Prima pagină » Stiri si curiozitati » Povestea cutremurătoare a celei mai frumoase împărătese, chinurile prin care a trecut Elisabeta și copiii ei la casa regală

Povestea cutremurătoare a celei mai frumoase împărătese, chinurile prin care a trecut Elisabeta și copiii ei la casa regală

24 apr. 2024, 11:46,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Împărăteasa Austriei, Elisabeta, cunoscută și sub porecla (Sisi), a fost una dintre cele mai frumoase împărătese ale lumii, ea însă a avut o viață tragică fiind despărțită de copiii ei.

Cea mai frumoasă împărăteasă a Austriei, Elisabeta, a avut o căsnicie tumultuoasă cu soțul său, împăratul Franz Joseph. Ea, însă, își pierde tutela asupra copiilor ei după ce prima lor fetiță moare subit.

Viața împărătesei Elisabeta

Toți cronicarii din acea vreme au spus despre ea că este de o frumusețe covărșitoare, cu un păr lung și bogat ea a cucerit privirile tuturor bărbaților din acea vreme. Vestea frumuseții sale a înconjurat întregul pământ, ajungând până și în Orient, unde un emisar persan a spus că mai degrabă moare decât să nu poată să vadă prințesa cu ochii lui. Cu toate acestea, împărăteasa Sisi, așa cum mai era cunoscută, a avut o viață extrem de grea și tumultuoasă, care, din păcate, s-a sfârșit tragic mult prea devreme, ea fiind asasinată.

Copilăria ei a fost una plină de momente frumoase dar și de o viață libertină. La palatul familiei Possenhogen, ea își ocupa timpul cu activități de multe ori „nedemne” de o împărăteasă, precum vânătoarea, echitația, dar și poezia sau pictura. Acestea erau unicele ei ocupații, pe care de multe ori le făcea împreună cu tatăl ei și frații ei.

Însă, la vârsta de 16 ani, face cunoștință cu viitorul împărat al Imperiului Austro-Ungar, prințul Franz Joseph, care era un tânăr pregătit să se însoare. El trebuia să o ia pe sora lui Sisi de soție, și anume pe Elisabeta, care păstra religios conduita și buna purtare, dar și strictețea unei viitoare împărătese. Cu toate acestea, Franz s-a îndrăgostit de Elisabeta, cucerindu-l prin naturalețea sa și felul ei dezinvolt de a se purta. Astfel, la rugămintea lui Franz, ambele case regale au căzut de acord ca neconformista Sisi să devină împărăteasa Austriei.

La început, între soții regali domnea una dintre cele mai frumoase povești de dragoste, lucru foarte rar întâlnit în cuplurile monarhice. Toată lumea îi admira pe tinerii căsătoriți, desigur, mai puțin soacra Elisabetei, și anume arhiducesa Sophia Frederico. Aceasta, găsind-o din primele clipe pe Sisi ca pe o noră ce nu se ridică la rangul familiei.

Elisabeta împărăteasa Austriei și soarta copiilor ei

Conflictul dintre noră și soacră a fost de la început o temă amplu abordată de istorici. Unii istorici sunt de părere că regina de fier, așa cum mai era cunoscută Sophie de Bavaria, mama împăratului, a fost mult prea dură cu Sisi. De cealaltă tabără, unii istorici afirmă că Elisabeta s-a înconjurat de oameni foarte nepotriviți pentru rangul ei și a lăsat caracterul său prost să deterioreze relația dintre ea și împăratul Franz Joseph, care, cu toate că o iubea extrem de mult, a început să își piardă speranța în iubirea lor, mai ales din cauza stilului de viață al consoartei sale.

La doar 17 ani, tânăra Elisabeta a născut primul ei copil, iar un an mai târziu a născut pe următorul, pe Gisela. Tânăra Elisabeta, însă, a luat-o pe fetiță într-o călătorie la Buda fără acordul mamei soacre, acolo copilul s-a îmbolnăvit grav și a murit la doar câteva luni. Atunci s-a produs ruptura familiei, Sisi a intrat într-o depresie gravă, renunțând să se mai războiască cu soacra sa, iar mama împăratului a preluat complet tutela celor mici. Atât certurile continue cât și depresia au făcut-o pe Sisi să evite definitiv orice expunere în public, motivul principal fiind că suferea enorm din lipsa de comunicare cu copiii ei. Sisi încearcă să se consoleze și pleacă în călătorii tot mai dese. Însă, în una din astfel de călătorii s-a petrecut și moartea sa. Pe 10 septembrie 1898, împărăteasa era prin trecere în Geneva, când Luigi Lucheni, un fondator al anarhismului, a înjunghiat-o pe aceasta cu o pilă ascuțită în plină stradă. Când s-a petrecut tragicul asasinat, împărăteasa împreună cu una dintre prietenele ei bune, Irma Sztaray, se pregăteau să urce pe vapor să plece în Montreux, dar din păcate aceasta nu a mai apucat acest lucru, regina a căzut după asasinat și a început să își dea seama ce s-a întâmplat, însă ea a murit în drum spre hotel. Ultimele ei cuvinte fiind „Ce mi s-a întâmplat?”

Ce este și mai trist este că fiul său Rudolf a avut de asemenea o viață chinuită la palatul regal, semănând cu mama lui, fiind o fire foarte rebelă se sinucide la doar 30 de ani.

Elisabeta, împărăteasa Austriei, a avut o viață extrem de grea și plină de chin. La fel și copiii ei au suferit foarte mult din cauza stricteții regale de la acea vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *