Actualitate

Platforma de vaccinare, criticată de liderul industriei de software: „Dacă nu-şi rezolvă diversele probleme, o să-i scadă nota“

Publicat: 18 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Platforma de vaccinare criticată de liderul industriei de software Dacă nu-şi rezolvă diversele probleme o să-i scadă nota
Platforma online pentru programarea în vederea vaccinării anti-COVID-19

Platforma online destinată programărilor pentru vaccinarea anti-COVID-19 a fost criticată luni, 18 ianuarie, de liderul industriei de software.

Mihai Matei, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), consideră că mai sunt multe lcururi de pus la punct, dar îi acordă nota 8, fiind corect implementată în condiţiile actuale.

„Ţinând cont de contextul în care a fost dezvoltată, în regim de urgenţă şi pe repede înainte, aşa cum se fac lucrurile în ţara asta, platforma e de nota 8. E corect implementată, funcţională, desigur perfectibilă, nu e fără de prihană. Nu există aplicaţie perfectă. Dacă oamenii ar avea un pic de răbdare… Dacă peste o săptămână aplicaţia asta nu-şi rezolvă diversele probleme pe care le mai are, o să-i scad nota“, a declarat Mihai Matei.

Platforma de vaccinare, implementată corect în condițiile actuale

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) consideră că

„Până atunci, pentru o aplicaţie care nu are nici măcar trei zile, este ceea ce trebuie, după părerea mea. Dacă am fi avut alte sisteme, dacă am fi avut un sistem de identitate electronică naţională, desigur era altceva. Deci, ţinând cont de diversele probleme şi constrângeri pe care le avem, de faptul că nu avem o strategie adevărată de digitalizare, această aplicaţie este una corect implementată, care-şi face treaba”, a mai spus Mihai Matei.

Ce spune Mihai Matei despre implicarea STS

Reprezentantul ANIS a comentat şi pe marginea modului în care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) s-a implicat în dezvoltarea platformei dedicată programărilor pentru vaccinarea anti-COVID.

„Nu ştiu exact povestea acestei aplicaţii, n-am fost implicat în niciun fel. Ce presupune, ca în atâtea alte cazuri, a fost amânarea dezvoltării aplicaţiei până când a ajuns cuţitul la os, moment în care a intervenit STS. Deci, problema reală nu este dacă STS trebuia să implementeze aplicaţia, ci de ce s-a întârziat atât de mult şi cum procedăm să facem lucrurile mai din timp şi care sunt cauzele pentru care ajungem să facem tot timpul heirupuri.

Avem o legislaţie a achiziţiilor publice absolut sinistră care, practic, împiedică orice instituţie publică să reacţioneze rapid la nişte lucruri şi din cauza asta STS vine ca furnizorul de ultim moment şi care rezolvă problemele, fiind printre puţinele instituţii care chiar are capacitatea tehnică. Din punctul meu de vedere, STS este o instituţie ca oricare alta. Ce îi diferenţiază este că, fiind o structură militară, a capacitatea asta de a se mobiliza şi de rezolva repede problemele”, a mai spus Mihai Matei.

Platforma, din nou nefuncţională

Platforma online pentru programarea în vederea vaccinării anti-COVID-19 a fost inaccesibilă luni dimineaţă, din cauza unor probleme tehnice, care au fost rezolvate în jurul orei 10.25, anunţă Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Acum, reprezentanţii STS anunţă că sunt din nou probleme cu accesarea platformei. De asemenea, și în Iași au fost întâmpinate probleme.

De-abia după ora 13.00, STS a anunţat că platforma online funcţionează din nou cu intermitenţe.

„Fluxul de corelare a datelor dintre RENV şi platforma de vaccinare a înregistrat în această dimineaţă intermitenţe.
În acest moment este în desfăşurare un proces de resincronizare a datelor regăsite în RENV. Odată realizat, datele actualizate se vor regăsi în platformă informatică.
Această situaţie nu afectează procesul de vaccinare, însă pot apărea întreruperi de scurtă durată în accesarea platformei. Asigurăm cetăţenii că echipa tehnică implicată în dezvoltarea platformei ia toate măsurile necesare pentru funcţionarea acesteia în cele mai bune condiţii. Mulţumim pentru înţelegere!”

Adauga un comentariu