alte multe obiecte de patrimoniu și artefacte, din Preistorie și până în Epoca Modernă sau Contemporană.

Comentarii
Adauga un comentariu