Prima pagină » Local » Poate că ai cumpărat acest produs, dar habar nu ai avut că rețeta este din anul 1841. A fost ținută în secret, însă delicatesa a ajuns la Iași

Poate că ai cumpărat acest produs, dar habar nu ai avut că rețeta este din anul 1841. A fost ținută în secret, însă delicatesa a ajuns la Iași

09 aug. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Local

Pastrama de porc a producătorului Andrei Podeanu din Iași este realizată după o rețetă veche, din anul 1841, apărută în cartea de bucate boierești scrisă de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi. Produsul a primit atestatul tradițional de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Andrei Podeanu, tânăr producător din comuna Aroneanu, Iași, a obținut atestatul de producător tradițional pentru pastrama de porc realizată după o rețetă veche, din anul 1841, care a apărut în cartea „200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești”, scrisă de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi, tipărită la Iași, în 1841, unde este menționată rețeta de pastramă. Cartea a fost retipărită în 1998.

„Să iei piciorul cel de porc scos pentru pastramă și, spălându-l bine, să presări peste el silitra trebuincioasă, enibahar, sare și usturoi și să-l pui în salamură să șază trei săptămâni. Și pe urmă îl scoți și îl ții trei zile la teasc și după aceea îl pui la fum, unde să steie 4 săptămâni, însă la fum de măsură. Și apoi o iei de la fum și, de voiești, o ferbi cu vin în care pui trei cepe, frunze de dafin și rozmarin și lași de ferbe sau un ceas și jumătate sau mult două ceasuri și atunce-i gata”, se precizează în rețeta pentru pastrama de mascur din cartea scrisă de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi.

Pastrama de porc preparată la Iași a fost atestată tradițional

Andrei Podeanu a obținut de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) „Atestatul pentru pastramă de porc de la Afumătoria noastră”. Spune că a durat ceva timp până a găsit rețeta tradițională de pastramă pe care o respectă și acum.

„Noi am găsit rețeta într-o carte veche cu rețete din zona Moldovei. Rețeta presupune ca pastrama să fie făcută cu fum de la lemn, fiind simplă și tradițională. Am căutat-o ceva timp până am găsit-o, dar e recunoașterea muncii noastre, a faptului că facem produsul ca pe vremuri. Mai am de primit atestatul pentru slăninuță, dar rețeta am găsit-o în altă parte. Suntem pe ultima sută de metri cu obținerea atestatului. Acum avem comenzi, ca de obicei, în această perioadă. Avem vânzări mai bune la piață, dar mai puțin la domiciliu, pentru că, probabil, lumea este plecată în concediu. Din septembrie sperăm să crească numărul clienților. Nouă ne merge mai bine cu vânzările în ianuarie, februarie, față de iulie, august”, susține Andrei Podeanu, fondator „Afumătoria noastră”.

Povestea lui Andrei și a Andreei Podeanu a fost prezentată în edițiile anterioare ale BZI. Produsele sunt realizate într-o afumătoare ca pe vremea bunicilor, unde preparatele sunt afumate cu fag și cireș.

În Iași sunt 19 produse tradiționale atestate de MADR

Pentru a obține atestatul de producător tradițional ieșenii trebuie să se adreseze specialiștilor Direcției Județene pentru Agricultură Iași care ajută producătorii în demersul lor. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare, aparținând aceleiași categorii. Produsul atestat ca fiind tradițional nu mai poate fi copiat și denumirea acestuia nu mai poate fi folosită de nimeni altcineva. De remarcat este faptul că acest atestat presupune ca persoana respectivă să obțină produsele după o rețetă tradițională, din comuna din care provine beneficiarul, ingredientele folosite la prepararea produselor să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de marfă să fie una redusă semnificativ față de cele produse industriale. Dacă producătorul nu respectă rețeta tradițională, pierde atestatul de producător obținut de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În Iași sunt atestate 19 produse tradiționale din carne, legume, fructe sau de patiserie. În anul 2021, au fost atestate noi produse tradiționale din Iași.

Aceste produse, inclusiv pastrama de porc din Iași recent atestată, sunt recunoscute la nivel național pentru faptul că nu au E-uri și conservanți.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 decembrie 2025
05 decembrie 2025
Articole similare
Casa Muzeelor din Iași, gazda unei expoziții inspirate de lumea jucăriilor. Artistul Lucian Radu reinterpretează cele mai iubite personaje ale noilor generații
02:00
FOTO Casa Muzeelor din Iași, gazda unei expoziții inspirate de lumea jucăriilor. Artistul Lucian Radu reinterpretează cele mai iubite personaje ale noilor generații
ApaVital a plătit 457.000 de euro către o firmă din Iași pentru repararea găurilor din asfalt. Contractul prevede o suprafață de 6.300 de metri pătrați
02:00
ApaVital a plătit 457.000 de euro către o firmă din Iași pentru repararea găurilor din asfalt. Contractul prevede o suprafață de 6.300 de metri pătrați
Atenție, fermieri! Pierdeți sume importante de la APIA Iași, dacă nu depuneți documentele la timp. Termenul final este 22 decembrie 2025
02:00
Atenție, fermieri! Pierdeți sume importante de la APIA Iași, dacă nu depuneți documentele la timp. Termenul final este 22 decembrie 2025
Primăria Dumești va plăti peste 400.000 de lei pentru reactualizarea Planului Urbanistic General! Licitația a fost lansată
02:00
Primăria Dumești va plăti peste 400.000 de lei pentru reactualizarea Planului Urbanistic General! Licitația a fost lansată
Bicicliștii și conducătorii de trotinete au fost opriți, în trafic, de către polițiștii din Iași. Iată care au fost motivele
02:00
Bicicliștii și conducătorii de trotinete au fost opriți, în trafic, de către polițiștii din Iași. Iată care au fost motivele
Povestea e veche. Cică stătea prin boschete și pe după tomberoane
02:00
Povestea e veche. Cică stătea prin boschete și pe după tomberoane
Andrada Voicu, fosta polițistă din IPJ Iași, actual model de videochat, discuție fierbinte despre subiectul momentului: „Eu nu înțeleg cum este posibil să se mai strângă bani în plic”
02:00
FOTOVIDEO Andrada Voicu, fosta polițistă din IPJ Iași, actual model de videochat, discuție fierbinte despre subiectul momentului: „Eu nu înțeleg cum este posibil să se mai strângă bani în plic”
Un medic rezident de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași a cucerit toată țara cu glasul său! Denisa Cramba este concurentă la „Vocea României”: „Consider că muzica și medicina, deși par foarte diferite, au destul de multe lucruri în comun”
02:00
FOTO Un medic rezident de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași a cucerit toată țara cu glasul său! Denisa Cramba este concurentă la „Vocea României”: „Consider că muzica și medicina, deși par foarte diferite, au destul de multe lucruri în comun”
O firmă din București va furniza în Iași noile sirene de înștiințare și alarmare a populației! Contractul are o valoare de aproape un milion de lei
02:00
O firmă din București va furniza în Iași noile sirene de înștiințare și alarmare a populației! Contractul are o valoare de aproape un milion de lei
Modul în care a parcat un șofer din Botoșani pe o stradă din Iași! Proprietarul nici nu a mai venit să își recupereze mașina
02:00
FOTO Modul în care a parcat un șofer din Botoșani pe o stradă din Iași! Proprietarul nici nu a mai venit să își recupereze mașina