Local

Poate că ai cumpărat acest produs, dar habar nu ai avut că rețeta este din anul 1841. A fost ținută în secret, însă delicatesa a ajuns la Iași

Publicat: 09 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poate că ai cumpărat acest produs dar habar nu ai avut că rețeta este din anul 1841. A fost ținută în secret însă delicatesa a ajuns la Iași
Pastrama de porc preparată de Andrei Podeanu a fost atestată tradițional

Pastrama de porc a producătorului Andrei Podeanu din Iași este realizată după o rețetă veche, din anul 1841, apărută în cartea de bucate boierești scrisă de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi. Produsul a primit atestatul tradițional de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Andrei Podeanu, tânăr producător din comuna Aroneanu, Iași, a obținut atestatul de producător tradițional pentru pastrama de porc realizată după o rețetă veche, din anul 1841, care a apărut în cartea „200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești”, scrisă de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi, tipărită la Iași, în 1841, unde este menționată rețeta de pastramă. Cartea a fost retipărită în 1998.

„Să iei piciorul cel de porc scos pentru pastramă și, spălându-l bine, să presări peste el silitra trebuincioasă, enibahar, sare și usturoi și să-l pui în salamură să șază trei săptămâni. Și pe urmă îl scoți și îl ții trei zile la teasc și după aceea îl pui la fum, unde să steie 4 săptămâni, însă la fum de măsură. Și apoi o iei de la fum și, de voiești, o ferbi cu vin în care pui trei cepe, frunze de dafin și rozmarin și lași de ferbe sau un ceas și jumătate sau mult două ceasuri și atunce-i gata”, se precizează în rețeta pentru pastrama de mascur din cartea scrisă de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi.

Pastrama de porc preparată la Iași a fost atestată tradițional

Andrei Podeanu a obținut de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) „Atestatul pentru pastramă de porc de la Afumătoria noastră”. Spune că a durat ceva timp până a găsit rețeta tradițională de pastramă pe care o respectă și acum.

„Noi am găsit rețeta într-o carte veche cu rețete din zona Moldovei. Rețeta presupune ca pastrama să fie făcută cu fum de la lemn, fiind simplă și tradițională. Am căutat-o ceva timp până am găsit-o, dar e recunoașterea muncii noastre, a faptului că facem produsul ca pe vremuri. Mai am de primit atestatul pentru slăninuță, dar rețeta am găsit-o în altă parte. Suntem pe ultima sută de metri cu obținerea atestatului. Acum avem comenzi, ca de obicei, în această perioadă. Avem vânzări mai bune la piață, dar mai puțin la domiciliu, pentru că, probabil, lumea este plecată în concediu. Din septembrie sperăm să crească numărul clienților. Nouă ne merge mai bine cu vânzările în ianuarie, februarie, față de iulie, august”, susține Andrei Podeanu, fondator „Afumătoria noastră”.

Povestea lui Andrei și a Andreei Podeanu a fost prezentată în edițiile anterioare ale BZI. Produsele sunt realizate într-o afumătoare ca pe vremea bunicilor, unde preparatele sunt afumate cu fag și cireș.

În Iași sunt 19 produse tradiționale atestate de MADR

Pentru a obține atestatul de producător tradițional ieșenii trebuie să se adreseze specialiștilor Direcției Județene pentru Agricultură Iași care ajută producătorii în demersul lor. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare, aparținând aceleiași categorii. Produsul atestat ca fiind tradițional nu mai poate fi copiat și denumirea acestuia nu mai poate fi folosită de nimeni altcineva. De remarcat este faptul că acest atestat presupune ca persoana respectivă să obțină produsele după o rețetă tradițională, din comuna din care provine beneficiarul, ingredientele folosite la prepararea produselor să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de marfă să fie una redusă semnificativ față de cele produse industriale. Dacă producătorul nu respectă rețeta tradițională, pierde atestatul de producător obținut de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În Iași sunt atestate 19 produse tradiționale din carne, legume, fructe sau de patiserie. În anul 2021, au fost atestate noi produse tradiționale din Iași.

Aceste produse, inclusiv pastrama de porc din Iași recent atestată, sunt recunoscute la nivel național pentru faptul că nu au E-uri și conservanți.

Adauga un comentariu