Există plante toxice pentru pisici pe care le ai în casă fără să știi. Acestea pot provoca probleme grave pentru feline, iar consultul medicului veterinar devine obligatoriu. Nu puținele sunt plantele care sunt inadecvate pentru ingerare și care sunt extrem de periculoase pentru blănoase.
Ingerarea plantelor este o nevoie instinctivă și naturală a pisicilor. Blănoasele nu mănâncă verdețurile pentru că le este poftă de ele sau pentru a-și potofi foamea. Pisicile sălbatice și cele care sunt lăsate să se plimbe liber mănâncă iarbă și plante pentru a procesa mai ușor ghemotoacele de blană.
Plante toxice pentru pisici
Comportamentul pisicilor de a mânca plante este unul cât se poate de natural. Felinele sunt atrase de plantele care seamănă cu iarba. Instinctul lor natural le îndeamnă să mănânce iarbă, după caz plantele toxice, pentru a elimina părul ingerat în timpul toaletării.
Dacă pisica a mâncat o plantă toxică, semnele care arată o intoxicație pot să fie următoarele: salivare intensă și dilatarea pupilelor; letargie; vărsături; diaree; apatie; atacuri de apoplexie sau paralizie; probleme respiratorii, probleme ale ritmului cardiac; insuficiență renală.
O plantă suculentă comună în locuințe este aloe vera care poate provoca iritații cutanate și gastrointestinale pisicii dacă este ingerată. De asemenea, populară mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, Crăciunița conține substanțe toxice la nivelul frunzelor și tulpinilor. Aceasta poate provoca probleme intestinale și dermatologice pisicii.
O altă plantă este crinul păcii sau Crinul Maicii Domnului care este destul de periculos pentru pisici. Conține substanțe chimice iritante pentru micile feline care pot provoca iritații ale gurii și stomacului. Toxinele se găsesc în frunze și tulpini.
Dacă pisica ta înghite părți de orhidee, atunci se poate alege cu disconfort gastric și cu vomă. Chiar dacă nu sunt foarte toxice, e indicat să ții orhideea departe de locurile din casă frecventate de pisică. O plantă care este ușor de întreținut, limba soacrei este un pericol pentru pisica ta. Frunzele plantei conțin substanțe toxice care pot provoca iritații la nivelul gurii și a tractului digestiv al pisicii.
Apa de la flori poate fi periculoasă pentru feline?
Este cunoscut faptul că pentru pisicuțe este esențial să bea suficientă apă. Însă unele animale au obiceiul ca, în ciuda prezenței bolului plin de apă, să își stingă setea mai degrabă din surse neașteptate. Aici sunt incluse vazele cu flori.
Lucrurile devin problematice dacă în această apă se află flori tăiate care sunt toxice pentru pisici, de exemplu, lalele sau narcise. Toxinele trec din tulpinile florilor în apa din vază. Astfel, pisica se poate intoxica, fără a fi ronțăit direct planta. De aceea, trebuie să amplasezi florile tăiate potențial toxice pe cât posibil într-un loc inaccesibil pentru pisică, în special în cazul în care cunoști obiceiurile curioase de băut apă ale pisicii tale.
Deoarece pisicile sunt de la natură exclusiv carnivore și consumă numai într-o măsură foarte mică plante, ele nu identifică plantele toxice de afară și din locuințe. Spre deosebire de animalele erbivore, ele nu dispun de experiență și instinctul de a deosebi ceva comestibil de ceva toxic.
Adesea acest lucru este imposibil și pentru erbivore, dacă nu au suficientă experiență, de exemplu, cu privire la plantele decorative exotice sau tocătura de plante. Acesta este unul dintre motivele pentru care animale care pasc mor adesea din cauza deșeurilor vegetale eliminate nechibzuit. Prin urmare, pentru sănătatea animalului tău de companie trebuie să știi ce plante sunt toxice pentru pisici.