Titlurile zilei

Povestea emoționantă a unei adolescente care a născut în condiții groaznice! Fostul iubit a abandonat-o la Centrul Maternal Maternus din Iași, după ce i-a interzis să facă avort

Publicat: 15 iul. 2020
Mama minoră din Centrul Maternal Maternus din Iași a fost convinsă de iubit să nu facă avort, dar tânărul a dispărut la scurt timp
O mamă minoră din Centrul Maternal Maternus din Iași a rămas însărcinată din dragoste cu primul său iubit și a ales să nu facă avort

O adolescentă din Centrul Maternal Maternus din Iași a rămas însărcinată cu primul său iubit. Aceasta a fost părăsită de iubit după ce a încurajat-o să pastreze copilul făcut „din greșeală”. Tânăra a rămas însărcinată la 16 ani și a vrut să facă avort. Tatăl copilului a încurajat-o să se răzgândească. La scurt timp a dispărut. Eleva în clasa a opta a fost hulită de familie și prieteni, dar a rămas lângă copil. A sperat că iubitul ei se va întoarce

La Centrul Maternal Maternus din Iași sunt îngrijiți o mamă minoră în vârstă de 17 ani și copilul său de 6 luni. Povestea tinerei începe în urmă cu un an de zile. A rămas însărcinată cu un tânăr de 18 ani cu care era în relație de 4 luni de zile. Când a aflat că va avea un copil, eleva în clasa a opta a vrut să facă avort. Băiatul, cu 2 ani mai mare, s-a opus total. Acesta i-a promis că va rămâne lângă ea și copil, dar a dispărut după o lună de când a aflat vestea că va deveni tătic. Tânăra de 17 ani a rămas singură cu copilul și a fost renegată de familie, prieteni și colegi. A continuat să meargă la școală până în ultima lună de sarcină.

După 4 luni de relație, a rămas însărcinată cu primul său iubit și a ascuns sarcina timp de 4 luni de zile

Ana H. are 17 ani și este din comuna Popricani, județul Iași. De 6 luni de zile este mămica unui băiețel, născut de 3.700 de grame, perfect sănătos. A rămas însărcintă cu un tânăr cu 2 ani mai mare, care i-a promis iubire veșnică. La scurt timp însă, a dispărut fără urmă, iar mama minoră a fost preluată de Centrul Maternal Maternus din Iași.

„Am cunoscut un băiat cu 2 ani mai mare decât mine. El lucra la o fermă din zona în care locuiam eu. Eram elevă în clasa a opta și singura dată când am făcut dragoste neprotejat am rămas însărcinată. El a fost primul bărbat din viața mea. Am aflat că am rămas însărcinată după ce mi-a întârziat menstruația. Am ascuns sarcina timp de 3 luni de zile. Nu am spus nimănui că am un copil. Îmi era frică”, povestește Ana H.

Mama minoră din Centrul Maternal Maternus din Iași a rămas însărcinată din dragoste cu primul său iubit, care a convins-o să nu facă avort

Ana și-a luat inima în dinți și a spus tatălui copilului că este însărcinată și vrea să facă avort. Acesta s-a opus total deciziei mamei minore și a luat inițiativa de a discuta cu familia ei. Reacția lor a descurajat-o și mai tare.

„I-am spus iubitului meu că sunt însărcinată și că nu vreau să păstrez copilul. Eram elevă în clasa a opta. Era o greșeală, nu știam cum mă voi descurca, eram speriată. Acesta a venit la mine acasă și a vorbit cu familia. Inițial, cu toții au fost dezamăgiți de mine și au vrut să mă alunge de acasă. Asistentul social din sat a discutat cu ei și i-a mai îmbunat. După o lună după ce l-am anunțat că va fi tătic și a insistat să păstrez copilul, iubitul meu a dispărut fără urmă. Nu avea telefon, nu avea nimic. Nu am mai dat de el”, mai spune Ana.

Familia s-a opus relației Anei cu băiatul cu doi ani mai mare, pentru că avea doar două clase

Pe perioada sarcinii, Ana a continuat să meargă la școală. Toți colegii râdeau de ea, așa cum spune tânăra. Mai mult decât atât, tatăl ei nu a mai vrut să discute cu ea pentru că, așa cum considera el, îl făcuse de râs în sat.

„Familia mea nu a fost de acord să fiu cu acest băiat. S-au opus din prima pentru că avea doar două clase. El era într-adevăr o fire mai impulsivă, mai dezorganizată, dar eu îl iubeam exact așa cum era. Nu ținea legătura cu familia lui. Era ca un haiduc care umbla prin țară la muncă. Îmi amintesc că era așa de fericit când l-am anunțat că va deveni tătic. Între timp, am continuat să merg la școală, unde toți colegii au râs de mine. Familia nici ea nu prea mă susținea. A trebuit să devin imediat un adult reponsabil”, spune mama minoră de la Centrul Maternal Maternus din Iași.

De la vârsta de 2 ani de zile, minora trăiește fără părinți. Mama ei a fost internată într-un spital pentru pacienți cu boli psihice

Doi copii cu copil. Ana povestește că soarta nu a fost de partea ei. A crescut fără mamă și din când în când își mai vedea tatăl. A fost lăsată în grija bunicilor de la vârsta de 2 ani. Când bunicul ei a murit, fata a fost preluată de unchii săi. În casa din Popricani trăia cu alte 7 persoane, în două camere.

„Mama mea este internată la un spital cu pacienți cu boli psihice din Suceava. Este acolo de când aveam eu 2 ani. A suferit un șoc când am pierdut casa în care locuiam și nu și-a mai revenit. De atunci nu a știut ce înseamnă să ai o familie. Nu m-am simțit niciodată că aparțin. Din acest motiv, în clasa a opta am avut probleme și cu alcoolul. M-am împrietenit cu niște tineri dintr-un anturaj plin de vicii și consumam foarte mult alcool. Nici iubitul meu nu are o familie care se îngrijește de soarta lui. Umblă hai-hui prin țară”, adaugă Ana.

Mama minoră a născut prin cezariană la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, unde a fost sfătuită să se cazeze la Centrul Maternal Maternus din Iași

Ana a născut la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași prin cezariană. Corpul ei nu era pregătit să dea naștere unui copil. Încă din maternitate, un asistent social a sfătuit-o să apeleze la un centru specializat pentru a-și crește copilul. Între timp, avea să fie căutată de iubitul dispărut.

„S-au făcut procedurile pentru a mă caza la Centrul Maternal Maternus din Iași încă de când eram internată în maternitate. Atunci m-a căutat și tatăl copilului și a venit să-l vadă pe cel mic. Am decis la ultima întâlnire că cel mai bine este să nu mai vină să ne viziteze. A spus că nu e pregătit să aibă un copil. Am înțeles și l-am lăsat să-și vadă de viața lui. Eu am planurile mele cu copilul și voi face tot ceea ce-mi stă în putință să-l cresc frumos”, mai spune Ana.

Ana vrea să studieze, să își găsească un loc de muncă și să îi ofere copilului ei tot ceea ce ea nu a avut în copilărie

Numai 2 ani de zile mama minoră va putea fi ținută la Centrul Maternal Maternus din Iași. Între timp, se va înscrie la o școală profesională. Vrea să-și câștige independența financiară și apoi să se mute în chirie cu bebelușul ei.

„La centru primesc tot sprijinul de care am nevoie. Mă vor ajuta să-mi găsesc o chirie și un loc de muncă. Câteodată nu-mi vine să cred că eu am devenit mamă atât de devreme, nu-mi vine să cred că sunt singură și că trebuie să mă comport ca un adult. Încerc să fac față cât pot de bine, dar am momente în care cedez psihic. Am să studiez comerț și am să mă descurc cu sau fără ajutorul celor din jur. Pe mama intenționez să o iau la Iași după ce implinesc 18 ani și mă pun pe picioarele mele”, încheie mama minoră.

Obiectivul Centrului Maternal Maternus din Iași este de a preveni abandonul copilului

Centrul Maternal Maternus din Iași, unde este cazată mama minoră de 17 ani, se adreseaza tinerelor mame din județul Iași aflate în situații de risc și gravidelor predispuse la abandonul copiilor. De asemenea, centrul se adresează mamelor tinere care urmează o formă de învățământ și adolescentelor care vor să-și continue studiile.

„Obiectivul centrului este acela de a preveni abandonul copilului. Aici le asigurăm găzduire pe o perioadă de la 6 luni, până la maximum 2 ani, suport psihologic și moral, autonomie și formarea deprinderilor pentru viața prin autogospodărire, menținerea legăturii cu familia lărgită și educația parentală. După plecarea din centru, mama intră intr-o perioadă de monitorizare de 3 luni, timp în care se urmărește evoluția ei în afara centrului. De asemenea, urmărim și integrarea socio-profesională a mamei”, spune Dora Pandelea, șefa Centrului Maternal Maternus din Iași.

Comentarii
  • Doi ani este o perioada foarte scurta pentru niste vieti fragede pe care statul nu le ajuta: nici cu vreo locuinta, nici cu alocatii decente, nici cu ajutor social consistent pana la dorita autonomie. Despre sprijinul comunitatii, mai bine nu vorbim. Toata lumea blameaza fata, de implicarea masculului nimeni nu pomeneste. Acela este adult?
    Mamei si copilului le doresc tot binele din lume, se vede ca este o fata inteligenta, va razbi, intr-un fel sau altul. Dumnezeu sa-i ocroteasca!

Adauga un comentariu