Conform reprezentanților Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino, aceștia au declarat faptul că producția de Polidin se va relua.
Polidinul, medicament de concepție românească, se va regăsi de acum și sub forma unor capsule gelatinoase fie a unor spray-uri. Acesta a depășit etapa de laborator care permitea până acum doar metoda clasică, injectabilă.
Polidin se va regăsi din nou în farmacii sub formă de capsule
Reprezentanții urmăresc ca acest medicament să ajungă pe piața de suplimente alimentare. Din această cauză, aceștia se concentrează pe aspectul pe care medicamentul trebuie să-l aibă pentru a fi atractiv pentru mai multe categorii de populație. Astfel s-a ajuns la comercializarea Polidinului sub formă de capsule moi de tip ursuleț sau sub formă de spray nazal.
„În acest scop, s-a dezvoltat şi modernizat procesul de fermentaţie bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convenţională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabila (bioreactoare specializate). Formă de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obţine capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleţ (POLIDIN –O) şi spray nazal (POLIDIN-N). Prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se doreşte că produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populaţie (copii, adulţi, vârstnici)”, au anunţat reprezentanţii institutului.
Cu toate astea, specialiștii spus că testele clinice vor continua, astfel încât Polidinul să fie din nou disponibil pe piață și sub forma sa inițială de medicament cu administrare injectabilă.
În momentul actual, toate cercetările se realizează în Centrul Cercetare – Dezvoltare Tehnologică din Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino. Acesta reprezintă un proiect al Ministerului Apărării Naţionale.
Medicamentul este un concept 100% românesc
Inițial, acest medicament a apărut pentru a înlocui Omnadinului, medicament utilizat încă din perioada interbelică, fiind concept 100% românesc.
”În 1966 a început producţia de Polidin. După şase ani de muncă s-a reuşit obţinerea acestui preparat pe care l-am numit Polidin. Nu mai ştiu de unde ne-am inspirat în alegerea acestui nume.
Am folosit pentru acest preparat numai ingrediente româneşti. Microbii erau indigeni, tulpinile fiind izolate de la oameni bolnavi. Nu luăm microbi din Franţa ca să-i aducem în România. Pe lângă microbii indigeni, în compoziţia produsului intrau bila de bou, fenol, apa distilată şi clorura de sodiu, dar putem spune că şi fiola constituia tot un ingredient.
Această cercetare a fost de durată, uneori istovitoare. Am obţinut preparatul prin 1962-1963 şi apoi am început munca de cercetare pe animale de laborator: şoarece alb, cobai, iepuri. După ce am terminat testele pe animale, l-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 ml de Polidin şi toate reacţiile au fost bune. Şi aşa am primit dreptul de a-l produce,” a spus medicul Sylvia Hoisie.
În prezent Sylvia Hoisie are 94 de ani și este medicul care a făcut parte din echipa de specialiști care au inventat Polidinul.