Info Turism

Plajele de pe litoralul românesc. Ce se va întâmpla cu acestea peste trei ani

Publicat: 06 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Plajele de pe litoralul românesc. Ce se va întâmpla cu acestea peste trei ani
sezlong la plaja

Plajele de pe litoralul românesc. După ce ţărmul Mării Negre a fost ros de valuri în ultimii ani, autorităţile au luat o decizie radicală. Astfel, ţara noastră va avea peste trei ani 220 de hectare de plajă în plus. După ce în ultimii ani au fost consolidatre plajele din Mamaia, acum a venit rândul celor din Constanta, Agigea şi sudul litoralului.

România va avea peste trei ani 220 de hectare de plajă în plus, după ce ţărmul Mării Negre a fost ros de valuri şi a ajuns în unele locuri la numai doi metri lăţime.

Plajele de pe litoralul românesc

După ce au fost erodate destul de mult în ultimii ani, plajele de pe litoral au ajuns în stare gravă. În unele locuri de pe litoral plajele au ajuns să măsoară doar doi metri lungime, astfel că autorităţile au luat o decizie în acest sens. S-a luat hotărârea de a consolida plajele iar în unele locuri acestea vor fi extinse, apărând la ţărmul Mării Negre aşa zisele plaje artificiale. Conform oficialităţilor peste trei ani litoralul românesc va avea 220 de hectare de plajă în plus.

În ultimii ani, au fost consolidate şi lărgite plajele din Mamaia, iar acum le-a venit rândul, celor din Constanta, Agigea şi sudul litoralului.

Dacă vorbim de staţiunea Jupiter, atunci lucrurile sunt destul de grave. Pe plaja staţiunii , ultimele consolidări au fost făcute acum o jumătate de secol, iar de atunci curenţii au ros puternic ţărmul.

Turiştii care sunt acum în Jupiter au vorbit despre acest proiect.

“Chiar vorbeam când eram acolo în apă, dacă ar fi o plajă aici, cu totul aşa, ar fi superb”, a mărturisit acesta. Tot el mai zice că ″Îngustă, dar am înţeles că sunt proiecte. Pentru mine, că turist, o să fie ideal”.

Tot litoralul are aceeaşi problemă, pe care autorităţile se angajează să o rezolve integral în următorii trei ani.

“Mai sunt cele şase loturi: Costineşti, Olimp, Jupiter, Baltă Mangalia, Saturn şi 2 Mai, care sunt în etapa de contractare. Ca termen final pentru tot proiectul avem 31 decembrie 2023”

”Ne aşteptam, că parametri generali ai proiectului, că plajele, toate plajele incluse în proiect să nu aibă o lăţime mai mică de 100 de metri”, a spus Nicusor Buzgaru, specialist ABADL Constantă.

Plajele de pe litoralul românesc. Zona de sud a litoralului, cea mai afectată

Cel mai grav afectată este zona de sud a litoralului, unde, pe o distanţă totală de 30 de kilometri se pierde anual aproape un metru de plajă. Aici se va interveni în următorii ani pentru lăţirea suprafeţei de nisip în staţiunile Costineşti, Olimp, Jupiter, Neptun, 2 Mai.

Plajele nu vor fi doar mai late, ci vor oferi şi locuri unde turiştii pot face scuba diving. Vor fi create ecosisteme care să adune vietăţi marine astfel încât peisajul subacvatic să fie atractiv. Autorităţile au precizat că momentan au un expert care a lucrat la marea barieră de corali din Australia.

Pe lângă faptul că turiştii se vor bucura de o întindere de nisip mai mare, plajele mai late înseamnă şi afaceri profitabile.

“Extinderea plajelor, acest proiect pe care îl aşteptam de 25 de ani, va face că zonă de sud a litoraluui să devină o zonă de excepţie pentru petrecerea concediului de vară”, a spus Dragoş Raducan, vicepreşedinte Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.

“Numărul de servicii va fi mult mai mare. Vor apărea aquaparcuri. Au apărut deja şi, pe ici, pe colo, investitorii se gândesc deja la bazine acoperite, probabil că şi durata sezonului se va mări”, a spus Ciprian Constantinescu, investitor turism.

Întregul proiect are o valoare estimată de aproximativ 840 de milioane de euro din care 85% reprezintă fonduri europene.

Adauga un comentariu